בג"ץ קיבל את העתירה הראשונה נגד כביש "לישראלים בלבד"

בג"ץ קבע כי חסימת הכביש לתנועת עשרות אלפי תושבים פלסטינים לטובת תושבי המאחזים באזור המונים פחות ממאתיים איש, אינה מידתית. האגודה: פסק הדין משמעותי עבור התושבים, אבל אינו פוסל את עצם משטר ההפרדה

הבוקר (22.10.09) פרסם בג"ץ פסק דין בעתירה שהוגשה בשנת 2006 (בג"צ 3969/06) נגד איסור שהטיל צה"ל באישור שר הביטחון, על תנועת פלסטינים בכביש בגדה המערבית. זוהי העתירה הראשונה שהונחה לפתחו של בג"ץ בנושא משטר ההפרדה על בסיס מוצא לאומי-אזרחי בכבישי הגדה.

העתירה הוגשה על ידי עו"ד לימור יהודה מהאגודה לזכויות האזרח בשמם של עשרים ושניים כפרים פלסטיניים ממערב הר חברון, בעקבות הפיכת הכביש המרכזי באזור ("כביש הרוחב" המחבר את בית עווא עם הכפר דורא והעיר חברון) לכביש המותר לתנועת ישראלים בלבד. הכביש שירת עשרות אלפי תושבים פלסטינים, וכיום, בעקבות האיסור שהוטל, הוא משמש פחות ממאתיים תושבים במאחזים הבלתי-מורשים נגוהות ומצפה לכיש.

בעתירה דנו הנשיאה דורית ביניש, המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין והשופטת אילה פרוקצ'יה. בג"ץ קבע כי חסימת הכביש לתנועת עשרות אלפי תושבים פלסטינים לטובת תושבי המאחזים באזור המונים פחות ממאתיים איש, אינה מידתית. באגודה לזכויות האזרח קיבלו את החלטת בג"ץ נגד הכביש "לישראלים בלבד" בסיפוק, אך הדגישו כי פסק הדין בעייתי בשל מה שאין בו: אין אמירה ברורה בגנות משטר ההפרדה והאפליה הממוסדת בשטחים, ואין התייחסות למשמעויותיו החוקיות: "בגדה המערבית הולך ומתבסס לו משטר הפרדה ואפליה, ובג"ץ מתחמק מהצורך להתייחס לעצם חוקיותו."

לדברי עו"ד לימור יהודה מהאגודה לזכויות האזרח: "עבור העותרים, עשרות אלפי תושבי האזור הפלסטינים, מדובר בהצלה של ממש. שמונה השנים שבהן נאסר עליהם לנסוע בכביש פגעו קשות באורחות חייהם, בחופש התנועה שלהם ובכבודם."

עם זאת, עו"ד יהודה מציינת כי "יש לבחון את פסק הדין גם בהקשר הרחב יותר, של התבססות ומיסוד משטר של הפרדה והפליה בשטחים על בסיס מוצא לאומי-אתני , ולאור העובדה שישנם כבישי הפרדה נוספים בגדה, חלקם, כמו כביש 443, צפויים להחלטה בעניינם בבג"ץ במסגרת עתירות נפרדות. מצער לראות כי בנימוקים לפסק-הדין, העדיפה נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש להתבסס על שאלת המידתיות, ולהתחמק מהכרעה בסוגיה העקרונית, של חוקיות המדיניות המבוססת על הפליה והפרדה בגדה."

סמאהר ג'דאללה, שבני משפחתה המונה שלושים ושלוש נפשות, נתונים במעין "מעצר בית" מאז חסימת הכביש, הביעה תקווה כי ההחלטה תשים סוף לסיוט שהיו נתונים בו בשמונה השנים האחרונות, וכי בקרוב יוכלו לשוב לשגרת חייהם. בית המשפחה ממוקם בצמוד לכביש שנחסם, ודרך הגישה היחידה שנותרה לבית היא תוואי תלול ומסוכן דרך ההרים. ג'דאללה אמרה כי היא מייחלת לכך שהבידוד שהוטל על בני המשפחה ייפסק, וכי הוריה ובני משפחתה יוכלו לשוב ולבקר אותה בביתה בחופשיות.

בג"צ 3969/06
לכל מסמכי העתירה ולסרטון "בצלם" המתעד את בני משפחת ג'דאללה

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: אפליה והפרדה,זכויות האדם בשטחים הכבושים,חופש התנועה

סגור לתגובות.