לאחר כיבוש הגדה המערבית בשנת 1967 סיפחה ישראל את ירושלים המזרחית לשטחה. כתוצאה מהסיפוח, הוצאו לתושביה הפלסטינים של ירושלים המזרחית תעודות זהות ישראליות וניתן להם מעמד של תושבים במדינת ישראל. כתוצאה מהמצב הקיים, ובשונה משאר אזורי הגדה המערבית, הדין החל בירושלים המזרחית הוא הדין הישראלי, ולא החקיקה הצבאית, זאת על אף היותה שטח כבוש. למצב דברים זה
השלכות גם על החוקים וההסדרים החלים על הזכות לחופש ביטוי ומחאה בירושלים המזרחית ועל כל ההיבטים המשפטיים הקשורים במימוש הזכות.
בירושלים המזרחית, ובכל מקום אחר, הפגנות מאפשרות לתושבים להביע את דעותיהם, להשמיע את קולם ולהשפיע על קובעי המדיניות. הזכות להפגין הינה מזכויות היסוד אשר הוסדרו בדין הישראלי. חשוב שתושבי ירושלים המזרחית ייחשפו למידע המשפטי בדבר זכותם להפגין. מידע זה עשוי לסייע להם בהגנה על זכויותיהם ולמנוע הפרה של החוק מצד הרשויות.
.
.
ככלל אסיפות, משמרות מחאה והפגנות אינן טעונות קבלת היתר או רישיון מראש, אלא כאשר מתקיימים שלושת התנאים המצטברים הבאים: הן מתקיימות תחת כיפת השמיים, משתתפים בהן יותר מ-50 איש והן כ
וללות תהלוכה ו/או נאום מדיני. כלומר, כל הפגנה שלא מתקיימים בה כל התנאים האמורים לעיל אינה טעונה רישיון. כך הפגנה שמשתתפים בה פחות מחמישים איש, גם אם המשתתפים יצעדו בתהלוכה ממקום למקום וגם אם ישמיעו נאומים בנושא מדיני;הפגנה במקום סגור, גם אם יושמעו בה נאומים בנושא מדיני; ומשמרת מחאה, ללא נאומים או תהלוכה, גם אם משתתפים בה מעל 50 איש, אינן טעונות רישיון.
.
.
אסור לקציני המשטרה להורות על פיזור הפגנה למעט במקרים הבאים:
כאשר לא ניתן רישיון להפגנה על אף שהיא טעונה קבלת רישיון
כאשר הפרו המפגינים את תנאי הרישיון שניתן ע"י המשטרה במקרה והוא נדרש
כאשר ההפגנה מהווה איום לשלום הציבור
כאשר במהלך ההפגנה מתפתחת אלימות כלשהי מצד המפגינים.
כאשר משתתפי ההפגנה מפרים את הסדר הציבורי
חשוב לציין כי התנהגות אלימה מצד מתנגדים להפגנה הנוכחים במקום אינה מהווה סיבה מספקת לפיזורה, אלא אם מדובר באיום מוחשי לשלום הציבור.
ניתן לעיין בפנייתה של האגודה למשטרה, בעקבות פיזור אלים של הפגנות תוך שימוש בכוח בלתי מוצדק, על אף היותן ההפגנות חוקיות.
.
.
צילום מצד המפגינים במקרה של חיכוך עם המשטרה הוא חוקי. בקשת המשטרה להפסקת הצילום או החרמת המצלמה לרוב נעשית בהעדר סמכות חוקית.
לפירוט על היקף הזכות לצלם והחריגים למימוש הזכות, ראה את פרק תיעוד.
.
.
זכותם של התושבים לחופש הפולחן כוללת, בין היתר, את זכותם לקיים טקסים דתיים בפומבי, ובכלל זה זכותם של המוסלמים, הנוצרים והיהודים לקיים תפילות במתחם העיר העתיקה, ובאזורים אחרים בעיר ירושלים.
בטרם תיעשה כל פעולה שיש בה כדי לפגוע בחופש הפולחן, על המשטרה לנקוט בכל האמצעים הסבירים העומדים לרשותה על מנת למנוע את הפגיעה בביטחון הציבור בלא לפגוע בחופש הדת ובזכות הפולחן. רק כאשר קיימת הסתברות של פגיעה בביטחון הציבור ברמה של ודאות קרובה, ואין למשטרה יכולת להימנע מהתוצאה בדרכים סבירות, ייסוג חופש הפולחן מפני שיקולי ביטחון הציבור.
מחלקת חקירת שוטרים השייכת למשרד המשפטים (מח"ש) חוקרת את כוחות המשטרה בעבירות שעונשן עד שנה בכלא, שבהן חשודים אנשי משטרה. יחידה זו מטפלת גם בחשד לשימוש שוטר בכוח במסגרת תפקידו. זכותו של כל אדם להגיש תלונה למח"ש בכל תחנת משטרה הקרובה אליו, כמו גם בפניה ישירה למשרדי מח"ש בתיאום מראש. ניתן גם להגיש תלונות דרך הדואר, הפקס או המייל.