תנו לנו בשיניים

טלי ניר

הצעת חוק, שיזמה קואליציה של ארגונים חברתיים ומקצועיים לרפואת שיניים ציבורית, תידון בשבוע הבא בוועדת שרים לחקיקה ובכנסת. ההצעה מבקשת לתקן עוול היסטורי ובלתי הגיוני, ולהכניס את רפואת השיניים לסל הבריאות. לאחר שבג"ץ פסל את יוזמת סגן השר ליצמן לקידום טיפולי שיניים ציבוריים לילדים, בנימוק שההחלטה התקבלה בהליך בלתי תקין, מעז יכול לצאת מתוק: זו יכולה להיות הזדמנות חשובה לתיקון המעוות, והפעם, בדרך המלך.

בהצעת החוק, שמוביל ח"כ אורון בתמיכת 48 ח"כים מכל הסיעות, מוצע להבטיח בשלב ראשון טיפולי שיניים לילדים עד גיל 18 ולמבוגרים מעל גיל 65, ושירותי מניעה לכל האוכלוסייה. המימון יבוא מהעלאה מזערית במס הבריאות: 0.09% מהשכר למרווחי שכר נמוך ו-0.15% לאחרים.

העלויות מעטות, אבל הרווח עצום: טיפול בגיל צעיר וטיפולים מניעתיים מצליחים לחסוך עלויות, משום שהם מונעים הידרדרות במצב בריאות השיניים. מחקר שבדק את הנושא מצא שאפילו לצה"ל, כגורם המשלם עבור טיפולי שיניים לחיילים, עדיף לממן טיפולים פשוטים יחסית לכל הילדים בישראל, כיוון שכך יובטח חיסכון עתידי בעלות טיפולי השיניים שהוא יצטרך לממן עבור אותם ילדים, כשיתגייסו לשורותיו.

למרות המלצות ועדות ממשלתיות שונות, רפואת השיניים נמצאת במעמד של בת חורגת במערכת הבריאות. גם כשנחקק חוק ביטוח בריאות ממלכתי ב-1994, הושאר התחום הזה מחוץ לחוק, כאילו לא היו השיניים חלק מגוף האדם, וכאילו עששת אינה מחלה בדיוק כמו טרשת.

התוצאה היא, שרבים נאלצים לוותר על טיפולי שיניים. לא מפתיע שמחקרים מראים כי לילד מאור עקיבא יש סיכוי גדול פי שניים ללקות בעששת לעומת ילד ממודיעין. סקר בקרב ילדים בני 12 בשנת 2002, מצא כי ל-54% מביניהם היתה עששת. לשם השוואה, במדינות אירופה, שבהן יש מעורבות ממשלתית ברפואת שיניים, שיעור הילדים הסובלים מעששת עומד על כ-35% בממוצע. אפילו בארצות הברית קיים מנגנון למתן שירותי בריאות שיניים לאוכלוסיות מוחלשות במימון פדרלי.

ליוזמה שקידם ליצמן היה פוטנציאל להיות צעד ראשון בכיוון הנכון, למרות שהצעתו לא כללה טיפול בכל הילדים, וגם לא בקשישים. אלא שראש הממשלה והאוצר ניסו לשרבב לתוכה ברגע האחרון גם "עז" בעייתית: הקמת קופת חולים מסחרית-ייעודית לטיפולי שיניים.

הרעיון של קופת חולים חמישית, למטרות רווח, אינו חדש. בחוקי ההסדרים של 2008-9 ניסה האוצר לקדמו, ולמרבה המזל נבלם. זה רעיון שיועיל לבעלי ההון ולחברות הביטוח, אך מומחים מזהירים כי הוא עלול למוטט את מערכת הבריאות הציבורית. בין השאר החשש הוא שקופה מסחרית תמשוך צעירים ובריאים, ותשאיר את הקופות הציבוריות עם החולים והקשישים, ועם תקציב שלא יספיק לשירותים ראויים.

לעומת זאת, הצעת החוק של עשרות הח"כים מציעה רפואת שיניים ששומרת על המערכת הציבורית, ואף מציעה מקור מימון ריאלי. הסל שמוצע אמנם שמרני, אבל יותר רחב מיוזמת ליצמן: הוא ימנע מילדים להגיע לבגרות עם שיניים רקובות, ויחזיר לקשישים את היכולת הבסיסית לאכול.

אנחנו על סף הכרעה: מצד אחד הזדמנות, שאולי לא תחזור, להכליל את שירותי בריאות השן בסל הבריאות הציבורי, כפי שראוי היה לעשות כבר מזמן. מצד שני, הקמתה של קופת חולים למטרות רווח, ונזק ארוך-טווח למערכת הבריאות הציבורית בישראל. יש גורמים בממשלה שרוצים לקשור בין השניים. אסור לנו ליפול בפח.

המאמר פורסם בעיתון ידיעות אחרונות ב-30.5.10.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: בריאות השן,הזכות לבריאות,זכויות זקנים,זכויות חברתיות,זכויות ילדים

סגור לתגובות.