לשנות את הנוהל לסיווג תושבי השטחים כ"מנועי יציאה"

האגודה לזכויות האזרח בישראל רופאים לזכויות האדם המוקד להגנת הפרט

ביום ראשון 28.9.2008 יתקיים דיון נוסף בעתירת האגודה לזכויות האזרח, המוקד להגנת הפרט ורופאים לזכויות אדם, לשינוי הנוהל הפגום והשרירותי לסיווג רבבות מתושבי השטחים כ"מנועי שב"כ". מי שנפלו תחת סיווג זה, צפויים למגבלות תנועה קשות בתוך השטחים ומחוצה להם. הניסיון מראה כי לאחר שכוחות הביטחון נדרשו בכל זאת לבצע בדיקה חוזרת, בוטלו "המניעות הביטחוניות" בכ-70% מהמקרים.

בעתירה שכתבה עו"ד לימור יהודה מהאגודה לזכויות האזרח, דרשו הארגונים לחייב את צה"ל והשב"כ לבטל את ההליך הפוגעני, אשר סיווג כה רבים מבין תושבי השטחים כ"מנועי שב"כ" או "מנועים ביטחוניים". העתירה מבקשת לחייב את הצבא לקיים עקרונות בסיסיים של מנהל תקין: לקיים בדיקה יסודית בטרם סווג אדם כ"מנוע" וזכויותיו נשללו, להודיע לאדם ברגע בו הפך ל"מנוע", ולאפשר לו לערער על ההחלטה בתוך פרק זמן סביר, ובאופן יעיל ואפקטיבי. הנוהל השרירותי והגורף פוגע באופן חריף ובלתי מוצדק בחופש התנועה של רבבות, ואין בינו לבין שיקולי ביטחון דבר וחצי דבר.

במסגרת הדיונים בעתירה, הודיע הצבא כי נוהל חדש נכנס לשימוש; אלא שגם הנוהל החדש מסורבל ואינו פותר את הבעיה.

היקפן הרחב של המניעות ואופן קביעתן חורג מכל הגיון. פעמים רבות, נודע לאדם על המניעה רק כאשר התייצב כבר במעבר הגבול, בדרכו לצאת לחו"ל. בחלק מהמקרים נדרשת המתנה של שנים בטרם יואילו הרשויות להתכנס ולבחון מחדש את ה"מניעה", ואילו באחרים, די בפנייה לבית המשפט, כדי להסיר מיד את סיווגו של אדם כ"מנוע". כך, בין השאר, מבין הפניות אשר טופלו על ידי המוקד להגנת הפרט, ב- 70% מהמקרים בוטלה ה"מניעה" הביטחונית. מציאות זו מעידה יותר מכל על השרירותיות המוחלטת שבתהליך קבלת ההחלטות על המניעה ועל מערכת ביורוקראטית, אשר הפכה את הפגיעה החריגה והקשה בזכויות האדם, לנורמה.

בג"ץ 8155/06

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות האדם בשטחים הכבושים,חופש התנועה

סגור לתגובות.