הקרב על הבית: הצטרפו למאבק ברפורמת התכנון והבניה

בימים אלה מקודמת "אם כל הרפורמות" – חוק תכנון ובנייה חדש. החוק העצום, הנוגע לכל היבטי חיינו, מקודם במחשכים, באופן בלתי דמוקרטי וללא שיתוף הציבור. חרף גודל החוק ומורכבותו, ניתנו לציבור רק 21 יום להערות. המטה לתכנון אחראי מזמין אתכם לקחת חלק במאבק

ביום 10.2.10 פירסם משרד הפנים את תזכיר הצעת חוק התכנון והבנייה, התש"ע-2010 שיחליף לחלוטין את חוק התכנון והבניה הקיים, שחוקק בשנת 1965.

מדובר בהצעת חוק ענקית, כ-250 עמודים, מאות סעיפים ותתי סעיפים, ולמרות זאת העניין מקודם במחשכים, באופן בלתי דמוקרטי וללא שיתוף הציבור. חרף גודל החוק ומורכבותו, ניתן לציבור רק 21 ימים להעיר הערותיו.

האגודה לזכויות האזרח מתנגדת לרפורמה המוצעת, ולכן חברה במטה לתכנון אחראי, המשלב מעל 20 ארגוני חברה וסביבה. בבלוג המטה לתכנון אחראי תוכלו למצוא חומר רב המסביר את הבעיות הרבות שברפורמה, את הצעותינו לרפורמה חלופית והצעות לגבי פעולות שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים לעשות כדי להשתתף במאבק למען תכנון אחראי ונגד הריסת מערכת התכנון. באתר המטה אפשר לחתום על עצומה ולשלוח מכתבים לשרים ולחברי הכנסת.

ביום 10.3.10 בין השעות 14:30 ל-17:00 יתקיים בכנסת כנס גדול על הרפורמה בתכנון, שמארגנים המטה לתכנון אחראי בשיתוף השדולה הסביבתית-חברתית בכנסת. לפרטים והרשמה לחצו כאן. לתוכנית הכנס המלאה לחצו כאן.

האגודה לזכויות האזרח מבקשת להדגיש את חשיבות התכנון לקיום חברה צודקת ושוויונית, המכבדת זכויות אדם. במדינה כמו ישראל, אחת המדינות הצפופות במערב, למערכת התכנון תפקיד חברתי מכריע. משאב הקרקע מצומצם, הפערים בין עשירים לעניים גדולים מאוד, יש כאן מיעוטים רבים, קהילות שונות עם צרכים מגוונים, ופערים גדולים בין מרכז ופריפריה. תכנון טוב יכול לקדם שוויון, נגישות, לתרום לצמצום פערים, לקידום אוכלוסיות מוחלשות ולצמיחה שתורגש בקרב כל שכבות האוכלוסייה. תכנון רע יוביל להדרה חברתית, יבסס ריכוזי עוני ואבטלה, יגביר את האפליה, יצור מחסור בדיור בר-השגה ויגרום לנזקים נוספים שאת מחירם הגבוה ישלם הציבור עוד שנים רבות לאחר מכן.

האגודה סבורה כי הרפורמה הנוכחית תחליש מאוד את איכות התכנון, תפגע במערכת האיזונים שבה, ותפגע ביכולת של מערכת התכנון להגן על הצרכים של כלל האוכלוסייה ובמיוחד של קבוצות המיעוט והאוכלוסיות המוחלשות. הרפורמה המוצעת גם תחליש מאוד את יכולתן של קבוצות תושבים להיאבק בתוכניות שפוגעות בזכויותיהם, ותגדיל את הפערים בין רשויות חלשות לחזקות. בנוסף, הרפורמה תוביל לפגיעה בסביבה, בשטחים הפתוחים ובערכי הטבע.

האגודה סבורה כי יש צורך ברפורמה במערכת התכנון, אך הרפורמה הנוכחית תסיג את מערכת התכנון הישראלית אחורה במקום לקדם אותה בהתאם לסטנדרטים הנהוגים במדינות המפותחות. האגודה רואה לנגד עיניה מערכת תכנון שקופה ונגישה, שיש בה ייצוג הולם של קבוצות מגוונות ובמיוחד נשים, ערבים ואנשים עם מוגבלויות. מערכת תכנון שבה נוטלים חלק פעיל נציגי המשרדים החברתיים ובראשם משרד הרווחה. מערכת תכנון שבה נציגי ציבור המייצגים את האינטרס החברתי ואת אוכלוסיות המיעוט שותפים לקבלת ההחלטות. אנו מצפים כי יועצים חברתיים ישולבו ביחידות התכנון, וכי יינתנו הוראות ברורות לשיתוף הציבור בהליכי התכנון, משלב מוקדם ולא רק בשלב ההשגות, וכן בהוספת חובה לכלול תסקיר חברתי בתוכניות בעלות השפעה חברתית. האגודה סבורה כי העברת סמכויות תכנון רבות יותר לרשויות המקומיות חייבת להיות מותנית בקיומן של דרישות ברורות לגבי שילוב אנשים עם מוגבלות, דיור בר-השגה, מוסדות רווחה וכיוצ"ב מטרות חברתיות חשובות.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לדיור,זכויות חברתיות,תכנון, בניה וקרקעות

סגור לתגובות.