השלכות בעייתיות להחלטות שידונו במועצת מקרקעי ישראל

מועצת מקרקעי ישראל תתכנס ביום שלישי הקרוב, ה-27.3.07, לדון בשורה של החלטות מהותיות ביותר עם השלכות חברתיות, סביבתיות, דמוגרפיות ותכנוניות. חלק מההחלטות המוצעות אף מבטאות אפליה בכך שהן מטיבות עם מגזר מצומצם על חשבון כלל הציבור

סדר היום של ישיבת המועצה שפורסם לאחרונה באתר מינהל מקרקעי ישראל מלמד על עיסוק בשורה של נושאים מהותיים, ביניהם:

1. "שימוש לתעסוקה לא חקלאית בחלקת המגורים של הנחלה" (הצעת החלטה 161 – שלמרות היותה שנוייה במחלוקת, לא ניתנה לציבור הזדמנות הוגנת להגיב עליה). זה הוא החלק היותר שנוי במחלוקת בהחלטה 979 המפורסמת. חלק זה הופרד מהצעת ההחלטה העוסקת בזכויות בחלקת המגורים (ראו סעיף 3) להצעה נפרדת ונוצר מצג כאילו הטיפול בו יידחה. כעת, בהתראה של ימים ספורים, פורסם שגם הצעת ההחלטה הנוגעת לתעסוקה תובא לדיון.

הצעה זו מאפשרת בנייה של עד 500 מטר לתעסוקה (שימושים מסחריים לא חקלאיים) לכל נחלה במושב – כלומר לכל משפחה יש אפשרות להקים מרכז מסחרי קטן על קרקע ציבורית, שהוחכרה לה במקור בתנאים מטיבים למטרות חקלאות בלבד. מהלך זה עלול להביא לפירבור מאסיבי של האזורים הכפריים ולפגיעה בערים הגדולות ובשטחים הפתוחים.

2. עומדת על הפרק הארכה נוספת של הוראות המעבר המכרסמות בפסיקת בג"ץ הקרקעות (הצעת החלטה 146).

3. קביעת הזכויות למגורים בחלקת המגורים במושבים ובקיבוצים – הצעת החלטה 158 במסגרתה ניתנת אפשרות לבנייה צמודת קרקע על 2.5 דונם לכל משפחה ואפשרות לסחור בחלקה, תמורת תשלום של 33% בלבד מערך הקרקע. הצעה זו היא גילגולה של החלטה 979 שזכתה בזמנו לביקורת חריפה מהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בעקבותיה נמנע שר האוצר מלאשר את ההחלטה. גם מהלך זה יש לו היבטים תכנוניים בעייתים ככל שזה נוגע לפירבור האזור הכפרי, ניצול שטחים פתוחים וזליגת אוכלוסייה חזקה מהערים. למרות שהחלטה 979 בוקרה קשות על ידי היועץ המשפטי לממשלה ונפסלה, ההצעה החדשה שעוסקת באותם נושאים לא רק שלא ממתנת את ההטבות המופרזות למיגזר הכפרי היא אף מציגה כמה הטבות נוספות מעבר להצעות הקודמות.

בשיתוף עם האגודה לזכויות האזרח, הוציאה האגודה לצדק חלוקתי נייר עמדה להצעה העוסקת בחלקת המגורים (הצעה 158; ראו קישור לנייר העמדה בטור הימני למעלה), וכן הגישה נייר עמדה לגבי הצעת ההחלטה הנוגעת למבני תעסוקה בחלקות החקלאיות. האגודה לצדק חלוקתי סוברת כי הצעת התעסוקה (הצעת החלטה 161) צריכה לרדת מסדר היום של המועצה, כך שתינתן לציבור הזדמנות הוגנת להגיב עליה. האגודה לצדק חלוקתי שוקדת כעת על הכנת תגובות להצעות הנוספות בסדר היום.



על האגודה לצדק חלוקתי

האגודה לצדק חלוקתי היא עמותה של משפטנים וחוקרים הפועלת לקידום חלוקה צודקת של משאבי קרקע וסביבה ועומדת על ההשלכות המשפטיות, החברתיות והכלכליות של מדיניות ממשלות ישראל בתחומים אלו. בראש העמותה עומד ד"ר אלכסנדר (סנדי) קדר, מרצה בכיר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה ומומחה לענייני מקרקעין. ד"ר קדר היה גם בין יוזמיו של בג"ץ הקרקעות.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לדיור,הזכות לשוויון,זכויות חברתיות,עוד,תכנון, בניה וקרקעות

סגור לתגובות.