היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, עו"ד דן יקיר, פנה לאחרונה למנהל אגף המכס ומע"מ, מר איתן רוב, בדרישה להבטיח את זכותו של בן זוג בן אותו המין לנהוג ברכב פטור ממיסים של עולה חדש. זאת לאחר שבמרץ 98`, בעקבות פנייה של האגודה, הנחה היועץ המשפטי לממשלה את המכס לאפשר לכל "בן בית" (בן זוג, צאצא, אח או אחות, הורה וכו`) של עולה לנהוג ברכב הפטור ממסים.
פנייתו של עו"ד יקיר נשלחה בעקבות תלונה שהגיעה לאגודה לזכויות האזרח, ממנה עולה כי כל הרשויות הנוגעות בדבר אינן נוהגות על פי מדיניות זו שקבע היועץ המשפטי לממשלה. להלן פרטי התלונה: ניצן ליר ואוליביה אסולין הם בני זוג מאז יולי 1999. מאז נובמבר 1999, עת עלה אוליביה מצרפת, הם מתגוררים תחת קורת גג אחת ומנהלים משק בית משותף. בשנת 2001 רכש אוליביה מכונית פטורה ממסים, ומאז משתמשים בה בני הזוג. ביום 11.9.02 נהג ניצן ברכב ברמת גן, ושוטר ממשטרת התנועה עצר אותו בשל מהירות מופרזת. משעיין השוטר ברשיון הרכב מטעם רשות הרישוי ראה, כי מצויינת בו המיגבלה הבאה: "נהג בעל הרכב או בן זוגו". השוטר שאל את ניצן מה הקשר בינו לבין אוליביה, ומשהשיב לו ניצן שהוא בן זוגו, סבר השוטר, כי זו בדיחה. משעמד ניצן על דעתו, השיב לו השוטר, כי עליו להחרים את המכונית, וכי על ניצן להמתין לחוקר מכס ולשוטר נוסף. בסופו של דבר התיר השוטר לניצן להמשיך לדרכו, תוך שהוא מחייבו להתייצב למחרת היום במשרדי המכס ביפו.
למחרת הגיעו בני הזוג לבניין המכס ונפגשו עם חוקרי מכס שטענו בפני בני הזוג, כי החוק אינו מכיר בבן זוג בן אותו המין. לאחר דין ודברים ממושך התרצו החוקרים, ודרשו הפקדת ערבות בנקאית כתנאי לאי החרמת המכונית. בני הזוג הדגישו, כי אין ביכולתם להפקיד ערבות, וביקשו לאפשר לפחות לאוליביה להמשיך ולנהוג ברכב. החוקרים נעתרו לבקשה עד שבני הזוג ימציאו מסמכים, המעידים על יחסיהם. כעבור מספר ימים הגישו בני הזוג לחוקרי המכס תצהיר על חיים משותפים, חוזה שכירות משותף ואישור מהבנק על חשבון משותף. חוקרי המכס לא הסתפקו במסמכים אלו ודרשו מסמך רשמי מטעם רשויות המדינה.
בפנייתו מציין עו"ד יקיר, כי רשות הרישוי ממשיכה לציין על גבי רשיון הרכב הגבלה שאינה תואמת את עמדת היועץ המשפטי לממשלה, שוטר משטרת התנועה לא היה מודע למדיניות הנוהגת בענין זה, ובראש כולם חוקרי המכס אף הם לא ידעו דבר וחצי דבר על המדיניות הקבועה. כתוצאה מכך, מדגיש עו"ד יקיר, נגרמה לבני הזוג עוגמת נפש רבה מכל הפרשה, ונגרם להם נזק כתוצאה מכך שניצן מנוע לנהוג ברכב.
עו"ד יקיר עוד מוסיף בפנייתו, כי לא ברור האם קיים במכס הליך לבחינת היותו של אדם "בן בית", הזכאי לנהוג ברכב. על כל פנים, מעולם לא נאמר לאוליביה דבר בעניין, וברור מעל לכל ספק כי די במסמכים שהגישו בני הזוג כדי להניח את דעתן של רשויות המכס. לפיכך מבקשת האגודה להורות באופן מיידי לאפשר לניצן ליר להמשיך ולנהוג ברכב של בן זוגו אוליביה אסולין. כמו כן מבקשת האגודה, לדאוג לכך שכל הרשויות הנוגעות בדבר ידעו מהי מדיניות המכס בעניין זה וינהגו על פיה.