צו על תנאי בעתירת האגודה נגד משטרת ישראל בנוגע לקורסי ההכשרה

בג"צ הוציא ב- 26.8.01 צו על-תנאי המורה למשטרת ישראל לנמק מדוע נערכים קורסי ההכשרה של המשטרה אך ורק בתנאי פנימייה. מדיניות המשטרה פוגעת בהורים ובמיוחד בשוטרות-אימהות ומהווה הפרה של הזכות לשוויון

ב- 26.8.01 התקיים דיון בעתירת האגודה לזכויות האזרח נגד המפקח הכללי ונגד ראש אגף משאבי אנוש במשטרת ישראל, בדרישה לראות את התפטרותה של איילת טננבאום מהמשטרה כבטלה ולהחזירה לשירות, וכן בדרישה כי משטרת ישראל תאפשר תוך 6 חודשים לעותרת להשתתף בקורס שיטור בסיסי ובהשלמת חוקרים שלא בתנאי פנימייה. עוד נדרש בעתירה כי המשטרה תפתח קורסי הדרכה, שלא בתנאי פנימייה, בהם יוכלו ליטול חלק שוטרות ושוטרים שהם הורים לילדים, במקום הקורסים הנערכים כיום או בנוסף להם.

העתירה הוגשה על-ידי עו"ד מיכל פינצ`וק מהאגודה לזכויות האזרח, בשמה של איילת טננבאום, אם לתינוק בן כשנה, ששירתה מאז ספטמבר 1998 ועד אפריל 2001 כחוקרת אלימות במשפחה בתחנת המשטרה האזורית ציון, ירושלים. שיבוץ קבע כחוקרת במערך החקירות מחייב הכשרה הכוללת קורס שיטור בסיסי, שאורכו כשלושה חודשים והוא קורס חובה הנדרש לשירות ברוב התפקידים במשטרה. לאחריו נדרשת השלמת חוקרים, שאורכה כארבעה חודשים. שני הקורסים נערכים בתנאי פנימיה. טננבאום זומנה לצאת לקורס שיטור בסיסי מספר פעמים במהלך שירותה, אך נאלצה לוותר על הזימונים בשל אימהותה בכל פעם מחדש, על אף שרצתה מאד לצאת לקורס.
באפריל 2001 הובהר לטננבאום חד משמעית, כי נוכח סירובה לצאת לקורס שיטור בסיסי היא צפויה לפיטורים מהמשטרה, וכי מוטב לה להקדים ולהתפטר. בעקבות הודעה זו והתפרצות קשה מצד מפקדה הישיר, התפטרה טננבאום ממשטרת ישראל בתאריך 23.4.01.

עו"ד מיכל פינצ`וק מהאגודה לזכויות האזרח פנתה מספר פעמים בשמה של איילת טננבאום למשטרה, והתריעה כי חיוב שוטרות ושוטרים, כדוגמת טננבאום, ליטול חלק בקורסים בתנאי פנימייה, במשך שבעה חודשים, כתנאי להמשך מילוי תפקידם במשטרה וקידומם המקצועי, פוגע בשוטרים הורים לילדים קטנים, ובמיוחד באמהות. עוד הוסיפה עו"ד פינצו`ק, כי בכך מפרה משטרת ישראל את ההוראות הקבועות בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, האוסר על מעביד להפלות בין עובדיו מחמת היותם הורים.

עם פתיחת הדיון, שהתקיים בפני השופטים דליה דורנר, איילה פרוקצ`יה ואדמונד לוי, אמרה השופטת דורנר כי תשובת המדינה לעתירה איננה מספקת ולכן נחוץ מאד להוציא צו על-תנאי כדי לערוך בדיקה מקיפה יותר של העניין. השופטת דורנר הוסיפה כי זהו איננו עניין פרטני של העותרת, אלא בעייה עקרונית. הצו מחייב את המדינה לנמק בתוך 60 יום מדוע לא תוחזר איילת טננבאום לשירות במשטרה וכן מדוע לא תפתח המשטרה קורסי הכשרה שאינם בתנאי פנימייה.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לשוויון,זכויות נשים

סגור לתגובות.