ועדת אות אמיל גרינצוייג לשנת 2010 מנתה את פרופ' יוסי יונה, פרופ' רות הלפרין קדרי ופרופ' מיכאיל קרייני. הוועדה החליטה להעניק את אות זכויות האדם לשנת תש"ע (2010) לשניים: השופטת (בדימוס) יהודית צור, ואות משותף לפרופ' אורן יפתחאל ופורום דו קיום בנגב. להלן נימוקי הוועדה.
בין עשרות המועמדויות שהוגשו לאות זכויות האדם היו מועמדים ראויים רבים, לכן בחרנו השנה לחלק את האות בין שניים. בשנה זו ראינו חשיבות בביטוי הוקרה והערכה מחד גיסא, לאנשים וארגונים הפועלים לשינוי חברתי וזכויות אדם באמצעות אתגור הממסד, כמו פרופ' יפתחאל ופורום דו קיום בנגב, ומאידך גיסא, ולאנשים המגנים ומקדמים זכויות אדם מתוקף תפקידם ברשות המדינה כמו השופטת צור.
השופטת (בדימוס) יהודית צור
על פועלה השיפוטי בתחום זכויות האדם. השופטת צור היא אות ומופת לדרך שבה צריכה לנהוג מי שמכהנת בתפקיד שיפוטי, והיא היתה השופטת הבולטת ביותר בישראל בתחום הגנה על זכויות אדם בעשור האחרון. פסיקותיה נוגעות לקשת הרחבה של זכויות האדם והן מצביעות על מחויבותה העמוקה להרחבת ההגנה על זכויות האדם בישראל. בין פסקי הדין של השופטת צור ניתן למצוא פסקי דין חלוציים המקדמים את הזכות לשוויון ונאבקים באפליית מזרחים, באפליית קהילת הלהט"ב, באפליית חרדים, פסקי דין המרחיבים את ההגנה על זכויות פליטים ועל הזכות לחיי משפחה, וכאלו העוסקים בזכויות חברתיות: בזכות לדיור, בזכות לחינוך, בזכויות עובדים בשכר נמוך ועוד. אולם פסקי הדין של השופטת צור היו רק חלק מהתמונה, החלק הארי של העבודה השיפוטית נעשה באולם הדיונים, בהתדיינויות שרוב רובן הסתיימו בהסדרים, ללא צורך בכתיבת פסק דין. גם בעבודה השיפוטית היומיומית בלטה השופטת צור לא רק במזג שיפוטי שאין שני לו, בסבלנות ובאורך רוח, אלא גם בראש ובראשונה כמי שזכויות האדם הבודד, הפרט המתדפק על דלתותיה כמוצא אחרון, היו נר לרגליה. הוועדה רואה בהענקת האות לשופטת צור הוכחה לכך שגם עובדי ציבור ושופטים יכולים לקדם זכויות אדם בעבודתם היומיומית.
פרופ' אורן יפתחאל ופורום דו קיום בנגב לשוויון אזרחי
על פעילותו הנמרצת של פרופ' יפתחאל, אשר באה לידי ביטוי בעשורים האחרונים בשלל תחומים ולקידום קשת רחבה של זכויות אדם – החל בזכויות האדם בשטחים הכבושים, המשך בצדק חלוקתי וזכויות חברתיות וכלכליות וכלה בזכותם של הבדווים להכרה בכפרים הבדווים ולזכויות הבדווים על אדמתם. פרופ' יפתחאל משמש כיועץ, בהתנדבות, למועצה לכפרים הלא-מוכרים. בתפקיד זה היה בין היתר הדובר המקצועי הבכיר של הנושא הבדווי בפני ועדת גולדברג ושותף למהלך משפטי שנועד לבטל את תכנית המתאר למחוז דרום בשנת 1999. לאחרונה היה המוביל בצוות המקצועי שנרתם לבחון את תולדות הסכסוך הקרקעי בין חלקים משבט אל-עוקבי ולבין המדינה, והכין חוות דעת מומחה בתיקים אלו. בשנה האחרונה ידע המאבק על זכויות הבדווים הסלמה חריפה אשר באה לידי ביטוי בהריסת הכפר אל-עראקיב לא פחות משבע פעמים. פרופ' יפתחאל ופורום דו קיום בנגב עמדו ועומדים בחזית המאבק הן בבתי המשפט, והן במאבק אמיץ ועיקש עם תושבי הכפר.
על פעילותו של פורום דו קיום בנגב לשוויון אזרחי – בהיותו ארגון יהודי-ערבי, הנאבק למען זכויות המיעוט הלאומי מתוך השקפה הומניסטית ואזרחית רחבה. הארגון האקטיביסטי משלב עשרות מתנדבים ומתנדבות בפעילות שטח מסורה הכוללת הפגנות, משמרות מחאה, שיירות סיוע וביקורי הזדהות. פורום דו קיום היה החשוב בין הגופים המקומיים שתמכו בקהילת אל עראקיב ועומדים לצידה גם כעת. מעצרה האלים של מנהלת הפורום, חיה נוח, במהלך ההריסה השישית של הכפר הוא רק אחד הביטויים למחויבות העמוקה הזו ולמחיר שבצידה. בנוסף למאבקים, בולטת מחויבותו של הפורם לפעילויות חברתיות ותרבותיות שמטרתן להעצים את קהילת הכפרים הלא מוכרים ולהביא את סיפורם לקהלים בארץ ובחו"ל.