משרד הפנים נוקט מדיניות מפלה ומתעמר במי שאינם יהודים

כך עולה מדו"ח האגודה על הפרת זכויות אדם בידי מינהל האוכלוסין במשרד הפנים, המתפרסם היום, לרגל שבוע זכויות האזרח. הדו"ח מצייר תמונה קודרת של התעמרות במי שאינם יהודים, המבקשים מעמד בישראל, של הפרדה בין בני משפחה ושל נהלים חשאיים והסתרה מכוונת של מידע.


ראו קישורים לפרקי הדו"ח בסוף המסמך

האגודה לזכויות האזרח בישראל מפרסמת היום דו"ח על תפקודו של מינהל האוכלוסין במשרד הפנים. הדו"ח מצביע על כך שמינהל האוכלוסין רואה עצמו "שומר החומות", שתפקידו להגן בכל מחיר על צביונה היהודי של מדינת ישראל. מדיניותו זו של המינהל מולידה הפרות בוטות של זכויות אדם. מינהל האוכלוסין רומס, כדבר שבשיגרה, את כבודם של רבים, רק משום היותם לא-יהודים, וכן את כבודם של אזרחים ישראלים, אשר בחרו לחלוק את חייהם עם אזרחי מדינות אחרות, ופוגע קשות בילדיהם המשותפים. הדו"ח, המתאר ומפרט מקרים רבים של פגיעותיו הקשות של מינהל האוכלוסין, נכתב בידי עו"ד עודד פלר מהאגודה לזכויות האזרח.

פקידי מינהל האוכלוסין מלווים את תושבי ישראל מיום לידתם ועד יום מותם. הם מנהלים את מרשם האוכלוסין, מנפיקים תעודות לידה ותעודות פטירה, תעודות זהות ודרכונים. בידיהם נתונה הסמכות מי ייכנס לישראל ומי יגורש ממנה, ולהסדיר בנהלים את מעמדם של זרים בישראל. כך הפך ברבות השנים מינהל האוכלוסין למנגנון אדיר, האוצר בסמכויותיו את מימושן של הזכויות והחירויות היסודיות ביותר של תושבי ישראל. עם זאת, מינהל האוכלוסין עומד כיום בראש הרשימה המפוקפקת של רשויות ממלכתיות המפרות את זכויות היסוד של תושבי ישראל.

עניינים של מדיניות מוצהרת משמשים במינהל האוכלוסין בערבוביה עם מדיניות שאינה פומבית ועם מנגנון ביורוקרטי ומסורבל. בעוד שפקידי מינהל האוכלוסין אינם נבוכים מביצוע המדיניות הגזענית של הממשלה והכנסת ביחס להקניית מעמד בישראל לפלסטינים ולערבים בכלל ("השד הדמוגרפי"), הרי שאת הקנאות הדומה, המופגנת כלפי מהגרים אחרים, מסווה המשרד בנהלים חשאיים ובמנגנוני התשה ביורוקרטיים.

הדו"ח סוקר, בליווי דוגמאות רבות, את הקשיים וההתעמרות, בהם נתקלים מי שאינם יהודים, המבקשים לרכוש מעמד בישראל, ובהם בני זוג וילדים של אזרחים ותושבים ישראלים. כך מופרדים לעתים ילדים, אזרחי ישראל, מאחד מהוריהם, אשר מגורש מהארץ, וכך נמנע רישומם של ילדים, הזכאים על פי חוק לאזרחות ישראלית, דבר המונע מהם זכויות יסוד, ובהן הזכות לטיפול רפואי במסגרת ביטוח הבריאות הממלכתי. כמו כן חושף הדו"ח שורה של אמצעים ביורוקרטיים, המשמשים את פקידי משרד הפנים בניסיון לשבור את רוחם של הפונים בבקשה לקבל שירות. אזרחות ותושבות נשללות כעניין שבשגרה ללא הליך הוגן וללא מתן זכות טיעון; בקשות שהוגשו אינן מטופלות במשך שנים ארוכות; הפונים בבקשות לרכוש מעמד נדרשים שוב ושוב להמציא מסמכים שונים ומשונים, שאת חלקם לא ניתן להשיג כלל; אנשים שהוגדרו "מנועי טיפול" אינם מקבלים שירותים במשך שנים, ואיש אינו מבהיר להם על שום מה ולמה; משרד הפנים מסרב לערוך שינויים במרשם; ועוד ועוד

זאת ועוד, החלטות בענייני מעמד, הרות גורל למי שעניינו מוטל על כף המאזניים, מתקבלות בוועדה בין-משרדית, הפועלת במחשכים, מבלי שבעלי העניין יידעו מי הם חבריה והאם גורלם בישראל הובא בכלל לעיונה.

הדו"ח מצביע על כך, שמדיניותו הקשה של מינהל האוכלוסין אינה משתנה עם חילופי השרים. פקידי מינהל האוכלוסין והלשכה המשפטית של המשרד, נאמר בדו"ח, הם הקובעים והמעצבים הלכה למעשה את המדיניות הפוגענית. מדיניות זו, מובהר בדו"ח, נהנית מגיבוי ומתמיכה של היועץ המשפטי לממשלה ושל נציגיו בפרקליטות המדינה.

האגודה לזכויות האזרח מדגישה, כי לא ייתכן, שעניינים מהותיים – כהענקת מעמד בישראל למי שקבעו בה את מרכז חייהם או הענקת מעמד לפליטים, למבקשי מקלט ובמקרים הומניטריים שונים – יוסדרו ללא קריטריונים מנחים ופומביים. האגודה ממליצה על פרסום קריטריונים ברורים באשר להליכי רכישת אזרחות ותושבות עיגונם בחקיקה ראשית או לפחות בתקנות גלויות, באופן שיאפשר דיון ציבורי ופיקוח על המתרחש. עוד קוראת האגודה לזכויות האזרח למבקר המדינה ולנציבות שירות המדינה לערוך בדיקה מעמיקה של השירות, הניתן בלשכות מינהל האוכלוסין. יש להקפיד, נאמר בדו"ח, ולחקור תלונות אודות מניעת שירות, נטילת מסמכים שלא כדין, שירות גס, התעמרות, גילויי גזענות ודעות קדומות וכן של הליכים המתמשכים זמן רב שלא לצורך.

להלן הדו"ח המלא:

הקדמה

"הוכחות חותכות וחד משמעיות": על מדיניות הקניית תושבות ואזרחות בישראל

"חריג הומניטרי": על הפגיעה בזכות היסוד לחיי משפחה

"מנועי טיפול": על עריצות הביורוקרטיה

המלצות, נספחים ותגובות שר הפנים ומנהל מינהל האוכלוסין

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: אזרחות ותושבות,גזענות ואפליה,הזכות להליך הוגן,הזכות לחיי משפחה,הזכות לחיי משפחה,הזכות לשוויון,זכויות אזרחיות,זכויות המיעוט הערבי,חופש המידע,מהגרי עבודה

סגור לתגובות.