האגודה לזכויות האזרח ועמותת עיר עמים פרסמו היום (31.8.09) דוח תמונת מצב המתייחס למערכת החינוך בירושלים במזרחית ערב פתיחת שנת הלימודים תש"ע. הדוח מגלה כי ערב פתיחתה של שנת הלימודים נמנעת בפועל מאלפי תלמידים פלסטינים בירושלים המזרחית גישה לחינוך ציבורי חינם, על אף שכתושבי קבע במדינת ישראל הם זכאים לכך על פי חוק לימוד חובה. על פי נתוני הדוח כ-30000 ילדים שלא נמצא להם מקום בחינוך העירוני, נאלצים לשלם סכומי כסף גבוהים לבתי ספר פרטיים או בלתי-רשמיים, המופעלים על-ידי חברות פרטיות, כנסיות, הוואקף, האו"ם ועל-ידי גורמים פלסטינים שונים. כ-5,500 תלמידים אינם רשומים באף מסגרת חינוכית, ציבורית או פרטית.
המצב החמור בירושלים המזרחית נובע ממחסור חמור בכיתות לימוד. בירושלים המזרחית קיים מחסור של מעל 1,000 כיתות והוא הולך וגדל מידי שנה. עד שנת 2011 צפוי המחסור לגדול לכ-1,500 כיתות חדשות.
המחסור הצפוי בכיתות לא צפוי להצטמצם, כיוון שהעירייה בונה הרבה פחות מהנדרש והאפשרי לאור התקציב שממשלת ישראל העמידה לרשותה באופן מיוחד בעקבות התחייבותה לבג"צ. לפי התוכניות הקיימות והמתוקצבות יבנו, עד שנת 2011, לכל היותר רק כ-27% מכלל הכיתות החסרות במערכת החינוך בירושלים המזרחית.
עוד עולה מהדוח כי מבין אלו אשר זוכים ללמוד במערכת החינוך העירונית, אלפים נאלצים ללמוד בכיתות שאינן ראויות ללימודים, במבנים שכורים שלא נועדו לכך, בחדרים קטנים, צפופים וחסרי אוורור, ללא כיתות סמך וללא חצרות למשחקים. מחצית מהכיתות שמפעילה עיריית ירושלים כיום אינן תקניות: 704 כיתות לעומת 656 כיתות תקניות. מתוך הכיתות שאינן תקניות מצהירה העירייה ש-221 מהכיתות (188 כיתות בית ספר ועוד 33 כיתות גן) פועלות במבנים "במצב שאינו ראוי".
הדוח מעלה גם בעיות ברישום התלמידים לבתי הספר ומגלה כי בחלק מבתי הספר בירושלים המזרחית בעיר נגבים דמי שירותים שונים במעמד הרישום לבית הספר, בניגוד לחוק. דמי השירותים, המגיעים לעתים למאות שקלים, מכבידים מאד על התושבים שרבים מהם נזקקים, שכן 67% מהמשפחות בירושלים המזרחית חיות מתחת לקו העוני.
יהודית אופנהיימר, מנכלית עיר עמים: "אנו קוראים לממשלת ישראל להכיר בחשיבות נושא החינוך בירושלים המזרחית, לתת לקידומו עדיפות בחלוקת עוגת התקציב של משרד החינוך, כך שיוקצו במהירות וביעילות התקציבים הנדרשים לשינוי יסודי של המצב. לא מתקבל על הדעת, שרפורמות לשיפור מצב החינוך במקומות אחרים בישראל, יקדימו את הבטחת החובה הבסיסית ביותר – לספק חינוך ציבורי חינם בירושלים המזרחית. כדי למלא אחר דרישות החוק ופסיקות בג"צ, על משרד החינוך ועיריית ירושלים לאפשר באופן מיידי לכל הילדים בירושלים המזרחית לקבל חינוך ציבורי חינם.
עד שיושלם הפער במספר הכיתות החסרות, על המדינה להשיב את דמי הלימוד להורים הנאלצים לשלוח את ילדיהם ללימודים בבתי ספר פרטיים ואחרים שאינם עירוניים."
עו"ד טלי ניר, האגודה לזכויות האזרח בישראל: "במשך שנים ארוכות פעלו הרשויות בניגוד לחוק כשלא מילאו את הבטחותיהן לתיקון הליקויים החמורים במערכת החינוך העירונית בירושלים המזרחית, שתוארו בדוח. הסירוב להעניק לילד את זכותו הבסיסית לחינוך הינו פגיעה חמורה ביותר בזכויותיו הבסיסיות להתפתחות ולמימוש עצמי. מובן כי התוצאה היא נזק בלתי הפיך ליכולתם של הילדים בירושלים המזרחית להתפתח בהמשך חייהם. על כן, יש הכרח לעצור את הטרגדיה המתמשכת במערכת החינוך של ירושלים המזרחית."
להלן תקציר הדוח.
לדוח המלא
תקציר – תמונת מצב: מערכת החינוך הערבי-פלסטיני בירושלים המזרחית ערב פתיחת שנת הלימודים תש"ע
מחסור עצום במקומות לימוד לילדים:
סחבת בפיתרון הבעיה:
אי סדרים ברישום התלמידים:
המלצות:
כדי למלא אחר דרישות החוק ופסיקות בג"ץ, על משרד החינוך ועיריית ירושלים: