עתירה נגד האצלת סמכויות לחטיבה להתיישבות

אילוסטרציה: פטיש בית משפט

בג"ץ 778/17 עדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל נ' הכנסת

עו"ד: סוהאד בשארה ומאיסאנה מוראני (עדאלה), רוני פלי (האגודה לזכויות האזרח)

 

עדאלה האגודה לזכויות האזרח, עתרו לבג"ץ בבקשה לבטל את התיקון לחוק אשר מסמיך את הממשלה להאציל סמכויות לחטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית העולמית. החוק, שהתקבל בכנת ביום 24.12.2015, מאפשר לממשלה להאציל סמכויות לחטיבה להתיישבות בתחומים כגון התיישבות, רכישת קרקע, ייסוד והרחבה של מפעלי פיתוח בארץ ועוד.

בעתירה נטען כי התיקון פוגע בזכויות החוקתיות לכבוד ולשוויון של הציבור הערבי בישראל: "החטיבה להתיישבות, כמו גם ההסתדרות הציונית העולמית, רואות את עצמן מחויבות לשרת את האינטרסים של העם היהודי בלבד. ברור לכל כי פעולות אלה אינן שוקלות כלל את האינטרסים של האזרחים הערבים. יתרה מכך, לא פעם אינטרסים אלה מקודמים על חשבון זכויות האזרחים הערבים, במיוחד בכל הקשור להקצאת משאבים מוגבלים כגון קרקעות והתיישבות."

עוד נטען בעתירה כי התיקון סותר את חוק-יסוד: הממשלה: "התיקון מאפשר לממשלה להתפרק כליל מסמכויות שלטוניות חשובות שהיו עד היום שמורות לה ולה בלבד, ולהעבירם לגוף פרטי בעל אג'נדה מפלה. בכך, מהווה התיקון שינוי מהותי בתפיסת הממשל של המשטר בישראל, לפיה סמכויות אלה חייבות להיות מבוצעות על ידי הממשלה, שריה ועובדי ציבור בלבד." נוסף על כך טענו העותרות כי תכליתו של התיקון לחוק אינה ראויה, ועל כן יש לבטלו: "האצלת הסמכויות האמורה לגוף אשר תכליות השוויון מנוגדות לעקרונותיו כאמור, פותחת פתח לשילובם של שיקולים זרים ובלתי רלוונטיים במערך השיקולים שנשקל על ידי החטיבה להתיישבות, שאינם עולים בקנה אחד עם הצורך לשמור על כללי מינהל תקין ועל עקרונות השוויון והצדק החלוקתי בהקצאת משאבי הקרקע."

ביום 5.9.2017 דחה בית המשפט את העתירה. בפסק הדין קבע בית המשפט שהאצלת הסמכויות הינה כדין, ושהממשלה עודנה מכתיבה את מדיניות ההקצאות. עוד הבהיר בית המשפט כי על החטיבה להתיישבות לנהוג בשיוויון ובשקיפות.

העתירה, ינואר 2017

תגובה מטעם החטיבה להתיישבות, מרץ 2017

תגובה מקדמית מטעם הכנסת, אפריל 2017

תגובה מטעם המדינה, אפריל 2017

פסק הדין, 5.9.2017

 

קישורים:

משה גורלי, אישור ההסדר עם החטיבה להתיישבות: הכוונות הנסתרות גלויות, כלכליסט, 7.9.2017

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: דיור, תכנון וקרקעות,הזכות לשוויון,זכויות המיעוט הערבי

סגור לתגובות.