1 בספטמבר, 2010
לכבוד
מר יהודה יהושע
מפקד מג"ב עוטף ירושלים
לכבוד
סא"ל סמיר עאמר
רע"ן מעברים, המנהל האזרחי
שלום רב,
הנדון: דרישת קושאנים מילדים במעברים סביב ירושלים
בהמשך להעלאת הסוגיה שבנדון בפגישה שהתקיימה השבוע בהשתתפות ראש המנהל האזרחי, רע"ן מעברים ורמת"ק עוטף ירושלים, אנו מבקשים לפנות אליכם בנוגע לתלונות אשר הגיעו אלינו לאחרונה, בדבר דרישת קושאנים מקוריים מקטינים מתחת לגיל 16, העוברים לבדם במעברים סביב ירושלים.
אנו סבורים, כפי שיפורט להלן, כי דרישה זו איננה חוקית, ויש לבטל את הנוהל המורה על קיומה.
ונפרט:
1. בשבועות האחרונים הגיעו למשרדנו מספר תלונות, הנוגעות לדרישת קושאנים מילדים מתחת לגיל 16, העוברים במעברים סביב ירושלים. התלונות נגעו למעבר קלנדיה, מעבר מ.פ. שועפט ומעבר ראס-חמיס, אך אין זה מן הנמנע כי הנוהל המורה על דרישת הקושאנים מופעל גם במעברים נוספים סביב ירושלים.
2. עוד נאמר לנו, כי בהתאם לנוהל, נדרשים מהילדים קושאנים מקוריים בלבד, ואין די בתצלום. סופר לנו על מקרים, בהם קושאנים מצולמים שהוצגו נקרעו לעיני הילדים, ואלו נשלחו חזרה לביתם מבלי שיתאפשר להם לעבור במעבר ולהגיע ליעדם.
3. כאמור לעיל, אנו סבורים כי דרישת קושאנים מקטינים מתחת לגיל 16 איננה מתיישבת עם הוראות הדין, ועליה להתבטל לאלתר.
4. סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות ונשיאתה, תשמ"ג-1982 קובע כך:
"תושב שמלאו לו 16 שנים חייב לשאת עמו תמיד תעודת זהות ולהציגה בפני קצין משטרה בכיר, ראש רשות מקומית, שוטר או חייל במילוי תפקידם, כשידרשו זאת ממנו."
5. ואילו סעיף 3 לאותו חוק, העוסק במי שאיננו תושב, קובע:
"מי שאינו תושב ומלאו לו 16 שנים ישא עמו תעודה רשמית המעידה על זהותו והנושאת את תצלומו, והוא חייב להציגה לפי דרישה כאמור בסעיף 2."
6. מכאן, שילדים מתחת לגיל 16, בין אם הם תושבי ישראל ובין אם לאו, אינם מחויבים בנשיאת תעודה מזהה.
7. הדברים נכונים במיוחד לאור העובדה כי עסקינן במעברים המשרתים בעיקר אוכלוסיה ירושלמית, ואינם משמשים בעיקרם כמעבר גבול.
8. עוד נסביר: ילדים העוברים לבדם במעברים הם בדרך כלל תלמידים, אשר בתי הספר בהם הם לומדים נמצאים מעברה המערבי של גדר ההפרדה. הדרישה כי ילדים קטנים יישאו עותק מקורי של הקושאן ויציגו אותו על בסיס יום-יומי, לא רק שאיננה חוקית (כפי שהוסבר לעיל), אלא גם איננה סבירה. שכן, בעצם דרישת נשיאת המכתב, מוטלת אחריות כבדה על הילדים, שאינה מתאימה לגילם. כמו כן, ברי לכל, כי נשיאה יומיומית של הקושאן מביאה לאובדן הקושאן או התבלותו המהירה. במצבים אלו, נדרשים הורי הילדים לפעול על מנת להשיג עותק חדש ומקורי של הקושאן, והסיפור יכול לחזור על עצמו שוב ושוב. הטרחה המיותרת הנגרמת כתוצאה מכך היא ברורה.
9. אשר על כן, אתם מתבקשים להביא לביטולו לאלתר של הנוהל, מכוחו נדרשים ילדים מתחת לגיל 16, העוברים במעברים סביב ירושלים ללא ליווי מבוגר, להציג עותק קושאן (מקורי או מצולם), וזאת בהקדם האפשרי.
בכבוד רב,
קרן צפריר, עו"ד