זכויות עובדים

לבטל תקנה המונעת גישה של עובדים לא ישראלים לבתי הדין לעבודה

אילוסטרציה - מטע בהתנחלות בבקעת הירדןאילוסטרציה - מטע בהתנחלות בבקעת הירדן.
CC BY: Garry Walsh

ארגוני זכויות אדם עתרו לבג"ץ נגד "תקנת הבקעה", הקובעת שעובדים פלסטינים, מהגרי עבודה ופליטים יחויבו בהפקדת ערבות עם הגשת תביעה נגד מעסיקיהם

 

ארגוני זכויות אדם עתרו היום (8.9.2016), לבג"ץ, בבקשה כי יבטל את התקנה המחייבת שופטים בבתי דין לעבודה להורות לתובעים שאינם תושבי ישראל להפקיד ערובה עם פתיחת ההליך המשפטי, לצורך כיסוי הוצאות מעסיקיהם הנתבעים. התקנה, שפרסם משרד המשפטים ב-2.8.2016, חלה על מרבית מהגרי העבודה ומבקשי המקלט העובדים בישראל או בהתנחלויות, ועל עובדים פלסטינים תושבי השטחים הכבושים. על כן היא פוגעת בקבוצות העובדים המוחלשות ביותר מבין העובדים בישראל ובשטחים הכבושים. את העתירה נגד שרת המשפטים, איילת שקד, והיועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הגישו עו"ד סאוסן זהר ממרכז עדאלה, עו"ד מיכל תג'ר מקו לעובד ועורכי הדין עודד פלר ורוני פלי מהאגודה לזכויות האזרח.

בעתירה טוענים הארגונים כי בבסיס החלטתה של שרת המשפטים עומדים שיקולים פוליטיים וזרים: על פי הפרסומים בתקשורת מטעם סיעתה של השרה, "הבית היהודי", כוונת התקנה היא לפגוע בעובדים הפלסטינים שלכאורה מרבים לפנות אל בתי הדין לעבודה לצורך מימוש זכויותיהם, לטענת שקד. לפי הפרסומים, מטרת התקנה היא "לסכל אינתיפאדה משפטית של תביעות". העותרים מציינים כי זהו מונח פוליטי ומגמתי לתיאור מספר זניח של תביעות שגרתיות לגמרי בענייני עבודה, שהוגשו על ידי עובדים פלסטינים בגין הפרת זכויותיהם בעבודה בחקלאות עבור מעסיקים ישראלים בהתנחלויות בבקעה.

בפנייתם לבית המשפט הדגישו העותרים כי הפגיעה בזכויות האדם אינה מידתית: "התקנה מושא עתירה זו מהווה דוגמה לחקיקת משנה מפלה, זחוחה ומסוכנת, אשר נבעה מלחצים של קבוצות מעסיקים, המעוניינות להמשיך ולהפר את זכויות עובדיהם החלשים באין מפריע. היא תשנה את פני המציאות עבור מאות אלפי עובדים בישראל, המועסקים בעבודות הנחותות ביותר והקשות ביותר, וסובלים ממילא מתת-אכיפה של זכויותיהם בעבודה."

עוד נטען בעתירה כי השרה שקד חרגה מסמכותה כאשר קבעה בתקנה הסדר בעניין כה מהותי מבלי שהחוק מסמיך אותה מפורשות לעשות זאת. הפקדת ערובה על ידי תובע צריכה להישאר נתונה לשיקול דעתו של בית המשפט.

לאור כל האמור לעיל, ביקשו הארגונים מבג"ץ להורות על ביטולה של תקנה זו.

בג"ץ 7016/16

 

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות האדם בשטחים הכבושים,זכויות עובדים,מבקשי מקלט ופליטים,מהגרי עבודה,נגישות למשפט,שונות

סגור לתגובות.