17 ביוני 2008
לכבוד
רב ניצב דודי כהן
המפקח הכללי
משטרת ישראל
א' נ',
הנדון: סיורים בחברון של שוברים שתיקה והתבטאויות קציני מחוז ש"י
נדהמנו לקרוא אתמול את ההתבטאויות של קצינים בכירים במשטרת מחוז ש"י נגד הארגונים שוברים שתיקה ובני אברהם ( אפרת וייס, "גורם משטרה: השמאל בחברון מסוכן מקיצוני הימין", 16.6.08, Ynet ). וכך נאמר בפתח הכתבה:
'הפעילות של חלק מארגוני השמאל בחברון מסוכנת יותר גם ממקביליהם מימין. ארגונים כמו 'בני אברהם' ושוברים שתיקה' הם זאב בעור של כבש. חברון יכולה להידלק ברגע, מספיקה טיפה אחת של דלק כדי שהכל יבער" – כך אמר ל-ynet גורם בכיר במשטרת מחוז ש"י, נוכח המתיחות הגוברת בגזרה בתקופה האחרונה.
במחוז ש"י אומרים כי בו בזמן שנרשמת רגיעה ביחסי המתנחלים מול הפלסטינים ומול כוחות הביטחון, ארגוני השמאל הקיצוני מנסים לעורר פרובוקציות. מפקד מרחב חברון במשטרה, ניצב-משנה אבשלום פלד, אמר ל-ynet: "מניסיוני המצטבר באזור חברון וגוש עציון, פעילות השמאל המיליטנטי עלולה להיות חמורה ומסוכנת".
התבטאויות שלוחות רסן אלה הן מופרכות ומשוללות יסוד. הפעילות של ארגונים אלה מוכרת לנו היטב מסיורים, שעורכים עימם עובדי האגודה ופעיליה, ומשיתוף פעולה מתמשך לגבי המצב הקשה בחברון. אין ערוך לחשיבות הסיורים, שעורכים ארגונים אלה כדי לחשוף בפני החברה הישראלית את המציאות החמורה, ששוררת בחברון, ואת הפגיעות המתמשכות בזכויות האדם של הפלסטינים תושבי העיר. סיורים אלה נתקלים מזה תקופה ממושכת בתגובות אלימות מצד מתנחלים מהיישוב היהודי בחברון, שכל מטרתם למנוע את קיום הסיורים בכוח הזרוע. ההחלטה החמורה של המשטרה להפסיק את קיום הסיורים, והעובדה שארגון שוברים שתיקה נאלץ לעתור לבג"ץ נגדה הם עדות לאוזלת היד המתמשכת של רשויות אכיפת החוק בשטחים – הצבא והמשטרה – בהתמודדות עם אלימות ועבריינות מצד מתנחלים. התרענו על כך לא אחת בסידרה ארוכה של פניות ליועמ"ש ולבכירים בפרקליטות המדינה, בצבא ובמשטרה.
גם לאחר שהתקבלה החלטה לאפשר את המשך קיום הסיורים המשטרה לא נוקטת בצעדים הנדרשים כדי להיערך לכך, ומה שאירע ביום שישי האחרון יוכיח. כך נמסר לנו מארגון שוברים שתיקה: מראש המשטרה ביקשה שהסיור לא יגיע לקבר ברוך גולדשטיין בשל הימצאות פעילי ימין במקום, ומארגני הסיור נעתרו לכך. בעת שאוטובוס הסיור הגיע לעמדת הש"ג ביציאה מקריית ארבע, חסמה אותו מכונית פרטית, ושלוש נשים שיצאו מן הרכב חסמו את דרכו של האוטובוס. במקום התגודדו בתוך זמן קצר כ-50 מתנחלים. השוטרים שהיו במקום לא עשו דבר כדי לפזר את מי שחסמו את דרכו של האוטובוס. לאחר כשעה וחצי המשטרה ביקשה את מארגני הסיור להסכים לכך, שהאוטובוס יורשה לעבור, אך שהנוסעים יימנעו מלרדת ממנו בתחומי חברון. מארגני הסיור הסכימו באי רצון להצעה. לאחר כ-40 דקות נוספות אף המתנחלים החוסמים הסכימו לכך. או אז המשטרה הודיעה למארגני הסיור, כי בשל התראה מודיעינית, שמתנחלים מתכוונים לתקוף את משתתפי הסיור ליד בית הדסה, נאסר עליהם לעבור מעבר לכיכר גרוס. עם שפע הגבלות אלה לא היה עוד טעם בקיום הסיור והוא בוטל.
התנהגות המשטרה בנסיבות אלה מהווה מתן וטו לאספסוף ופרס לאלימות. זאת במקום שהמשטרה תמלא את תפקידה להבטיח, שהסיורים יוכלו להימשך ללא הפרעה.
נבקשך להעמיד את בכירי משטרת מחוז ש"י על החומרה הרבה שבהתבטאויות מעין אלו ועל חובתם לאכוף את החוק על כל מי שנוקט באלימות נגד ישראלים כפלסטינים.
בכבוד רב,
דן יקיר, עו"ד
היועץ המשפטי