להפסיק הפגיעה בחופש התנועה של מנכ"ל ארגון זכויות האדם הפלסטיני אל-חאק


עשרה ארגוני זכויות אדם פנו לשר הביטחון ולמפקד כוחות הצבא בגדה המערבית, במחאה על שלילת חופש התנועה של שעואן ג'בארין, מנכ"ל ארגון זכויות האדם הפלסטיני "אל-חאק". מאז התמנה לתפקידו, בשנת 2006, מונעת ממנו ישראל לצאת לחו"ל לצורך עבודתו, ללא הליך הוגן

עשרה ארגונים לזכויות אדם פנו היום (3.3.09) לשר הביטחון ולמפקד כוחות הצבא בגדה המערבית, במחאה חריפה על שלילת חופש התנועה של שעואן ג'בארין, מנכ"ל ארגון זכויות האדם הפלסטיני "אל-חאק". מאז התמנה לתפקידו, בשנת 2006, ישראל מונעת ממנו לצאת את הגדה המערבית. בפנייתם, קראו הארגונים לבטל את איסור היציאה המוטל על ג'בארין, אשר ימנע ממנו לקבל בשם ארגונו פרס יוקרתי על פעילותו לקידום זכויות האדם.

בשנים שטרם מינויו לתפקיד, הותר לג'בארין לצאת מהגדה המערבית – שמונה פעמים בין השנים 1999-2006. מאז התמנה לתפקיד מנכ"ל "אל-חאק", בתחילת 2006, מסרבת ישראל לאפשר לו לצאת לחו"ל. שלוש עתירות לבג"ץ שהגיש ג'בארין נגד האיסור על יציאתו מהגדה נדחו, לאחר שלשופטים הוצג חומר חסוי, בטענות כלליות כי הוא פעיל בארגון החזית העממית. לג'בארין לא ניתנה האפשרות להתמודד עם הטענות נגדו, ולמרות שמיקום הימצאו ידוע לרשויות, הוא לא נחקר או זומן לחקירה.

בפברואר 2009 זכה "אל-חאק", יחד עם ארגון "בצלם", בפרס שמעניק הארגון ההולנדי "ג?ז?ן רסיסטנס 1940-1945" (Geuzen Resistance). ג'בארין אמור לקבל את הפרס מטעם "אל-חאק" בטקס שיתקיים באמצע מרץ, אולם לפני כשלושה שבועות קיבל הודעה כי מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ממשיך לאסור את יציאתו מן הגדה.

במכתבם, מציינים הארגונים כי חופש התנועה היא זכות יסוד המעוגנת במשפט הבינלאומי והישראלי. איסור על יציאתו של אדם לחו"ל הוא פגיעה חריפה בחופש התנועה ואסור לנקוט בו אלא במקרים חריגים וקיצוניים בלבד, כשאין כל ברירה אחרת.

ביום חמישי, 5 במארס, בשעה 11:30, ידון בג"ץ בעתירה נוספת של ג'בארין, שהגיש עו"ד מיכאל ספרד, נגד איסור היציאה שהוטל עליו.

להלן המכתב המלא.

האגודה לזכויות האזרח בישראל
במקום – מתכננים למען זכויות תכנון
בצלם – מרכז המידע הישראלי לזכויות האדם בשטחים
גישה – מרכז לשמירה על הזכות לנוע
הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל
יש דין – ארגון מתנדבים לזכויות אדם
המוקד להגנת הפרט מיסודה של ד"ר לוטה זלצברגר
עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל
רופאים לזכויות אדם (ע"ר)
שומרי משפט – רבנים לזכויות אדם

3.3.2009
לכבוד:
שר הביטחון אהוד ברק
משרד הביטחון
הקריה
תל אביב

לכבוד
מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית
אלוף גדי שמני

שלום רב,

הנדון: הפגיעה המתמשכת בחופש התנועה של מנכ"ל ארגון אל חאק

ברצוננו להביע את מחאתנו החריפה על האיסור שהטילה ישראל על שעואן ג'בארין, מנכ"ל ארגון זכויות האדם הפלסטיני "אל-חאק", לצאת מהגדה המערבית. איסור זה ימנע ממר ג'בארין לקבל בשם ארגונו פרס יוקרתי על עבודתו לקידום זכויות האדם.

ארגון "אל-חאק" היושב ברמאללה, הוא ארגון זכויות האדם הפלסטיני הוותיק ביותר הפועל כיום בגדה המערבית. הארגון הוקם בשנת 1979 והוא פועל לקידום זכויות האדם של פלסטינים בשטחים הכבושים באמצעות עריכת מחקרים, מתן סיוע משפטי ותיעוד פגיעות פרטניות וקולקטיביות בזכויות אדם. שעואן ג'בארין, פעיל זכויות אדם ותיק, התמנה למנכ"ל "אל-חאק" בתחילת שנת 2006.

בין השנים 1999-2006 התירה ישראל למר ג'בארין לצאת מהגדה המערבית בשמונה הזדמנויות שונות, האחרונה שבהם בחודש פברואר 2006. החל מחודש מרץ 2006, מסרבת ישראל לאפשר לו לצאת לחו"ל לצורך עבודתו – לכינוסים, להרצאות, לפגישות עבודה, ואף בהזמנת האו"ם – כל זאת ללא הליך הוגן ובלי שניתנה לו אפשרות להתמודד עם הטענות המועלות כנגדו ולהתגונן מפני שלילת זכויותיו.

בפברואר 2009 זכה "אל-חאק", יחד עם ארגון "בצלם", בפרס היוקרתי שמעניק מדי שנה הארגון ההולנדי "ג?ז?ן רסיסטנס 1940-1945" (Geuzen Resistance). ארגון זה הוקם על ידי ותיקי המחתרת שפעלה בימי מלחמת העולם השנייה בהולנד, והוא מעניק מדי שנה את הפרס לארגוני זכויות אדם וליחידים שפעלו למען דמוקרטיה ולמיגור אפליה בעולם. מר ג'בארין אמור לקבל את הפרס מטעם "אל-חאק" בטקס שיתקיים באמצע מרץ, אולם לפני כשלושה שבועות קיבל הודעה כי מפקד כוחות הצבא בגדה המערבית ממשיך לאסור את יציאתו מן הגדה.

הזכות לחופש תנועה מעוגנת במשפט זכויות האדם הבינלאומי וזכתה למעמד חוקתי במשפט הישראלי. איסור על יציאתו של אדם לחו"ל הוא פגיעה חריפה בחופש התנועה ואסור לנקוט בו אלא במקרים חריגים וקיצוניים בלבד, כשאין כל ברירה אחרת. חומרת הפגיעה מתגברת ככל שמתמשכת תקופת איסור היציאה. בענייננו, איסור היציאה נמשך שלוש שנים. זאת ועוד, במקום לקדם את פעילותם ועבודתם של ארגונים לזכויות האדם, האיסור שמטילה ישראל על יציאתו של מר ג'בארין פוגע קשות בעבודתו כמגן זכויות האדם.

כארגוני זכויות אדם בישראל אנו סבורים כי הפגיעה הבוטה בחופש התנועה של אחד מפעילי זכויות האדם המוכרים ביותר בגדה המערבית עומדת בניגוד לעקרונות בסיסיים של מדינת חוק. מעמד הענקת הפרס, בנוכחות משפחת המלוכה של הולנד, ובהיעדרו של מר ג'בארין, עלול לעורר שאלות קשות לגבי המדיניות בה בחרה ישראל ולגבי היותה של ישראל מדינת חוק, הראויה להשתייך לקהילת האומות הנאורות.

אנו קוראים לכם לבטל את איסור היציאה שאתם מטילים על שעואן ג'בארין, ולאפשר לו לקבל בשם ארגונו את הפרס שהוא זכאי לו.

מנכ"ל בצלם
ג'סיקה מונטל

חגי אלעד
מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח בישראל

עו"ד שרי בשי
מנכ"ל גישה

דליה קרשטיין
מנכ"ל המוקד להגנת הפרט

עו"ד חסן ג'בארין
מנכ"ל עדאלה

הדס זיו
מנכ"ל רופאים לזכויות אדם

ד"ר ישי מנוחין
מנכ"ל הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל

ד"ר דליה דרומי
מנכ"ל במקום

רועי מאור
מנכ"ל יש דין

הרב אריק אשרמן
מנכ"ל שומרי משפט

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות האדם בשטחים הכבושים,חופש התנועה

סגור לתגובות.