בית המשפט: יש לדאוג לגן ילדים ביישוב רכמה עד תחילת שנת הלימודים הבאה

השופט ברוך אזולאי מבית המשפט המחוזי בבאר שבע קבע כי על משרד החינוך והמועצה המקומית ירוחם לפעול להקמת גן ילדים בכפר הבלתי מוכר רכמה, עוד לפני תחילת שנת הלימודים הקרובה. את העתירה הגישו תושבים בדואים ויהודים מרכמה ומירוחם, יחד עם האגודה ועמותת מחויבות

הכפר רכמה הוא כפר בלתי-מוכר המונה למעלה מאלף תושבים, ונמצא בתוך שטח השיפוט של המועצה המקומית ירוחם; בכפר ישנם כמאה ועשרים ילדים בגילאי 3-6 ולמרות זאת, המועצה המקומית ירוחם ומשרד החינוך העדיפו למנוע מהם את זכותם לחינוך ולגני ילדים נגישים. גם גן ילדים שהקימו התושבים במבנה פח זמני, נהרס על ידי הרשויות.

את העתירה להקמת הגן הגישו תושבים בדואים ויהודים מרכמה ומירוחם, יחד עם האגודה לזכויות האזרח ועמותת מחויבות לשלום ולצדק חברתי, בהמשך למאבק רב-שנים שמנהלים התושבים למציאת פיתרון עבור מצוקת החינוך של הילדים.

בית המשפט פסק כי משרד החינוך ומועצת ירוחם מפירים את חוק לימוד חובה, היות שהפיתרון שהם מציעים לילדים בגיל הרך הוא פיתרון בלתי-מספק של גני ילדים מרוחקים. לפיכך קבע, כי משרד החינוך ומועצת ירוחם חייבים לדאוג להקמת גני ילדים לכל הילדים הבדואים בגילאי 3-4, וכי גם לגבי גילאי 5-6 יש למצוא פתרון סביר יותר מהקיים. בית המשפט ציין עוד בהחלטתו, כי אם לא יעמדו הרשויות בחובותיהן, יוכלו העותרים לפנות אליו בשנית.

עודה זנון, יו"ר הועד המקומי ברכמה ואחד העותרים: "מזה חמש שנים אנחנו מנסים למצוא פיתרון לילדי רכמה, שגדלים ללא מסגרת חינוכית ראויה. המו"מ שניהלנו מול הרשויות לא העלה דבר, והחינוך לילדים הוזנח. בית המשפט הזכיר למשרד החינוך ולמועצת ירוחם, שגם הילדים האלו הם אזרחי המדינה, וכי חוק לימוד חובה חל גם עליהם."

לאה שקדיאל, אחת העותרים: "כיהודייה, כתושבת ירוחם וכאשת חינוך, אין לי ספק כי ההזנחה הפושעת של חינוך ילדי שכנינו הבדואים גורמת נזקים שלא ניתן יהיה לתקן בהמשך. כבר הוכח כי השקעה בחינוך לגיל הרך היא ההשקעה הרווחית ביותר מבחינת הפיתוח החברתי, וזו הסיבה לכך שאני, ותושבים נוספים מירוחם, כל כך מודאגים מהזנחת הילדים. טוב עשה בית המשפט כשמתח ביקורת חריפה על המועצה המקומית ירוחם ועל משרד החינוך, ובכוונתנו לעקוב ולוודא כי עד תחילת ספטמבר אכן יימצא הפיתרון המתאים לילדים."

משה פרץ, אחד העותרים: "פסק הדין הוא התקדמות גדולה מאד, ובפרט לאור האווירה הציבורית הנוכחית ביחס לבדואים. אני מקווה שמדינת ישראל תשכיל להקים את גן הילדים במהירות האפשרית, על מנת שהדור הבא של ילדי הבדואים יגדל בתנאים דומים לאלו של כל ילדי ישראל ובאופן שיוביל לשילובם המלא בחברה הישראלית."

עו"ד גיל גן-מור, שייצג את העותרים: "בית המשפט קבע היום באופן חד משמעי, כי אי אפשר להחזיק את ילדי הגן כבני ערובה של הרשויות, במאבקן בכפרים הבלתי מוכרים. ועדת גולדברג המליצה אמנם להכיר בכפר רכמה, אבל כך או כך, זכותם של ילדים לחינוך ולגן נגיש, אינה צריכה להיות מותנית בפיתרון סוגיית הכפרים הלא-מוכרים."

עת"מ 241/09

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לחינוך,הכפרים הבלתי מוכרים,זכויות המיעוט הערבי,זכויות חברתיות,זכויות ילדים

סגור לתגובות.