ארגוני זכויות האדם לשר האוצר: אסור להרחיב את תכנית ויסקונסין לכל הארץ

הארגונים מציינים כי תוכנית ויסקונסין זכתה לביקורת רבה בשל פגיעתה הקשה בדורשי העבודה, וכי הניסיון במדינות אחרות הראה כי היא לא הצליחה לתרום באופן משמעותי לשיעור ההשתתפות בשוק העבודה או לצמצום העוני, ואף החמירה את מצבם של נתמכי הקצבאות

ארבעה ארגונים – האגודה לזכויות האזרח, סנגור קהילתי, שומרי משפט – רבנים לזכויות אדם והקשת הדמוקרטית המזרחית, פנו בדחיפות לשר האוצר יובל שטייניץ בקריאה שלא להרחיב את תכנית "אורות לתעסוקה" (ויסקונסין), לכל הארץ, במסגרת תכנית החירום הכלכלית.

בפנייה, הזכירו עורכות הדין אשרת מימון ודבי גילד חיו מהאגודה לזכויות האזרח, כי תכנית וויסקונסין זכתה לביקורת רבה בשל פגיעתה הקשה בדורשי העבודה. עוד הן מזכירות, כי ניסיון העבר במדינות אחרות בהן הופעלה התכנית, הראה כי היא לא הצליחה לתרום באופן משמעותי לשיעור ההשתתפות בשוק העבודה או לצמצום העוני, ואף החמירה את מצבם של נתמכי הקצבאות.

עו"ד אשרת מימון: "תכנית ויסקונסין הופעלה בתחילה כפילוט במספר אזורים מצומצמים, וזכתה לביקורת חריפה בשל הפגיעה בדורשי העבודה ובזכותם לקיום בכבוד. גם אם הוכנסו בתכנית שיפורים, חלק גדול מהם עדיין לא נוסה בשטח, ולא יעלה על הדעת שדווקא בתקופה כל כך קשה, מאות אלפי דורשי העבודה בישראל יהפכו לשפני ניסיונות של התכנית הבעייתית".

להלן המכתב המלא.

27 באפריל 2009

לכבוד
מר יובל שטייניץ
שר האוצר
באמצעות פקס

– ד ח ו ף –

שלום רב,

הנדון: אין להרחיב את תכנית "אורות לתעסוקה" במסגרת התכנית הכלכלית

ראשית, נבקש לברכך על כניסתך לתפקיד ונאחל לך הצלחה רבה בו.

אנו פונים אליך בזאת בקריאה דחופה, כי תימנע מפרישתה הארצית של תכנית "אורות לתעסוקה" בהליך מואץ, בין במסגרת תכנית החירום הכלכלית שהינך מוביל, או באמצעות חוק ההסדרים.

מזה שנים אנו מבצעים מעקב אחר תכנית "אורות לתעסוקה" (בגרסתה הקודמת: מהל"ב), במהלכן הובלנו להכרה רחבה בכשליה הרבים ובצורך בתיקונים השונים בה. ועדות רבות, הן בכנסת והן מחוצה לה, וכן מבקר המדינה, נדרשו לבחינתה של תכנית, מפאת ההליך הזריז שבו התקבלה, על אף היותה רפורמה מרחיקת לכת.

עתה באה פנייתנו דחופה זו, בעקבות פרסומים בשבוע שעבר לפיהם יש כוונה במסגרת התכנית הכלכלית להרחיב את התכנית. אנו מצטרפים לקריאה בדבר הצורך הדחוף בתכנית חירום כלכלית, אך הרחבת תכנית ויסקונסין אינה ראויה להיות חלק מתכנית חירום כאמור. נאמר גם בצער, כי לא ניתן לראות בשותפים על פי הפרסומים להכנתה של התכנית הכלכלית, ובהם יו"ר ההסתדרות ונשיא התאחדות התעשיינים, כנציגי הציבור הרלוונטי לתכנית זו, ולכן אין לראות בשותפותם חותמת הכשר לצעד זה.

נדמה כי משרד האוצר, וייתכן אף בניגוד לעמדת המשרד הממונה על התכנית (משרד התמ"ת), שם יהבו על התכנית ועל פרישתה הארצית, על אף שהישגיה המפוקפקים מוטלים בספק, על אף השלכותיה המעמיקות על הזכות לקיום בכבוד של אלפים, ועל אף שלא הסתיים הניסוי באופן שניתן לבחון כראוי את השלכותיו.

וכך נשוב ונאמר כי אין זה ראוי כי תכנית זו תוחל ארצית בכל הליך מואץ – בין במסגרת תכנית חרום כלכלית, ובין במסגרת הצעת חוק ההסדרים. מחלוקות מקצועיות עמוקות רבות קיימות הן לעניין "הצלחתה" של התכנית, והן לעניין אופן יישומה, וניסיון העבר של שנים רבות במדינות מהן אומצה התכנית בישראל, גילה כי אין היא תורמת לשינוי מהותי בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה או לצמצום ממדי העוני, וכי היא אולי אף מחמירה את מצב תלותם של נתמכי הקצבאות; אין בעת זו בפני הממשלה נתונים שעל בסיסם יכלה כבר עתה לקבוע את הצלחת התכנית ופרישתה, שהרי התכנית לא פעלה בשום שלב במתכונתה המתוכננת לפרישה וגם דוחות המעקב שהופקו במסגרת מחקר ההערכה שליווה את התכנית דנים במשתתפים רק עד שלב בו אף טרם נכנסה לפועל התכנית במתכונתה הנוכחית; כל בסיס ההשוואה בין שירות התעסוקה לבין מרכזי התעסוקה הינו שגוי ומוטה, מאחר וההשוואה נערכה על בסיס פער עצום במימון השירות (ביחס למספר דורשי העבודה המטופלים), במספר המטופלים על ידי כל פקיד, במימון שירותים תומכי עבודה במסגרת התכנית בלבד, ואף לא כללה בתוכה את המשתתפים הרבים ממזרח ירושלים, שבוודאי היה בהחלת הנתונים עליהם כדי להטות את תוצאותיה (נוכל להעביר במידת הצורך נספח מפורט בעניין).

פרישתה של התכנית במסגרת הליך מואץ לא רק תהא בגדר טעות החוזרת על עצמה, ואף עם השלכות רחבות היקף יותר, אלא גם בכיה לדורות. במהלך כמעט 4 שנים בהן פעלה התכנית עד היום, נדרשו גם הכנסת וגם הממשלה לוועדות רבות, שבחנו את כשליה הרבים מאז החלה לפעול, בין היתר בגלל ההליך המזורז שבמסגרתו התקבלה. מבקר המדינה נדרש לבחינת כשליה, ועדה בינמשרדית (ועדת דינור) הוקמה בעקבות הצעת חוק שנחתמה על ידי 83 חכי"ם לשינויים מהותיים בתכנית, וכן הוגשה עתירה נגד הארכתה (בג"צ 125/07). הכשלים הרבים הובילו לא רק לשלילה בלתי מוצדקת של קצבאות קיום, אלא גם לבזבוז חוזר של כספי ציבור. עתה נדמה כאילו לא נלמד דבר, והממשלה מבקשת להפוך את התכנית המטולאת לתכנית שתוחל ארצית, שוב ללא דיון מעמיק מקדים.

לפיכך, נבקשכם שלא להכיל את פרישת התכנית במסגרת צעדים בהולים – בין באמצעות תכנית חירום כלכלית ובין באמצעות הצעת חוק ההסדרים – ולקיים דיון ציבורי, ראוי ומעמיק, בטרם הכרעה בעניין.

נשמח להיפגש עמך בעניין ולהציג בפנייך את הנתונים הקיימים בידינו, וכן להבהיר הדברים או להעביר מידע נוסף, ככל שיתבקש.

בכבוד רב,

דבי גילד-חיו, עו"ד
מקדמת מדיניות וחקיקה

אשרת מימון, עו"ד
מוקד זכויות מובטלים

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לעבוד,הפרטה,זכויות חברתיות,תוכנית ויסקונסין

סגור לתגובות.