אין לפסול את הקמפיין הגזעני והמגונה של "עוצמה לישראל"

יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, שופט בית המשפט העליון אליקים רובינשטיין, הוציא ביום 12.12.2012 צו האוסר על הרשימה "עוצמה לישראל" בראשות חברי הכנסת אריה אלדד ומיכאל בן ארי, להמשיך להציג מודעת בחירות שלהם, בשל סממנים גזעניים במודעה, ומחייב אותם להסירה. הצו הוצא לאור פניה של קבוצת פעילי השמאל בראשות חבר כנסת לשעבר מוסי רז. בכרזות שפירסמה התנועה על גבי אוטובוסים הופיעה המילה "נאמנות" בערבית ובעברית, ומתחתיה הכיתוב "בלי חובות אין זכויות".

"אנו בני העם היהודי, הופלינו בכל תולדותינו כמעט תוך הכללות מכפישות לכן מניעת שמץ חשש לגזענות צריך שתהא בצופן הגנטי שלנו כלפי השוכנים עמנו והם מיעוט. אין לכך קשר לביקורת לגיטימית שניתן למתוח על פלוני או אלמוני מן הציבור הערבי – או היהודי – בשל יחסו למדינה, ואף אני משוה את הדברים לתוצאות הקשות של הגזענות האנטישמית, כמובן. אך המודעה היא, על פי האמור, הכללה שיש בה סממנים גזעניים. רוצה אני לקוות שבמחשבה שניה יסברו כך גם המשיבים. על כן תוסר", נכתב בהחלטת ועדת הבחירות.

באגודה לזכויות האזרח מסתייגים מהחלטת יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לפסול את קמפיין המודעות הגזעני של מפלגת "עוצמה לישראל". עו"ד דן יקיר, היועץ המשפטי של האגודה: "הקמפיין של 'עוצמה לישראל' הוא מגונה, ומטרתו הברורה היא ליצור דה לגיטימציה לציבור הערבי. הוא מגונה גם משום שהוא עורך קשר פסול בין זכויות לחובות. זכויות האדם מוקנות לכל אדם בלי קשר לשאלה אם הוא ממלא חובות כלשהן. עם זאת, ההחלטה לפסול מודעה של הקמפיין מעוררת הסתייגות. מלכתחילה, היא ניתנה בחוסר סמכות, היות שהחוק אינו מסמיך את יו"ר ועדת הבחירות להתערב בתכנים של שילוט חוצות. אולם היא בעייתית בעיקר מכיוון שלא זו הדרך להתמודד עם הסתה לגזענות. חופש הביטוי הפוליטי ראוי להגנה החוקתית הרחבה ביותר – ובתקופת בחירות בפרט. לכן ראוי לפסול רק ביטויים שיובילו בוודאות קרובה להסתה לגזענות, ואין זה המקרה.

כיום ניתנת לגיטימציה ציבורית רחבה לשיח גזעני שפוגע פגיעה קשה במיעוטים. פסילה נקודתית כזו אינה הפיתרון, ומה שדרוש הוא מאבק עיקש ונרחב יותר נגד הגזענות – מהסוג שניתן למצוא כיום בחברה האזרחית, אך איננו רואים היום מצד נשות ואנשי ציבור בכירים. האגודה לזכויות האזרח תוסיף ותיאבק הן למיגור הגזענות ולקידום שוויון אזרחי מלא, והן לשם הגנה רחבה על חופש הביטוי."

למידע על חופש הביטוי

למידע על המאבק בגזענות ואפליה

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

קטגוריות: גזענות ואפליה,גזענות ואפליה,דמוקרטיה,הזכות לבחור והזכות להיבחר,זכויות האדם - כללי,חופש הביטוי

סגור לתגובות.