פורום הקרקעות תובע מהממשלה שלא לדון ביום א` הקרוב בדוח ועדת הבר, הדנה בזכויות בני הקיבוצים והמושבים בחלקת המגורים. המלצות הוועדה נחתמו ביום ב`, ופורסמו היום (יום ג`, 6.12.05). פורום הקרקעות מתריע כי הבאת המלצות הועדה לאישור בחיפזון, בלא שהתאפשר דיון ציבורי בהן, מעוררת רושם של מחטף פוליטי פסול.
במכתב למזכיר הממשלה כותבת עו"ד חן תירוש בשם פורום הקרקעות: "החלטה 979 התקבלה במועצת מקרקעי ישראל לפני כשנתיים, ופעולתה של ועדת הבר עצמה נמשכה חודשים מספר. הבאת המלצות הוועדה לדיון בישיבת הממשלה הקרובה, ימים ספורים בלבד לאחר פרסומן, וללא מתן שהות מספקת לגופים הרבים שהביעו עמדתם בפני הוועדה לעיין בהמלצות ולהביא אותן לדיון ציבורי, אינה אלא ניסיון למחטף פוליטי פסול ערב בחירות.
על מנת לקיים הליך הוגן יש לאפשר דיון ציבורי ענייני ופתוח בהמלצות. ואולם, נראה כי שוב המגזר ההתיישבותי, המייצג פלח צר באוכלוסייה, מוצא את דרכו אל מקבלי ההחלטות, בעוד שחלקים נרחבים באוכלוסייה אינם מורשים להשמיע את קולם ולייצג את האינטרס הציבורי בכללותו. נבקשך לפעול כי המלצות ועדת הבר לא יובאו לדיון בישיבת הממשלה הקרובה, ולא ידונו טרם שתינתן שהות מספקת להפצתן לכלל הציבור, ולעיון בהן, לצורך דיון ציבורי פומבי. דיון בהמלצות בשלב זה מעלה חשד להטבה בלתי מוצדקת למגזר ההתיישבותי, ויהיה צעד פסול ובלתי תקין".
ועדת הכלכלה דנה היום (יום ג`) בהצעת חוק עיגון זכויות החקלאים בקרקע, אותה הגיש ח"כ אפרים סנה. נציגי פורום הקרקעות מחו על העיסוק בחקיקה, וקבעו כי הדיון בחוק הינו חלק ממערך לחצים שמפעיל הלובי החקלאי על מנת לאלץ את הממשלה "לשדרג" את המלצות ועדת הבר ולאשרן בחופזה.
מיכל רפופורט, רכזת תחום הקרקעות בקשת הדמוקרטית המזרחית וחברת פורום הקרקעות: "מטרת הצעת החוק להביא להתעשרות מעטים על חשבון נכסי הציבור כולו. ההצעה פוגעת בזכות לשוויון ובעקרונות בסיסיים של צדק חלוקתי. הצעת החוק תגרום להתרוקנות מרכזי הערים מאוכלוסייתם המבוססת, וכך תכלה מקורות ארנונה עירוניים החיוניים לאספקת שרותי חינוך, תרבות ורווחה, ותביא לקריסת הערים. היא תגביר את מגמת הבידול החברתי ותפגע קשות בערי פיתוח כגון קריית שמונה. הצעת החוק משקפת העדפה למרכז והתעלמות מוחלטת מהפריפריה".
המשפטן ד"ר סנדי קדר, יו"ר האגודה הישראלית לצדק חלוקתי וחבר פורום הקרקעות: "דו"ח ועדת הבר הושלם, ומוגש להחלטה בממשלה. ואולם, הוא לא הונח היום על שולחן ועדת הכלכלה. קיום הדיון בתנאים אלו הוא שערוריה. השערוריה חמורה במיוחד כי ידוע שראשי המיגזר החקלאי בחנו את הדו"ח. כלומר, יש קבוצה נבחרת בציבור שזכאית לעיין בדו"ח, להחליט אם הוא מתאים לה, ולהפעיל לחצים, בעוד שאר חלקי הציבור אינם רשאים לראותו".
"ח"כ סנה מדבר ברגש רב על מצוקת הקיבוצים והמושבים, ואולם לא שמעתי אותו מגן על אינטרסים של מיגזרים אחרים, כגון דיירי הדיור הציבורי. תמוה שהנהגת העבודה המתיימרת לחרוט על דגלה את עקרונות הצדק החברתי מגינה על מיגזר צר של בעלי אינטרס שחלקם מבוססים ביותר".
שמוליק דוד, רכז פורום הקרקעות: "הלובי החקלאי עושה בועדת הכלכלה שימוש נלוז להפעלת לחץ על הייעוץ המשפטי לממשלה. לפי בג"ץ, ההכרעה בעניין הקרקעות החקלאיות חייבת להתבסס על שיקולי צדק חלוקתי ומידתיות. ואולם, המיגזר החקלאי מנסה להחליף את הצדק בכוח: המגזר החקלאי נקט במהלך דיוני ועדת הבר באסטרטגיה של לחץ פרוע על היועץ המשפטי לממשלה, במטרה לגרום ליועץ לסגת מעמדתו המחוייבת לצדק חלוקתי. הצעת החוק קודמה כהנפת סכין מול היועץ המשפטי לממשלה: האיום הוא, כי מה שלא יתקבל באמצעות ועדת הבר והממשלה היום, יושג במחטף חקיקה פופוליסטי ערב הבחירות מחר".
עמדת הפורום:
פורום הקרקעות תומך בעיגון זכויות בבית המגורים לחקלאים, תוך הפרדתו מהשטחים החקלאיים בנחלה, וזאת כמימוש הזכות לדיור, ובהתאם לעקרונות שנקבעו בחוק הדיור הציבורי (זכויות רכישה) התשנ"ט-1998, וזאת במקביל להסדרת הסדרים דומים עם כלל הדיירים הבלתי מוסדרים במקרקעי המדינה. הסדרים דומים נכללו בהחלטות קודמות של מועצת מקרקעי ישראל (692, 751, 823). אולם, הפורום מתנגד להצעת החוק הנוכחית, שמעניקה הטבות מופלגות שאין להן קשר לעיגון הזכות למגורים. עיגון זכויות חוכרי הנחלות בבית מגוריהם אינו מצדיק הענקה של שטח נרחב כ-2.5 דונם, הכולל שלושה מבני מגורים ומבנה תעסוקה, היכול להיסחר, להימכר ולהיות מושכר, דבר החורג בעליל הן מהזכות לדיור והן מהעיקרון של עיגון זכויות קיימות ולא מתן זכויות יתר. הצעת חוק זו הופכת כל חוכר נחלה חקלאית, אשר קיבל את הנחלה בכפוף להתחייבותו להתגורר בנחלה ולעבדה, וכחלק מישוב כפרי המאוגד באגודה שיתופית, לבעליה של שכונת מגורים קטנה שאליה מצורף שטח לתעשיה ומסחר.
הארגונים החברים בפורום הקרקעות:
האגודה לזכויות האזרח בישראל
האגודה הישראלית לצדק חלוקתי
אדם, טבע ודין
במקום – מתכננים למען זכויות תכנון
הקשת הדמוקרטית המזרחית