משרד החינוך יעביר עוד כ-1.5 מיליון ש"ח לטיפול בבני נוער ערבים במצוקה

זאת בעקבות עתירת האגודה לזכויות האזרח וועדת המעקב לענייני החינוך הערבי, שהוגשה לבג"צ לפני שנה

ב- 22.5.01 התקיים דיון נוסף בעתירה שהוגשה לבג"צ לפני שנה על-ידי האגודה לזכויות האזרח בישראל יחד עם ועדת המעקב לענייני החינוך הערבי וחמש רשויות מקומיות ערביות נגד שר החינוך. העותרים דרשו להקצות תקציב לטיפול בבני נוער ערבים בסיכון לפי שיעורם של בני הנוער הערבים בסיכון או לפי שיעור בני הנוער הערבים באוכלוסייה בישראל. בעקבות הגשת העתירה, הודיע משרד החינוך אמש כי יעביר תוספת תקציב של מיליון וחצי שקלים לארבע מהרשויות המקומיות הערביות העותרות ולרשויות מקומיות ערביות נוספות. העתירה הוגשה על ידי עו"ד יוסף ג`בארין ועו"ד עאוני בנא מהאגודה לזכויות האזרח.

עניינה של העתירה הוא העדרם של קריטריונים ברורים ושוויוניים בחלוקת התקציב, העומד לרשותו של תחום קידום נוער, שבמינהל חברה ונוער במשרד החינוך, והמיועד לטיפול בבני נוער במצוקה. כתוצאה מהיעדר קריטריונים מופלים לרעה בני נוער ערבים בחלוקת התקציב. מהנתונים, שהועברו לאגודה לזכויות האזרח על ידי משרד החינוך עצמו עולה, כי בני נוער ערבים אינם זוכים למשאבים הראויים להם, לא על פי צורכיהם הייחודיים, ואף לא על פי שיעורם היחסי בקרב כלל בני הנוער בישראל. האגודה לזכויות האזרח טוענת בעתירה, כי חלוקת תקציב זה אינה מתחשבת באופן ראוי בצרכיו של ציבור שלם בחברה הישראלית, על כל קשייו ובעיותיו הייחודיים. כן נטען בעתירה, כי חלוקה כזו הינה מפלה, פסולה ובלתי חוקית.

בתגובה לעתירה טען משרד החינוך, כי הנתונים שעליהם היא מתבססת אינם מדוייקים, ואינם כוללים את בני הנוער הערבי הבדואים, הדרוזים ותושבי הערים המעורבות. עו"ד עאוני בנא מהאגודה לזכויות האזרח טען בתגובה שהוגשה לבג"צ לקראת הדיון היום, כי משרד החינוך מתחמק מקביעת קריטריונים שוויוניים ועניינים לחלוקת משאבי תחום קידום נוער. כמו כן, הדגיש עו"ד בנא, בחלוקת אותם משאבים משרד החינוך אינו מתייחס לשיעור הגבוה במיוחד של נוער מנותק ברמת סיכון גבוהה, שחי ביישובים הערביים, הנחשבים לפי כל המדדים לעניים ביותר במדינה. בכך מתעלם משרד החינוך מחובתו על-פי החוק לקבוע מבחני חלוקה שוויוניים.

בדיון שנערך ב- 22.5.01 בפני השופטים מצא, דורנר ושטרסברג-כהן, הבטיח נציג פרקליטות המדינה בשם שר החינוך כי התוספת לתקציב בסך מיליון וחצי שקלים שנועדה לטיפול בבני נוער ערבים במצוקה אושרה ותועבר. התוספת תוקצה להקמתן של ארבע עשרה יחידות חדשות לקידום נוער ברשויות המקומיות הערביות, ביניהן כלולות העותרות: כפר קאסם, דיר חנא, כאבול וסח`נין. שלוש יחידות נוספות יוקמו במגזר הבדואי. בדיון נקבע כי לגבי העותרת החמישית, המועצה המקומית מג`ד אל-כרום, תיערך בהקדם פגישה בין נציגי משרד החינוך לבין נציגי המועצה המקומית. בתגובה להבטחותיו של נציג פרקליטות המדינה, אמרה השופטת דורנר לעו"ד בנא מהאגודה לזכויות האזרח: "את העתירה הזאת סיימתם בהצלחה נאה". השופטת דורנר הוסיפה, כי אם תתעוררנה בעיות נוספות בעתיד, יוכלו העותרים לשוב ולעתור לבית המשפט העליון.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לחינוך,הזכות לשירותי רווחה,זכויות המיעוט הערבי,זכויות חברתיות,זכויות ילדים

סגור לתגובות.