"חומת מגן" על זכויות האדם גם בעת לחימה

סקירת פעילות האגודה לזכויות האזרח בשטחים במהלך מבצע "חומת מגן". הסקירה מתיחסת לפעילות האגודה בתגובה לפעולות צה"ל בשטחים החל מיום 29.3.02 ועד ליום 25.4.02

  • בעקבות ההודעה על כוונות צה"ל לפעול בשטחים פנתה האגודה בפנייה דחופה לרה"מ ולשר הביטחון, והתריעה מפני הישנותם של מעשים קשים של צה"ל בשטחים.

    בפנייה נאמר כי "גם כאשר הצד השני מפר את הכללים ומקעקע את ההבחנה ההכרחית בין לוחמים לאזרחים או לכוחות סיוע הומניטריים, אין בכך כדי לפטור את ישראל מחובתה האנושית, המוסרית והמשפטית לכבד את זכויות האדם". (29.3.02)

  • האגודה פנתה ליועץ המשפטי של אזור יהודה ושומרון בדרישה לאפשר פינוי פצועים מבניין "המועדון האיסלאמי" ברמאללה.

    הפנייה נשלחה בעקבות מידע שהגיע לידי האגודה, ולפיו מונעים כוחות צה"ל השוהים ברמאללה פינוי פצועים מהשטח, בנוסף על עיכוב אמבולנסים והחזקת צוותים רפואיים בידי צה"ל. (31.3.02)

  • האגודה פנתה לאלוף פיקוד המרכז בדרישה כי יורה בדחיפות להבטיח אספקת מזון ומצרכים רפואיים לביה"ח "אל-שיח`" ברמאללה.

    הפנייה נשלחה בעקבות ההכרזה על העיר רמאללה כשטח צבאי סגור בתאריך 31.3.02, הכרזה שהובילה למניעת פעולת צוותים רפואיים מלתת שירותי בריאות לנפגעים ומניעת הגעת אספקה סבירה לבתי החולים בעיר. (31.3.02)

  • האגודה פנתה לשר הביטחון בעניין חיפוש שערכו חיילי צה"ל בבית חולים ברמאללה.

    האגודה פנתה לשר הביטחון, בעקבות ידיעות על חיפושים שערכו חיילי צה"ל, תוך שימוש בכוח, בביה"ח "א-רעאיה אל ערבייה" ברמאללה. החיפוש נמשך חמש שעות, ובמהלכו נמנעה מהצוות הרפואי כל גישה לחולים. בעקבות החיפוש שותקו חדרי הניתוחים למשך שעות רבות, והרופאים נאלצו לבצע את אחד הניתוחים הדחופים בתנאים לא סטריליים. בפנייתה הדגישה האגודה את החשיבות העליונה שבהגנה על צוותים רפואיים, חולים ובתי חולים, במיוחד בעת לחימה, כפי שמתחייב מהמשפט הישראלי והבינלאומי.(1.4.02)

  • האגודה פנתה ליועץ המשפטי של אזור יהודה ושומרון בעניין פריצת צה"ל למשרדי ארגוני זכויות אדם פלסטיניים.

    במהלך החיפוש הוחרמו והושמדו מסמכים רבים, ובהם מסמכים משפטיים, דו"חות, תצהירים ועוד. האגודה דרשה בפנייתה לאל"מ שלמה פוליטיס, היועץ המשפטי לאיזור יהודה ושומרון, כי יבטיח זכותם של ארגוני זכויות אדם פלסטיניים להמשיך ולבצע פעולותיהם, לשמירה ולהגנה על זכויות אדם, ללא הפרעה ופגיעה מצד איזה שהוא גורם שלטוני או צבאי. (1.4.02)

  • האגודה לזכויות האזרח פנתה לאלוף פיקוד המרכז לאחר שמנהל ביה"ח בג`נין מסר לאגודה כי בליל 4.4.02 הופגז ביה"ח בעשרות פגזים אשר גרמו, בין היתר, לניתוק מחלקת החמצן בבית החולים, לפגיעה בחדרי הניתוחים ולניתוק רשת החשמל והמים.

    כמו כן נמסר לאגודה, כי כארבעים חולי דיאליזה המקבלים טיפול סדיר בביה"ח נמצאים בסכנת חיים עקב אי האפשרות להגיע אל בית החולים לשם קבלת הטיפול. האגודה דרשה בפנייה, כי צה"ל יאפשר מעבר בטוח וחופשי לאמבולנסים המעבירים חולי כליות, יפסיק את ההפגזות על בתי החולים בג`נין ויאפשר פינוי פצועים מהשטח. בעקבות פנייה זו של האגודה הודיע צה"ל על הסכמתו לאפשר לחולי הכליות מעבר לבית החולים בשכם. בפועל הצליחו רק מעטים מהם להגיע לביה"ח בשכם, בשל הקושי העצום הכרוך באירגון כלי רכב מתאימים להסעתם. (4.4.02)

  • האגודה קראה לאפשר כניסת ארגוני זכויות אדם ועיתונאים לרמאללה ולשאר ערי הגדה בהן מתבצעות פעולות צה"ל.

    בהודעה שפרסמה האגודה נכתב כי "סגירת השטח בפני גורמים
    אלה מצביעה על האפשרות שמתבצעים בשטח מעשים שלא ייעשו, ונוכחותם של ארגוני זכויות אדם ועיתונאים במקום בשעה זו חשובה יותר מתמיד". (2.4.02)

  • האגודה לזכויות האזרח, המוקד להגנת הפרט, בצלם ורופאים לזכויות אדם עתרו לבג"צ לאחר שנתקבל מידע מגורם ישראלי במחנה עופר כי במהלך החקירה במחנה שוברים את אצבעות הרגליים של נחקרים.

    בעתירה נדרש לאפשר לעורכי דין ולארגוני זכויות אדם להיפגש מיידית עם העצורים במחנה עופר. בג"צ דחה את העתירה ואישר את צו המעצר, שאסר באופן גורף על העצורים להיפגש עם עו"ד במשך 18 ימים. (5.4.02 )

  • האגודה לזכויות האזרח פנתה בדחיפות אל שר הביטחון בדרישה להפסיק את הפגיעות החמורות באוכלוסייה האזרחית בג`נין, בשכם ובבית לחם.

    האגודה דרשה בפנייה לאפשר פינוי פצועים וגופות, ולדאוג לאספקת מים ומזון לתושבים בשטחים. (8.4.02)

  • האגודה לזכויות האזרח, עדאלה וקאנון, עתרו לבג"צ נגד צה"ל, בדרישה להפסיק את הפגיעה באוכלוסיה האזרחית במחנה הפליטים ג`נין.

    בעתירה צויין, כי מאז תחילת מבצע "חומת מגן" פגע צה"ל במטרות אזרחיות במחנה הפליטים ג`נין, וכי הוא מבצע בתוך מחנה הפליטים מעשים קשים ביותר ולא סבירים, שהם בגדר ענישה קולקטיבית. בג"צ דחה את העתירה וקבל את תשובת המדינה, כי צה"ל עושה מאמצים כדי למנוע, או למצער למזער, את הפגיעה באזרחים. (9.4.02)

  • האגודה לזכויות האזרח פנתה למינהל האזרחי בדרישה לסייע להעברת מזון ותרופות לתושבי ג`נין.

    בפנייה ביקשה האגודה, כי צה"ל יאפשר למשאיות הישראליות, שהביאו את האספקה עד מחסום ג`למה, להמשיך בדרכן ישירות לג`נין ולא יחסום את מעברן. כתוצאה מפנייה זו ומפנייה נוספת של האגודה התאפשרה למחרת היום כניסת משאיות של אונר"א לתוך מחנה הפליטים בג`נין. באותו יום אף פנתה האגודה למינהל האזרחי בבקשה לאפשר לגופים הומניטריים לחלק מזון ותרופות בשכם ובמחנות הפליטים הסמוכים. (15.4.02).

  • האגודה פנתה בתלונה ודרישה לפתוח בחקירה בעניין מקרה ביזה שביצעו חיילי צה"ל בביתו של פרופסור פלסטיני מאל בירה.

    במשך כיומיים התמקמו כשישים חיילי גולני בדירת בני הזוג מאל בירה ודירת שכניהם. החיילים השאירו את הבית הפוך ומלוכלך, עם שאריות אוכל וכתמי בוץ על השטיחים והריהיטים, שפכו את תכולת הארונות, עשו את צרכיהם על הרהיטים, ושדדו חפצים בעלי ערך כספי ורגשי כאחד, כגון תכשיטי זהב ומצלמת וידאו. נפתחה חקירת מצ"ח בעניין. (11 באפריל 2002)

  • האגודה לזכויות האזרח, המוקד להגנת הפרט, בצלם, רופאים לזכויות אדם, עדאלה, קאנון והועד נגד עינויים עתרו לבג"צ נגד הצו, המסמיך קציני צבא ומשטרה לעצור אדם ל-18 יום, ואוסר באופן גורף פגישה עם עו"ד במהלך המעצר.

    העתירה הוגשה בשם שלושה פלסטינים, העצורים במחנה עופר מתוקף אותו צו מיוחד. הארגונים טוענים בעתירה, כי הצו אינו חוקי, ופוגע קשות בזכות לחירות ובזכות להליך הוגן. בג"צ הורה למדינה להגיש תוך 15 ימים חוות דעת לגבי הבסיס המשפטי-חוקי עליו מסתמך הצו וכיצד הוא מתיישב עם הוראות המשפט הבינלאומי. (16.4.02)

  • האגודה לזכויות האזרח, המוקד להגנת הפרט, עדאלה, בצלם, א-דמיר, קאנון ואל חאק עתרו לבג"צ נגד אלוף פיקוד המרכז בדרישה לדאוג לתנאי החזקה מינימליים ואנושיים ליותר מ- 1,000 בני אדם, שכלואים במחנה עופר.

    העצורים הפלסטינים סובלים מאלימות פיזית ומהשפלות, מורעבים, ונמנע מהם טיפול רפואי. בעקבות הדיון בעתירה החליט בג"צ, כי נציגי ארגוני זכויות אדם יבקרו במחנה עופר כדי לעמוד מקרוב על התנאים בו. הביקור אמור להיערך ביום שלישי 30.4.02.
    (25.4.02)

  • האגודה וארגונים נוספים חיברו דו"ח בעקבות ביקור של עורכי דין מהאגודה לזכויות האזרח, המוקד להגנת הפרט ועדאלה במתקן הכליאה קציעות.

    הדו"ח מעלה תמונה קשה של עצורים, עצורים מנהליים ואסירים הכלואים בתנאים קשים, סובלים ממיעוט מזון ומתנאי היגיינה גרועים ומנותקים מן העולם החיצון. לרבים מהעצורים לא ידוע מדוע נעצרו ובמה הם מואשמים. (23.4.02)
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לחיים ולשלמות הגוף,המשפט ההומניטרי הבינלאומי,זכויות האדם בשטחים הכבושים

סגור לתגובות.