להגביר את אכיפתו של חוק שכר מינימום

הפורום לאכיפת זכויות עובדים, שבו חברה האגודה, פנה ב-23.12.04 לשר התמ"ת בקריאה להקצות משאבים להגברת אכיפת חוק שכר מינימום, להשית קנסות ולהגיש כתבי אישום נגד מעבידים שאינם מקיימים את החוק. האכיפה המועטה משמעה עידוד המעסיקים להפר את חוקי המגן

לכבוד
מר אהוד אולמרט
שר התעשיה, המסחר והתעסוקה
רח` בנק ישראל 5,
ירושלים

מר אולמרט הנכבד,


הנדון: אכיפת תשלום שכר מינימום

1. אני מתכבדת לפנות אליך בשם הפורום לאכיפת זכויות עובדים.

2. היום פורסמה קריאתו של נשיא התאחדות התעשיינים, מר עודד טירה, להגביר את האכיפה על 40% מהמעסיקים במשק, שאינם מצייתים לחוק ומשלמים לעובדיהם פחות משכר המינימום, וזאת על מנת להקטין את הניצול המחפיר של העובדים. על פי אותה ידיעה, ישנן הערכות אחרות המדברות על הפרת החוק על ידי 50%-70% מהמעסיקים (כתבתו של חיים ביאור, "הארץ", היום).

3. מבקר המדינה, עמד אף הוא על הפגיעה בעובדים המשתכרים שכר מינימום. בדו"ח מבקר המדינה, 54ב, שפורסם ביום 5.5.04, (להלן: "דו"ח המבקר") העריך כי "שיעור העובדים במשק שזכויותיהם על פי חוק שכר מינימום הופרו נאמד בכ-16%"; עוד מצא המבקר כי שיעור האיתור של עובדים שזכויותיהם לשכר מינימום הופרו, מכלל העובדים שהאגף בדק היה 2% בלבד.

4. אף דו"ח האכיפה של המחלקה לאכיפת חוקי עבודה במשרד העבודה והרווחה לשנת 2000, הציג נתונים לפיהם: 11% מהעובדים הישראלים, 16% מהעובדות הישראליות ו-80% מהעובדים הזרים שהועסקו בישראל, השתכרו פחות משכר המינימום.
5. מלבד האכיפה המועטה קובע עוד המבקר, כי "לגבי כל המעסיקים, הטיפול בתיקי החקירה נמשך חודשים ואף שנים, עובדה שפגעה במועילות האכיפה". כך למשל, כפי שנמסר לנו בע"פ מנציגי משרד העבודה והרווחה, במחצית הראשונה של שנת 2002, הורשעו רק 5 מעסיקים בגין אי תשלום שכר מינימום. והדבר מדבר בעד עצמו.

6. ואמנם, בדיון שנערך בועדת הכנסת לביקורת המדינה ביום 6.12.2004 קבע המבקר, כי "תחום האכיפה של חוקי העבודה חייב לעבור טלטלה וזעזוע".

7. זכותו של עובד לקבל שכר מינימום, קבועה בחוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 (להלן: "חוק שכר מינימום" או "החוק"). מטרותיו העיקריות של החוק הן לאפשר לעובדים רמת חיים יחסית מינימלית ולצמצם את ממדי העוני בישראל. בשל חשיבות ההגנה על זכות העובד לשכר קבע המחוקק כי אי תשלום שכר מינימום הינה עבירה פלילית.

8. המשרד שבראשו אתה עומד ממונה על אכיפת חוקי העבודה ובהם אכיפת חוק שכר מינימום. מלבד הממצאים לעיל, בדבר האכיפה המועטה, הרי שדו"ח מבקר המדינה, מצא ליקויים רבים ביעילותו ותפקודו של האגף לאכיפת חוקי עבודה. האכיפה המועטה מעידה על זלזול בזכויות היסוד של העובדים. אי אכיפה, משמעה עידוד המעסיקים להפר את זכויות המגן ובהן תשלום שכר המינימום.

9. הנפגעים העיקריים מהעדר האכיפה הנם העובדים בענפי קבלנות כוח האדם והשירותים. בכתבה שפורסמה אתמול בעיתון "הארץ" נכתב, כי הממשלה נוטלת חלק מרכזי בהפרת זכותם של עובדים אלה לשכר מינימום. לפי האמור בכתבה, החשב הכללי במשרד האוצר, האמון על פרסום המכרזים לחברות קבלניות, מחייב הלכה למעשה משרדי ממשלה לקבל את ההצעות הזולות ביותר במכרז – ביודעו כי מדובר לא אחת בהצעות שאין אפשרות להבטיח בהן ולו את זכויות המינימום של העובדים (כתבתה של רותי סיני, "הארץ", 22.12.2004).

10. זאת ועוד, לאור אכיפתו הדלה של חוק שכר מינימום, קיבלה כנסת ישראל בשנת 2002 תיקון שמטרתו היתה להגביר את אכיפת החוק, להגן על זכויות העובדים ולהרתיע מעסיקים העוברים על הוראותיו (להלן: "התיקון"). במסגרת התיקון תוקן גם חוק עסקאות גופים ציבוריים, ונקבעו הגבלות על גופים ציבוריים, שעה שהם באים להתקשר בעסקאות עם ספקים אשר הורשעו בעבר בהפרת חוק שכר מינימום וחוק עובדים זרים. ואולם, הצעת חוק ההסדרים לשנת 2005, צמצמה את התיקון לחוק באפשרה התקשרות גופים ציבוריים עם גופים המפרים את חוק שכר מינימום.

11. התיקון משנת 2002 קבע אף את סעיף 6ב לחוק, לפיו במקומות עבודה תפורסם מודעה, שנוסחה יקבע על ידי השר. במודעה יפורטו זכויות העובדים על פי החוק, לרבות גובה שכר המינימום. על אף שהתיקון התקבל ביולי 2002, לפני למעלה משנתיים, הרי שעד היום, לא טרח המשרד שבראשותך לפרסם נוסח מודעה זו.

12. הנה כי כן, הנאמר לעיל מעיד על קלות הראש שמפגינות רשויות השלטון, בבואן לטפל בזכויות יסוד של החלשים שבעובדיה.

13. יצויין כי לפני למעלה מחודשיים נפגשנו עם מנכ"ל משרדך, מר רענן דינור, ושטחנו בפניו את טענותינו, אולם חרף הזמן שחלף טרם נענינו.

14. אנו קוראים לך, להקצות משאבים להגברת אכיפת חוק שכר מינימום, להשית קנסות ולהגיש כתבי אישום נגד מעבידים שאינם מקיימים את החוק, ולפעול לפרסם בהקדם את המודעה בדבר שכר המינימום במקומות העבודה, וזאת על מנת להגן על זכויות העובדים במשק.

בברכה,

שרון אברהם-ויס, עו"ד
האגודה לזכויות האזרח בישראל


הארגונים החברים בפורום לאכיפת זכויות עובדים:

האגודה לזכויות האזרח בישראל
איתך-משפטניות למען צדק חברתי
מרכז אדוה
מחוייבות לשלום וצדק חברתי
קו לעובד
התכנית למשפט ורווחה – אוניברסיטת ת"א
שדולת הנשים בישראל

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות חברתיות,זכויות עובדים

סגור לתגובות.