בג"ץ קובע היום (24.7.07), כי משרד הביטחון וצה"ל נמנעו מלמלא אחר פסיקה מפורשת שלו לפירוק הגדר הפנימית, שבנה הצבא בדרום הר חברון, והורה להם לפרק אותה לחלוטין בתוך 14 ימים. ההחלטה ניתנה בעקבות דיון שהתקיים אתמול בבקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט, שהגישה האגודה לזכויות האזרח (ואליה הצטרפה גם עמותת שומרי משפט), ובעקבות בקשה, שהגישה עיריית סמוע. ההחלטה ניתנה בידי הנשיאה, דורית ביניש, המשנה לנשיאה, אליעזר ריבלין, והשופטת איילה פרוקצ`יה.
השופטים קובעים בהחלטתם, שנכתבה בידי הנשיאה ביניש, כי "המדינה נצטוותה להסיר את המכשול בתוך שישה חודשים מיום מתן פסק הדין. פרק הזמן שניתן לביצוע הצו נועד לאפשר למדינה להיערך לחלופה מתאימה ברוח העקרונות שנקבעו בפסק הדין. בית המשפט הורה למשיבים להסיר את המכשול ונמנע מלקבוע את החלופה ההולמת כדי שהמשיבים יוכלו להפעיל את שיקול דעתם לבחירת מכשול חדש הפוגע במידה פחותה יותר בתושבים המקומיים. הנה התברר, כי המדינה המתינה משך כל תקופת הזמן שניתנה לה, נמנעה מלהסיר את המכשול ואף בחנה חלופה המבוססת על המכשול הקיים… המדינה בחרה שלא למלא אחר צו בית המשפט ולבוא לפנינו לאחר תום התקופה בבקשה שמשמעותה שינוי פסק הדין. אין להשלים עם התנהגות זו. אנו מורים אפוא למדינה להסיר את המכשול, כפי שנצטוותה בפסק דינו של בית-משפט זה. בא-כוח המדינה הודיע כי הדבר ניתן לביצוע בתוך 14 ימים וכך אנו מורים". עוד הטילו השופטים על המדינה הוצאות משפט בסך 30,000 ש"ח.
כזכור, בחודש דצמבר האחרון הורה בג"ץ למדינה לפרק בתוך 6 חודשים את המכשול, שהקים הצבא בתוככי הר חברון. בכך קיבל בית המשפט את עתירתה של האגודה לזכויות האזרח, אותה הגישה עו"ד לימור יהודה מהאגודה, ושתי עתירות נוספות, שהוגשו בידי עמותת שומרי משפט (רבנים לזכויות האדם) ועיריית סמוע. העתירות התקבלו בשל הפגיעה הבלתי-מידתית, שהסב המכשול – אשר הוקם לאורך למעלה מ-40 ק"מ בדרום הר חברון – לתושבים הפלסטינים באזור. פגיעה זו התבטאה בניתוקן של 21 קהילות פלסטיניות מהמרכזים העירוניים, שהתושבים תלויים בהם לשם קבלת שירותים חיוניים, בהפרדת חקלאים מאדמותיהם, במניעת תנועה של רכב חקלאי, ובחסימת מעברם של עדרי צאן – ענף מרכזי בכלכלת האזור – אל שטחי המרעה. יצויין, כי גם המועצה לשלום וביטחון ליוותה את הדיון המשפטי בנושא והגישה לבג"ץ חוות דעת מקצועית, אשר קבעה חד משמעית, כי אין למכשול כל ערך ביטחוני, וכי הוא אף מגביר את הסיכון הביטחוני לנוסעים בכבישי האזור.
השופטים הורו בפסק הדין למדינה לפרק את הגדר בתוך 6 חודשים, ואיפשרו לה להקים מכשול חלופי ופוגעני פחות. אולם המדינה נמנעה לחלוטין מקיומו של פסק הדין, על אף פרק הזמן הארוך שהוקצה לה, ואשר הסתיים באמצע החודש שעבר – ונראה כי עשתה כל שביכולתה על מנת שלא לציית לו. רק 3 ימים לפני תום התקופה פנו נציגי המדינה בבקשה לקבל אורכה נוספת ולהותיר על כנו את אותו מכשול עצמו, שנפסל בידי בג"ץ, בשינויים קלים.
כאמור, בג"ץ קיבל את טענת העותרים, והורה למדינה לפרק את הגדר בתוך שבועיים ימים, תוך שהוא מטיל עליה הוצאות משפט.
בג"ץ 1748/06