בעלי עסקים – פיצוי בגין נזק עקיף
בעלי עסקים יקבלו פיצוי בהתאם לנוהל שנקבע ופורסם ב-4 ביוני 2007, ועתיד להתפרסם בקרוב בתקנות.
עיקרי הנוהל
- בעלי עסקים יכולים לפנות למס רכוש בתביעה לנזק עקיף. נזק עקיף משמעו אובדן רווח או הפסד שנגרם לבעל עסק בעקבות המצב הביטחוני באזור (כולל שכר לעובדים), לרבות הוצאות שוטפות שהוציא הניזוק לשם הקטנת הנזק כדי לאפשר את המשך תפעול העסק, וכן אי אפשרות להפיק רווחים מנכס מסוים.
- ניתן לקבל מקדמה בעבור התביעה, וסכומה יהיה הנמוך מבין אלה: 75% מסכום התביעה, 50% ממחזור ההכנסות בתקופה המקבילה בשנה שעברה או שני מיליון ש"ח. קבלת המקדמה תתאפשר תוך 14 ימים לאחר הגשת התביעה, אולם במקרים מסויימים רשאי מס רכוש לעכב את מתן המקדמה ב- 14 ימים נוספים.
- לאחר תקופה זו, ישלים מס רכוש תוך 90 ימים את בירור התביעה ויקבע את מידת ההכרה בתביעה ותשלום יתרת הפיצוי. במידה והמקדמה היתה גבוהה מגובה הפיצוי שנקבע, יחוייב התובע בהחזרים.
- הפיצוי מרשות המסים מהווה "הכנסה חייבת" ויש לכלול אותו יחד עם שאר ההכנסות בדו"ח השנתי למס הכנסה.
- הפיצוי אינו חייב במע"מ. כלומר, אין להוציא חשבונית מס.
- בהעדר פטור מניכוי מס, ינוכה שיעור של 20% מהפיצוי.
טפסים
נזק עקיף בשל תשלום שכר עבודה – "המסלול הירוק"
נקודות נוספות בנושא פיצוי לבעלי עסקים
- עסקים בעלי אופי לא שגרתי (למשל מפעלים שלא בהכרח מייצרים ומשווקים מוצרים) יכולים לתבוע פיצוי, כל עוד הם מביאים ראיות סבירות לנזק שנגרם להם. כך, למשל, מפעלים שהנזק שלהם נגרם לפיתוח של רעיון או לניסוי שנעשה. במקרים כאלה הפיצוי יכול להיקבע על בסיס אומדן של גובה הנזק (*1)
- ריבית תתחיל להיצבר 30 יום מקרות הנזק. שיעורה יקבע לפי שיעור הריבית בצו המסים. אדם שהגיש את התביעה באיחור, שלא לפי התקנות, אין לו זכות קנויה לכך שהריבית תינתן לו מאותו מועד. מס רכוש רשאי לקבוע כי היא תינתן מיום הגשת התביעה .(*2)
- מס רכוש לא יוכל לטעון לרשלנות של הניזוק ובכך לנמק אי מתן פיצוי. במצב מלחמה אין לטעון שהתנהגות הניזוק היתה רשלנית, כיון שלא לקחה בחשבון את הנזק.(*3)
- בעלי עסקים שהכנסתם נפגעה עקב מצב הלחימה, אך מיקום העסק אינו נמצא בגבולות האזור שנקבע בתקנות, לא יזכו לפיצוי, שכן הגבולות שנקבעו אינם שרירותיים ומייצגים שוני רלבנטי בין עסקים מחוץ ובתוך הגבול.(*4)
בהתאם לנוהל שנקבע ופורסם ב-4 ביוני 2007, ועתיד להתפרסם בקרוב בתקנות:
עיקרי הנוהל
- עובד שנעדר ממקום עבודתו בשל האירועים הביטחוניים (כלומר: לא בגלל מחלה, מילואים או חופשה) יקבל שכר עבודה רגיל ממעסיקו, כולל את כל ההטבות הסוציאליות, בגין כל יום שנעדר בחציו השני של חודש מאי 2007.
- החל מחודש יוני העובדים ובעלי העסקים מחוייבים להגיע למקום עבודתם אלא אם כן ניתנה הנחייה מפורשת אחרת על ידי אלוף פיקוד העורף. (נכון ל-17 ביוני – לא ניתנה הנחיה כזו).
- עובד שלא קיבל משכורת מלאה עבור ימים אלה, רשאי לתבוע את המעסיק על הלנת שכר, ככל הלנת שכר אחרת.
עיקרי חוק הגנה על עובדים בשעת חירום
הערה חשובה: החוק אינו חל באופן רשמי על המצב ששרר באזור שדרות ועוטף עזה במחצית השניה של חודש מאי, ולכן לא נוכל לטפל בפניות פרטניות של תושבי האזור בנושא פיטורין בשל העדרות מהעבודה בתקופה זו. עם זאת, לעמדת האגודה ראוי שהחוק יוחל גם במקרה זה, ודיווח על מקרי פיטורין יסייע לנו לפעול לשם כך.
- אין לפטר עובד שלא הגיע לעבודה בשל הוראה שניתנה ממי שהוסמך לכך בצה"ל (רמטכ"ל, אלוף הפיקוד הרלבנטי).
- אין לפטר עובד שנעדר לצורך השגחה על ילדו, שנמצא עמו בשל העובדה שמוסד החינוך בו הוא לומד נסגר עקב הוראה של גורמי הצבא. זאת, אם מתקיים אחד התנאים הבאים:
– בן הזוג של העובד לא נעדר מעבודתו מאותה סיבה
– בן הזוג עצמאי או אינו עובד, אך נבצר ממנו לשמור על הילד
– הילד נמצא בחזקתו הבלעדית של העובד או שהעובד הוא הורה יחיד שלו.
באגף החינוך של עיריית שדרות (ראו הטלפון למטה) ניתן לקבל פירוט של ימים בהם בתי הספר היו סגורים בהנחיית פיקוד העורף. - איסור הפיטורין לא חל אם יש במקום העבודה של ההורה סידור נאות להשגחה על הילד.
- אם המעביד הוא קבלן כוח אדם, גם הפסקה קבועה או זמנית של העבודה תחשב לפיטורין.
- למעסיק בפועל אסור להביא לפיטורין של עובד של קבלן כוח אדם שלא הגיע לעבודה בשל הוראה שניתנה מגורם מוסמך.
- ניתן לגרוע כימי חופשה 10% אחוז מימי ההעדרות. עם זאת, עובד מחויב לצאת בפועל למינימום של 7 ימי חופשה בשנה, ואין לגרוע מימי חופשה אלה. אם יש צורך, ניתן לגרוע מימי החופשה על חשבון השנים הבאות.
- היעדרות עובד מהסיבות שלעיל לא תיראה כהפסקה ברציפות עבודתו ולא תפגע בזכויות התלויות בוותק.
- תביעות העובדים הן בסמכות בית הדין לעבודה, והוא רשאי לפסוק פיצויים או צו שיבטל את הפיטורין.
- התיישנות: יש להגיש את התביעה 12 חודשים מיום הפיטורין.
- כללי הפיטורין לא יחולו על שוטרים, עובדי חירום, סוהרים, חברים בארגוני הצלה.
חמ"ל פיקוד העורף בשדרות
6897527-08
קצין אוכלוסיה בפיקוד העורף שדרות (יאיר): 8192744-057
אגף החינוך בעיריית שדרות
6624000-08
*1. עש(חי`) 706/03 פרוטליקס לשעבר מטבוגל בע"מ נ` מנהל מס רכוש וקרן פיצויים
*2. עש (תא) 1284/99 טלמון מרדכי
*3. עש(י-ם) 71/91 הסעות פרח המדבר נ` מנהל מס רכוש וקרן פיצויים
*4. בג"צ 8803/06 גני חוגה נ` שר האוצר