ששה ארגוני זכויות אדם הגישו היום (28.8.06) לבג"ץ בקשה למתן סעד בעתירתם הדחופה, אשר הוגשה לפני כחודש וחצי נגד שר הביטחון ומתאם הפעולות בשטחים, בדרישה להורות על פתיחתם של המעברים לרצועת עזה לאספקה סדירה של מוצרי מזון, תרופות ומוצרים חיוניים נוספים, וכן לחדש באופן מיידי את האספקה הסדירה של דלק לרצועה. העתירה נדונה באמצע חודש יולי בפני הנשיא אהרן ברק והשופטים דורית ביניש ואליעזר ריבלין, אולם מאז לא ניתנה בה כל החלטה. העתירה והבקשה הוגשו על ידי עו"ד עאזם בשארה מהאגודה לזכויות האזרח ועו"ד שרי בשי, מנכ"ל עמותת גישה, בשם הארגונים הבאים: האגודה לזכויות האזרח, עמותת רופאים לזכויות אדם, המוקד להגנת הפרט, בצלם, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל ועמותת גישה.
הבקשה הדחופה הוגשה היום בעקבות המצב המתדרדר ברצועה, כתוצאה ישירה של פעולות כוחות הביטחון, אשר מונעים מעבר סדיר של ציוד הומניטרי לעזה באמצעות המעברים, שבהם שולטת ישראל באופן מוחלט.
מאז 15.8.06, נאמר בבקשה, מונעת ישראל באורח מוחלט מעבר של אספקה דרך מעבר קרני, וזאת לאחר שהמעבר היה סגור במשך תקופות רבות קודם לכן. גם יתר המעברים, ובהם מעבר נחל עוז, דרכו מועבר הדלק לרצועה, נפתחים לסירוגין ובאורח לא מספק. סגירתו של מעבר קרני, נכתב עוד בבקשה לבג"ץ, מסכנת את יכולתה של סוכנות הסעד של האו"ם לפליטי פלסטין (אונרוו"א) לספק מזון ל-830,000 נזקקים ברצועת עזה, כך שכ-59% מתושבי הרצועה חיים תחת איום, שלא יוכלו לקבל את משלוחי המזון, שבהם תלוי קיומם.
כתוצאה מהמחסור במוצרי יסוד, נרשמו עלייה של כ-15% במחיר הקמח ועלייה של כ-33% במחיר הסוכר ברצועה. כן נגרם מחסור בדלק, שהצורך בו גדל מאד מאז הפציץ חיל האוויר את תחנת השנאים ברצועה בסוף חודש יוני. זאת מכיוון, שבהעדר אספקת חשמל סדירה, קיים צורך מוגבר בדלק להפעלה של גנרטורים, הנדרשים להפעלת מרפאות, לקירור מזון ותרופות ולקיום פעילות הומניטרית ברצועת עזה. נכון ליום 24.8.06 נותר לאונרוו"א מלאי דלק לכשבוע בלבד, וזאת על רקע העובדה, שתושבי עזה מקבלים אספקת חשמל 6-8 שעות ביום בלבד.
הסגירה התכופה של מעבר קרני מונעת כניסתם של חומרי בנין, הדרושים לתיקון התשתית האזרחית בעזה, שנפגעה כתוצאה מהפצצות חיל האוויר והלחימה הקרקעית ברצועה. חומרים אלה דרושים, בין היתר, על מנת לאפשר את שיקומם ופתיחתם של בתי ספר לקראת תחילת שנת הלימודים הקרובה, בעוד ימים אחדים. ארגוני הסעד ברצועה ממשיכים לרשום עלייה תלולה במקרים של שלשולים, בייחוד בקרב ילדים, מחלה אשר קשורה לשיבושים באספקה של מים נקיים ומזון בריא, שמשומר כיאות. זאת, בין היתר, בשל מניעת ההעברה של חלקי חילוף, הדרושים לתיקון צינורות שנפגעו ולהפעלה של מערכות הביוב והמים, אל הרצועה.
בתגובה לעתירה, טענה המדינה, כי היא עוקבת אחר המצב ברצועת עזה "ככל שהיא יכולה בנסיבות הקיימות" וכי היא מאפשרת "אספקה סבירה" של ציוד הומניטרי. בתגובה מבהירים הארגונים, כי חובתה של המדינה אינה מוגבלת למניעת מצב של רעב. הם מוסיפים ומדגישים, כי על כוחות הביטחון מוטלת החובה לאפשר את אספקת הציוד הנדרש למתן מענה למלוא הצרכים ההומניטריים של תושבי עזה ולאפשר להם לקיים חיים תקינים, לרבות הבטחת מעבר הציוד הנחוץ לתפעול סדיר של שירותי בריאות וחינוך ולקיום חיי מסחר, אשר תלויים באפשרות להשתמש במעברים באופן סדיר להכנסת אספקה של מוצרים לרצועה. לכל הפחות, נאמר בבקשת הארגונים, מוטלת על ישראל חובה מכוח הדין ההומניטרי לאפשר לארגוני הסעד להושיט סיוע לאוכלוסיה כה פגיעה, הזקוקה לעזרתם.
בג"ץ 5841/06