הצעת חוק בתי המשפט (תיקון – שקיפות בהליכי מינוי שופטים לבית המשפט העליון ובמינוי הנשיא והמשנה לנשיא בית המשפט העליון), התשע"א–2011
עניינה של הצעת החוק הוא קביעה של הליך אישור מועמדים לבית המשפט העליון על ידי ועדת חוקה, חוק ומשפט של הכנסת בעקבות הליך שימוע פומבי, בו יישאלו המועמדים על דעותיהם והשקפותיהם. האגודה מתנגדת להצעת החוק בשל פגיעתה בעצמאות בית המשפט העליון ובעקרון הפרדת הרשויות.
כבר היום, הליך בחירת השופטים אינו נקי מפוליטיקה, ובוועדה לבחירת שופטים הפוליטיקאים הם הקבוצה הגדולה ביותר. בנוסף, יו"ר הוועדה הוא שר המשפטים, והוא בעל הסמכות לקבוע את המועדים לכינוס הוועדה ואת סדר יומה.
הרכבו של ביהמ"ש העליון איננו צריך לשקף את הרוב בכנסת ואפילו לא את יחסי הכוחות בזירה הפוליטית. חשיבות שבקיומו של בית משפט עצמאי ובלתי תלוי נעוצה בכך שתפקידו הראשון במעלה הוא להגן על זכויות האדם מפני פגיעה בהן ע"י הרוב הפוליטי. זאת במיוחד בכל הקשור לפגיעה בזכויות מיעוטים ובזכויותיהן של קבוצות מוחלשות בחברה, החסרות כוח פוליטי.
כמו כן, מן הראוי שהרכבו של בית המשפט העליון יבטא ייצוג הולם של כל שכבות האוכלוסייה. כיום אין בו ייצוג כלשהו למזרחים, וייצוגם של ערבים ונשים רחוק מלהיות הולם; יש לדאוג להרחבת רשימת המועמדים לבית המשפט העליון כך שהיא תבטא את הצורך בהשלמת הייצוג ההולם בהרכבו.
סטטוס: טרם עלתה בוועדת השרים לענייני חקיקה לקביעת עמדת הממשלה זאת בשל חילוקי דעות בתוך הקואליציה ובתוך הליכוד עצמו.
עמדת האגודה לזכויות האזרח, נובמבר 2011
הודעות לעיתונות:
לא להצעת חוק המחייבת שימוע למועמדי בית המשפט העליון, נובמבר 2011
קישורים נוספים:
יהונתן ליס, תומר זרחין, ראש הממשלה נתניהו הורה לדחות את ההצבעה על חוק השימוע לשופטים, הארץ, 13.11.11
אטילה שומפלבי ואביעד גליקמן, שרים בליכוד נגד "חקיקה מטורפת", נתניהו שותק, ווינט, 13.11.11
גדעון סער, לא להפיכת העליון לשלוחה של הרוב הפוליטי, וואלה! חדשות, 12.11.11
פנחס וולף, השר איתן: "שימוע לשופטים – איזון ראוי בין הרשויות", וואלה! חדשות, 12.11.11
טל שלו, ברק: שרי העצמאות יצביעו נגד השימוע למועמדים לעליון, וואלה! חדשות, 12.11.11
אריק בנדר, סער: בחירת שופטים ע"י הכנסת – "מסוכנת", אנרג'י, 12.11.11