גיל גן-מור
יזמים שיתמודדו במכרז על מתחם השוק הסיטוני בתל אביב יתחייבו לשווק את הדירות במתחם לכל דורש, ללא אפליה, או שהתמודדותם תיפסל – זהו ההישג התקדימי שנקבע באחרונה במסגרת עתירת האגודה לזכויות האזרח נגד עיריית תל אביב, בעלי המתחם במשותף עם חברת השוק הסיטוני.
גם מינהל מקרקעי ישראל בוחן להכניס למכרזי הקרקע שלו תנאי דומה, שימנע התמודדות של יזמים הנוהגים על פי מדיניות שיווק מפלה וסלקטיבית. כאשר התמודדותם אלה במכרזי קרקע תיפסל, תהיה בכך בשורה אמיתית לערך השוויון. מי שיהיה מעוניין לרכוש או לשכור דירה במתחם מגורים לא יידרש להליכי סינון מפלים או לוועדות קבלה משפילות. בנוסף, הציבור יחזיר לעצמו מעט מהשליטה שאבדה לו במרחב הציבורי. כך תסתיים התקופה שבה יזם אחד החליט שאינו מוכר לדתיים, אחר לא מוכר לערבים, ושלישי לא מוכר לסנדלרים.
בדרך זו נחזור לשפיות, שבה רק בנסיבות מוצדקות יוכלו הרשויות להקצות קרקע לקבוצה או למטרה מסוימת. כשוועדות מכרזים יפסלו יזמים המפעילים מדיניות שיווק סלקטיווית, אולי נבלום במעט את התפתחותן של אותן שכונות פרטיות ומסתגרות של קבוצות אמידות, ונחזור לדבר על מרחב ציבורי משותף ולא מבודל, שבו השירותים הציבוריים משרתים אוכלוסייה מגוונת.
נכון, תקדים השוק הסיטוני אינו פותר את כל הבעיה. ליזמים אסור יהיה להפלות, אך תג המחיר שמתנוסס על דירות באזורים נרחבים במדינה הוא לכשעצמו מפלה. לכן, תקדים השוק הסיטוני אינו אלא נקודת זינוק למאבק על דיור בהישג יד. מאבק זה כבר מתנהל וסימנים לשינוי עתידי כבר קיימים. לפני כמה חודשים הוקמה קואליציה של ארגונים חברתיים ואקדמיים לקידום דיור בהישג יד; תוכנית המתאר הארצית מחייבת כיום רשויות תכנון לתכנן דיור בהישג יד; וחוק חדש שייכנס בקרוב לתוקפו יטיל על רשות המקרקעין להקצות קרקע למען דיור בר השגה.
יש לקוות שכשתהליכים אלה יבשילו לכדי הוראות קונקרטיות, ישוב המרחב הציבורי להיות לא רק מרחב שוויוני יותר, אלא גם כזה שאינו מחולק למעמדות, וגם משקי בית עם הכנסה נמוכה יוכלו ליהנות מלגור בשכונה נאותה, עם מוסדות חינוך טובים ומקורות פרנסה נגישים.
הכותב הוא עו"ד באגודה לזכויות האזרח בישראל
המאמר פורסם באתר TheMarker ב-5.11.09