לא מגרשים לפני שבודקים בקשות מקלט
ישראל מגרשת פליטים למדינה לא בטוחה ורבים מהם יימצאו את מותם. רואנדה אינה מקום בטוח. כל העדויות מצביעות על כך שמי שמגורש מישראל לרואנדה מוצא עצמו שם ללא מעמד וללא זכויות, חשוף לאיומים, חטיפות, עינויים וסחר, שמאלצים אותו להמשיך במסע הפליטות. רק מעטים מצליחים לשרוד את המסע ולהגיע בסופו של דבר לנמל מבטחים. הגירוש לרואנדה מציב את הפליטים בסכנת חיים.
ישראל מונעת במתכוון מאפריקאים להגיש בקשות מקלט ואז קובעת כי מאחר ולא הגישו – אפשר לגרש אותם. רק השנה ניסו 7,000 אריתראים וסודנים להגיש בקשות מקלט, אבל רשות האוכלוסין וההגירה מנעה מהם פיזית מלעשות זאת. הלשכה היחידה בכל הארץ שבה אפשר להגיש בקשות לא מאפשרת לאפריקאים לממש את זכותם ולא קולטת את בקשות המקלט של אלפים מהם, שממתינים ימים בתור.
ישראל יודעת שאסור לגרש פליטים – תתכבד ותיתן לכל מי שמעוניין להגיש בקשה ותבחן אותה כראוי. לא מגרשים לפני שבודקים בקשות מקלט.
המוקד לפליטים ולמהגרים, אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, א.ס.ף – ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, האגודה לזכויות האזרח בישראל, קו לעובד, רופאים לזכויות אדם, ARDC– המרכז לקידום פליטים אפריקאים.
פורסם ב-31.12.2017
קישורים:
ריכוז פעילויות נגד הגירוש, דף הפייסבוק של "צדק חברתי – חדר המצב"
אילן ליאור, מחציית הגדר ועד מבצע הגירוש: 66 עובדות על מבקשי המקלט, הארץ, 7.3.2018
טובה צימוקי, מומחים למשפט בינ"ל: "הגירוש אינו חוקי", 4.2.2018, ynet
אילן ליאור, מבקשי המקלט שגורשו לרואנדה חיים ברחוב, נכלאים וקוראים: "אל תבואו לפה", הארץ, 2.2.2018
פליטים ומבקשי מקלט מאריתריאה וסודן בישראל – תמונת מצב, דף מידע של ארגוני זכויות אדם, ינואר 2018
ליאור בירגר, שחר שוהם וליאת בולצמן, "עדיף כלא בישראל מלמות בדרך" – עדויות העוזבים "מרצון" מישראל לרואנדה ואוגנדה אשר קיבלו הגנה באירופה, ינואר 2018
איתמר אייכנר, הממשלה מאיצה את המבצע לסילוק מסתננים, 31.12.2017, ynet