הנערה מחדר המדרגות

עודד פלר

אתם חוזרים לפנות ערב הביתה, ומוצאים בחדר המדרגות נערה אפריקאית. היא עומדת צמודה בגבה אל הקיר, מתייפחת חרש ומציצה מדי פעם לרחוב. אתם מגישים לה מים, ומנסים להרגיעה. לשאלתכם היא משיבה באנגלית רצוצה, שהיא בת שש עשרה.

לא, אין לה הורים; אמה מתה בניגריה ואביה נטש אותה. בחסות סוחרי אדם, שהבריחו אותה את הגבול, עשתה את הדרך ממערב אפריקה לישראל. היא נמצאת בארץ מזה חודשיים, ועובדת בעבודות מזדמנות. אנשים טובים מהקהילה הניגרית נותנים לה מעט מזון, ולפעמים מלינים אותה בביתם. היא מסתתרת כעת בחדר המדרגות שלכם, משום שבחוץ מפטרלת ניידת משטרה, והיא פוחדת. אתם יודעים שעליכם לעשות דבר מה, אבל למי תתקשרו? לשירותי הרווחה או למשטרה?

אין צורך להתלבט. מדינת ישראל כבר החליטה עבורכם. לדידה של המדינה, קטינים חסרי מעמד, השוהים בישראל לבדם, יש לכלוא ואחר כך לגרש, אל אשר תישא הרוח.

לאחרונה הגיע לסיומו הליך משפטי שטופל בארבע השנים האחרונות על ידי מוקד סיוע לעובדים זרים והאגודה לזכויות האזרח בישראל. ראשיתו בעתירה לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, ובה דרשנו, לאסור על גירושן מישראל של קטינות אפריקאיות, שאיש לא טרח לברר מה יעלה בגורלן לאחר הגירוש.

דרשנו עוד, שגורמי הרווחה ישותפו בהליכי גירושם ומעצרם של קטינים בודדים, ויחוו דעתם, באשר לדרך הטיפול הטובה ביותר באותם קטינים. ציינו, כי על פי החוק לא ניתן להצדיק מעצר של קטין בכך שהוא חסר מעמד. תבענו, כי גירוש של קטין בודד לא יבוצע אלא לאחר תיאום מדוקדק עם מדינת היעד. כך נוהגות מדינות רבות, המתמודדות עם קטינים בודדים השוהים בהן שלא כדין, וכך קובעת האמנה בדבר זכויות הילד. בית המשפט המחוזי דחה את העתירה.

ערערנו על פסק הדין לבית המשפט העליון, והערעור נקבע לדיון בפני הרכב מורחב של שבעה שופטים. שאלנו את השופטים למי יבחרו להתקשר למי יבחרו להתקשר כשיפגשו את הנערה בחדר המדרגות. אף שמדובר בעניינם הדחוף של קטינים, השופטים לא מיהרו לפסוק.

בינתיים, הודות לפעילות הנמרצת של "מוקד סיוע לעובדים זרים", נחלנו הישגים אחרים הנוגעים לקטינים בודדים. הנוהל ששימש להערכת גילם של קטינים חסרי תעודות שופר, ונקבע שכל קטין בודד זכאי לייצוג משפטי מטעם המדינה.

גם הערעור לבית המשפט העליון הניב תוצאות. המדינה גיבשה נוהל לטיפול בקטינים בלתי מלווים, המשלב את שירותי הרווחה בהליך המעצר. על פי הנוהל, קטינים עד גיל 12 כלל לא יוחזקו במעצר, ואילו קטינים מעל גיל 12, יוחזקו במתקן מעצר שבו יועסק עובד סוציאלי, שיהיה מוסמך לקבוע אם ניתן להשאירו במעצר או שיש להעבירו למסגרת אחרת. משרד החוץ יערוך את הבירורים ואת התיאום הדרוש עם מדינת המוצא, בכדי לבדוק את האפשרות לקלוט ילד שיגורש אליה.

כיוון שבפועל, משרת העובד הסוציאלי נותרה מיותמת במשך רוב הזמן שחלף מאז, התחייבה המדינה בפני בית המשפט העליון, שתדאג לפתרון במציאת עובד סוציאלי שימלא את התפקיד. בית המשפט העליון קבע בשבוע שעבר, כי הערעור מוצה והורה למדינה "ליישם את הנוהל שגובש ככתבו וכלשונו".

ההליך הסתיים, אבל הדילמה נותרה: האם הנערה בחדר המדרגות יכולה לנשום לרווחה? נראה שעדיין לא. אם גם אתם מרגישים שיש לעשות משהו, כשאתם פוגשים בה לפנות ערב, צמודה בגבה אל הקיר, מבוהלת ומתייפחת, תנו לה תשומת לב ומים, אבל אל תתקשרו לאיש.

עודד פלר הוא עו"ד באגודה לזכויות האזרח
המאמר פורסם באתר ynet ב-10.12.08

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: אזרחות ותושבות,זכויות אזרחיות,זכויות ילדים,מהגרי עבודה

סגור לתגובות.