ככלל, מפצה המדינה את כל מי שנגרם נזק לרכושו בשל פעולת איבה, מכוח חוק מס רכוש וקרן פיצויים, תשכ"א-1961. ניזוק זכאי ל-100% פיצוי על רכושו.
הנזקים שעבורם מתקבל פיצוי מכוח חוק מס רכוש
דירת המגורים ותכולתה
- דירת מגורים היא דירה שביום קרות הנזק שימשה למגורים. תשלום הפיצוי הוא בעבור ההפרש בין שווי דירת המגורים לפני שניזוקה ובין שווי דירת המגורים אחרי שניזוקה, או כל הוצאות שיקום הנזק – לפי הנמוך מבין שניהם.
- קרן הפיצויים של מס רכוש רשאית לשכן או לממן דיור חלופי לאדם שהנזק לדירת מגוריו לא מאפשר להתאכסן בה.
- אם נפגעו חפצים בדירת המגורים, זכאים בעליהם לפיצוי לפי מחירון של סוגי "חפצי בית" וגודל המשפחה. בכל מקרה אין זכאות לפיצוי בגין אובדן כסף מזומן והמחאות, תכשיטים וחפצי אומנות שנפגעו. מחירון מעודכן (ליולי 2006) ניתן למצוא באתר רשות המסים בישראל.
- שיפוץ הבית: ניתן לשפץ את הבית בשני מסלולים. האחד, בעל הדירה יקבל ממס רכוש את תקרת הפיצוי בהתאם לשומת הפיצויים על פי מחירון קבוע והוא יזמין בעצמו את אנשי המקצוע. את הכסף הוא יקבל ישירות לחשבון הבנק כנגד הצגת קבלות. במקרים בהם מדובר בנזק נרחב, או במי שאינו יכול לנהל בעצמו את הליך השיפוץ, יועבר הטיפול לחברות ממשלתיות – "עמידר", "עמיגור" ו"שקמונה", ואלה יבצעו את התיקונים באמצעות קבלני משנה.
- דייר שגר בדירה שכורה, יקבל גם הוא פיצוי על חפציו.
- במקרים בהם הפגיעה הותירה את הבית פרוץ, ישכור מס רכוש שומר עד תום השיפוץ.
- על מנת לקבל פיצוי במצב בו נפרצה דירת המגורים בעת שדייריה שהו מחוץ לה בשל המצב, יהיה צורך להוכיח שהפריצה נעשתה עקב הפינוי. פינוי בהוראת כוחות הביטחון אין די בו כדי לזכות בפיצוי. אם פונה אזור שלם, הדבר יכול לסייע לטענה בדבר קשר סיבתי.(*1)
בית עסק
- ציוד ומלאי בעסקים: כיסוי הנזקים של ציוד עסקי שנפגע הוא בהתאם לשווי השוק של הציוד.
- להוכחת הנזק יש להמציא רשימה של הציוד או המלאי שנפגע, וכן דוחות כספיים או מסמכים המעידים כי הציוד או המלאי בבעלות המבקש (חשבוניות רכישה, דוחות מלאי מאושרים על ידי רואה חשבון וכו`). את כל החומר יש להעביר לשמאי קרן הפיצויים של מס רכוש.
- אין לפנות ציוד, מלאי, פסולת או כל חפץ אחר שנמצא בעסק, ללא תיאום מוקדם עם שמאי קרן הפיצויים של מס רכוש.
רכב
- בעל רכב שניזוק באירוע יפנה לעובדי מחלקת פיצויים במקום לצורך אומדן הנזק, ויופנה מיידית לתיקון הנזק בכל מוסך שיבחר, ובתנאי שהשמאי מטעם קרן הפיצויים של מס רכוש יאשר את התיקון לפני ביצועו.
- עם קרות הנזק, יגיעו אנשי מס רכוש לזירת האירוע. במידה ואינם מגיעים באופן מיידי, ניתן לפנות למשרדיהם. (טלפונים למטה) יש להציג את הנזק ומיקומו, ולקבל הנחיות כיצד לטפל במפגעים. בעקבות פניה זו יגיעו עובדי מס רכוש בליווי אנשי מקצוע תוך 24 שעות, יעריכו את הנזק, וכך יקבע גובה הפיצוי.
- הודעה על הנזק יש להגיש לעובדי קרן הפיצויים (מס רכוש) בטופס, שבועיים מיום קרות הנזק. תביעה לפיצויים תוגש בטופס, תוך חודש מיום קרות הנזק.
- הודעה על ההחלטה תשלח תוך ששים יום ממועד הגשת התביעה. לעומת זאת, אם יצרף הניזוק תעודה מאת משטרת ישראל, המעידה שהנכס ניזוק נזק מלחמה, תינתן ההחלטה תוך 45 יום מהיום בו נמסרה התעודה.
- איחור ניכר בהגשת התביעה פוגע ביכולתם של אנשי מס רכוש להעריך בעצמם את הנזק, ולכן ידרשו הוכחות נוספות להוכחת גובה הנזק, מלבד תצהיר הניזוק.(*2)
- הפיצויים שנקבעו בהחלטה ישולמו תוך 30 יום מיום שניתנה. אם הותנו הפיצויים בשיקום הנזק, ישולם סכום הפיצויים שנקבע תוך שלושים יום מיום שהוכח כי הניזוק עומד לשקם את הנזק.
- ניתן לערער על ההחלטה תוך 30 יום מיום שנמסרה, לפני ועדת ערר.
- על החלטת ועדת הערר ניתן לערער לבית המשפט המחוזי תוך 30 יום מיום שהובאה ההחלטה לידי המערער.
- ריבית תתחיל להיצבר 30 יום מקרות הנזק. שיעורה יקבע לפי שיעור הריבית בצו המסים. אדם שהגיש את התביעה באיחור, שלא לפי התקנות, לא יקבל ריבית באופן אוטומטי מיום קרות הנזק, אלא על-פי שיקול דעתו של מס רכוש, לפי נסיבות העניין. מס רכוש רשאי לקבוע כי הריבית תינתן מיום הגשת התביעה.(*3)
- מס רכוש לא יוכל לטעון לרשלנות של הניזוק ובכך לנמק אי מתן פיצוי. במצב מלחמה אין לטעון שהתנהגות הניזוק היתה רשלנית, כיון שלא לקחה בחשבון את הנזק.(*4)
- הבעלים הרשום של רכוש שניזוק, הוא זה שעליו לפנות ולקבל את הפיצוי.
- פיצוי ממקור אחר, כמו חברת ביטוח, מקוזז מהסכום המגיע לניזוק.
- אם הניזוק חייב מס, סכום החוב ינוכה מהפיצוי.
- אם נהג אדם ברשלנות או בניגוד להוראות המנהל, הוא אינו זכאי, ככלל, לפיצויים, אולם קרן הפיצויים רשאית לקבוע לכך חריג.
- קרן הפיצויים רשאית לתקן החלטה תוך 4 שנים מיום שניתנה, אם נתגלו עובדות חדשות או אם ראתה כי היתה בה טעות.
- אם גילתה המשטרה כי טעתה בהערכתה שמדובר בפעולות איבה, וכי התגלו ראיות חדשות, היא רשאית לשנות את עמדתה ואף מחוייבת לעשות כן.(*5)
מוקד מס רכוש בשדרות:
6898153-08
שעות פעילות: א` ג` ה` 30:15-00:9
ב` ד` 00:13-00:9, 00:18-00:15
עמיר מנהל המוקד בשדרות: 6209123-050, 7304761-057
פקיד שומה אשקלון
כתובת: רח` הגבורה 9, אשקלון 78190
טלפון: 6742251-08
מיסוי מקרקעין תל אביב
כתובת: דרך מנחם בגין 125 מיקוד 67138
טלפון: 7633333-03
*1. רע"א 2438/98 מנהל מס רכוש חיפה נ` משה מוטיוק
*2. עש(י-ם) 5178/98 ישראל דנציגר נ` מדינת ישראל
*3. עש (תא) 1284/99 טלמון מרדכי
*4. עש(י-ם) 71/91 הסעות פרח המדבר נ` מנהל מס רכוש וקרן פיצויים
*5. עש (י-ם) 9006/01 רחל סייג נ` מנהל מס רכוש וקרן פיצויים ירושלים