הדרה ודימוי שלילי – אי-שוויון בתקשורת הישראלית

חוברת מאמרים שפרסמה האגודה לזכויות האזרח ביולי 2001, ועוסקת באי שוויון בתקשורת הישראלית: העדר נגישות מספקת לכלי התקשורת, הדרת קבוצות שונות בישראל מן המרחב התקשורתי והתייחסות סטריאוטיפית לקבוצות אלה. הקבוצות אליהן מתייחס הדו"ח הן מזרחים, ערבים, עולים מרוסיה, נשים, חרדים, אנשים עם מוגבלות, הומואים ולסביות. כתיבה: נעמה ישובי, אלי אברהם, ויקי שירן, עיסאם אבו-ריא, ענת פירסט, יולי חרומצ`נקו, דפנה למיש, דוד זילברשלג, גייל אוסלנדר, נורה גולד, עמית קמה. עריכה: נעמה ישובי.


הדרה – הרחקה, דחיקה לשוליים, הוצאה מהכלל, exclusion.


מבוא

"ביסוד כבוד האדם מונח גם חופש הביטוי. כבודו של אדם כאדם נפגע אם אין נותנים לו להביע את אשר עם ליבו ואם אין נותנים לו להתפתח על-ידי שמיעת דעותיהם של אחרים."1

חוברת זו יוצאת לאור כחלק מניסיון למפות דפוסי אי-שוויון בחברה הישראלית. חוברת קודמת "איפה ואיפה – מאזן השוויון בישראל", שעסקה באי-שוויון בעבודה, בחינוך ובפלילים, יצאה לאור בדצמבר 1999. הפעם מבקשת האגודה לזכויות האזרח בישראל למקד את תשומת הלב לסוגיית אי-השוויון בתקשורת ובמיוחד בשידור הציבורי: העדר נגישות מספקת לכלי התקשורת, הדרת קבוצות שונות בישראל מהמרחב התקשורתי והתייחסות סטריאוטיפית לקבוצות אלו. יש לציין כי בשנים האחרונות ניכרת מודעות רבה יותר לסוגיות הללו, אולם עדיין פירותיה של מודעות זו מעטים. מסמך זה בא להצביע על הצורך להגביר את הנגישות של כלל הציבור הישראלי לכלי השידור הציבוריים ואת הגיוון בהם. זאת, כמובן, מבלי לפגוע בחופש העיתונות. אנו סבורים כי הבטחת הנגישות לכלי התקשורת לכלל האזרחים במדינה עולה בקנה אחד עם כללי האתיקה המקצועית ועם החוקים המסדירים את פעולת כלי השידור הציבוריים.

המאמר הראשון בחוברת סוקר את הקשר בין אי-שוויון בתקשורת לזכויות האדם – חופש הביטוי, שוויון, כבוד האדם – נתייחס בו בקצרה להיבטים משפטיים של הנושא ולמצב הקיים בתקשורת כיום. בהמשך מופיעים מאמרים פרי עטם של חוקרים, אשר חקרו את יחסה של התקשורת הישראלית לקבוצות מיעוט שונות. המאמרים מציירים תמונה מפורטת של תקשורת בעלת פרופיל מובהק: יהודי, אשכנזי, גברי, חילוני, הטרוסקסואלי, בריא בגופו ובנפשו. קבוצות אחרות בחברה – נשים, ערבים, מזרחים, דתיים, עולים, הומואים ולסביות, אנשים עם מוגבלות – נתפסות בה כשוליות. הקבוצות הללו מוצגות לעתים קרובות בהקשרים שליליים, של פושעים וסוטים – או לחלופין כקורבנות – תוך שימוש רב בדימויים שליליים המלווים את הקבוצות הללו ממילא. כללנו בחוברת גם מאמרים על ייצוגן בתקשורת של שלוש קבוצות – מזרחים, עולים מחבר העמים וחרדים – שלגביהן לא נערכו, ככל הידוע לנו, מחקרים אקדמיים, ועל כן המאמרים העוסקים בקבוצות אלו מבוססים בעיקר על הידע של מחבריהם.

 

תוכן העניינים:

אי-שוויון בתקשורת וזכויות האדם / נעמה ישובי

ייצוג ודימוי ערי הפיתוח בתקשורת הארצית / ד"ר אלי אברהם

אנחנו מסעודה משדרות / ד"ר ויקי שירן

המיעוט הערבי והתקשורת הישראלית / עיסאם אבו-ריא

ייצוג הערבים בחדשות / ד"ר ענת פירסט

העולה הרוסי – מאפיונר או פרופסור מנקה רחובות? / יולי חרומצ'נקו

נשים בתקשורת – עדיין שוליות / ד"ר דפנה למיש

חרדי וירטואלי / דודי זילברשלג

אי-שוויון בתקשורת כלפי אנשים עם מוגבלות / פרופ' גייל אוסלנדר

הבור והמטוטלת: ייצוג הומואים ולסביות בתקשורת ההמונים / עמית קמה

 

הדוח המלא: word | pdf

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: אירועי אוקטובר,גזענות ואפליה,גזענות ואפליה,הזכות לשוויון,הזכות לשפה ולתרבות,זכויות אזרחיות,זכויות המיעוט הערבי,חופש הביטוי,עוד

סגור לתגובות.