הערות הפורום לאכיפת זכויות עובדים לחוק ההסדרים 2009-2010

הפורום לאכיפת זכויות עובדים
איתך – משפטניות למען צדק חברתי | האגודה לזכויות האזרח בישראל | התוכנית למשפט ורווחה, הפקולטה למשפטים אוניברסיטת תל אביב | טבקה | קו לעובד | שדולת הנשים

10 במאי 2009

לכבוד
ח"כ/שר
ירושלים

שלום רב,

הנדון: מסמך הממשלה "רפורמות מבניות לשנים 2009-2010" ("חוק ההסדרים") – הערות הפורום לאכיפת זכויות עובדים – הגנה על זכויות עובדים

לאחרונה התפרסם המסמך המכונה "רפורמות מבניות לשנים 2009-2010", הוא הבסיס לחוק ההסדרים שיתפרסם בקרוב. מסמך זה מכיל שורה ארוכה של רפורמות ושינויי חקיקה, לרבות שינויים שיש בהם כדי להשפיע על זכויות העובדים והמובטלים.

להלן הערות הפורום לאכיפת זכויות עובדים למסמך, בכל הנוגע להשפעת הרפורמות המוצעות על זכויות העובדים והמובטלים (יצוין, כי אין ברשימה המוצעת להלן כדי למצות את כל הערותינו לחוק, וככל שיהיו לנו הערות נוספות נעבירן בהמשך).

1. ביצוע הפרטות ושינויים מבנים שיש להם השלכות על העסקת עובדים במסגרת חוק ההסדרים – במסגרת חוק ההסדרים שבנדון כלולות רפורמות והפרטות רבות בהם מאבדים בפועל עובדים רבים את עבודתם, או שיש סכנה כי יאבדו אותה. (בין השאר: הפרטת קווי יצור במשרד הביטחון; הפרות חברת הדואר; הפרטת האחזקה ברכבת ישראל; הפרטת מעונות מפגרים; הפרטת שירות התעסוקה; שילוב הטלוויזיה החינוכית ברשות השידור; העברת האגף לכ"א ושכר ברשויות המקומיות ממשרד הפנים למשרד האוצר; ועוד). אנו סבורים כי אין לבצע רפורמות משמעותיות והפרטות, אשר במהלכן מבוצעים פיטורים או שינויים אחרים במעמד העובדים, במסגרת חוק ההסדרים. יש להבטיח כי תינתן לעובדים ההזדמנות הנאותה והמתאימה לקיים משא ומתן ולהבטיח את זכויותיהם.

2. הפרטות – יש לוודא כי ככל שמבוצעות הפרטות במסגרת חוק ההסדרים, תותנה זכיית הגוף שמבקש ליתן השירות המפורט לציבור, בכך שהוא אינו את מפר זכויות העובדים שלו וממלא אחר כל חובותיו על פי החוק כלפי העובדים, לרבות חוקי המגן וצווי ההרחבה.

3. מתן מענקים, הלוואות, זיכיונות ו/או היתרים – במסגרת החוק מוצע ליתן סיוע, באמצעים מגוונים, כגון מענקים, הלוואות, זיכיונות ו/או היתרים, למעסיקים שונים במשק. יש להתנות קבלת הסיוע בשמירה על זכויות העובדים של המעסיקים ובמילוי אחר הוראות החוק בעניין זה, לרבות ציות מלא לחקיקת המגן ולצווי הרחבה.

4. צמצום של 1% בכוח האדם במגזר הציבורי – אין לאפשר צמצום של המגזר הציבורי הבטחה מפורשת בחוק, שכוח האדם שיצומצם לא יוחלף בכוח אדם בדמות עובדי קבלן או עובדי חברות כוח-אדם.

5. "מסלול ירוק לעסקים" – יש להתנות קבלת הרישיון בשמירה של העסק על זכויות עובדים ולצורך כך בדיקה של הרשעות ופסקי דין נגד עסקים.

6. שלילת גמלאות מל"ל ממקבלים במרמה – מדובר בסנקציות בעיתיות לכשעצמן שיש בהן כדי לפגוע בהיקפן וחומרתן בזכות לקיום בכבוד של מבוטחים רבים. בכל מקרה ומבלי לפגוע בטענה האמורה – יש להוסיף התייחסות במקביל למי שנשללה גימלה שלו שלא כדין – ראוי להשית ריבית פיגורים לפי חוק פסיקת ריבית למי ששללו ממנו שלא כדין גמלה, אותה הריבית שמוצע כרגע להשית על ה"רמאים". כמו כן, יש להוסיף בהקשר זה דרישה מפורשת לשיפור השירות וההסברה למבוטחי הביטוח הלאומי לגבי זכויותיהם, ובאופן מיוחד להסביר באופן מפורט וברור למי שנשללה ממנו קצבה את הסיבה לכך.

7. סיוע למפעלים במצוקה – יש להוסיף להצעה זו מנגנון שיבטיח כי כאשר מדובר במפעל שלא שמר על זכויות עובדיו כחוק, ישמש הכסף בראש ובראשונה להשבת כספי ההפרות לעובדים.

8. הליכי פירוק חברות – מוצע שלגבי חברות עם פחות מ- 20 עובדים, שממוצע השכר שלהם נמוך מן השכר הממוצע במשק, המדינה תממן לעובדים הוצאות ההליך לפירוק החברה.

9. פרישה ארצית של תכנית "אורות לתעסוקה" – אין להרחיב את התכנית שספגה ביקורות קשות ולא נוסתה עד היום במתכונת המוצעת לפרישה, ובוודאי שלא במסגרת הצעת חוק ההסדרים. התכנית לא מובילה לתיקון בשוק התעסוקה, אינה יוצרת משרות חדשות, ודוחקת אנשים נוספים למעגל עבודה רווי, שלא נאכפים בו כראוי חוקי המגן.

10. סגירת מרכזי ההכשרה המקצועית – מערך ההכשרה המקצועית חייב לספק גם הכשרה מקצועית איכותית, שמאפשרת אופק תעסוקתי, ושאינה מוגבלת למקצועות עתירי מהגרי עבודה. הכשרה מוגבלת כאמור פוגעת ביכולתה של ההכשרה לחלץ אנשים מעוני.,ההכשרה המקצועית היא כלי ראשון לשיפור סיכויי ההשתלבות בעבודה ולהקטנה אפקטיבית של שיעור האבטלה, ומערך ההכשרה המקצועית הינו קריטי לטיפול הממשלה בשוק התעסוקה, בוודאי בימי המשבר הכלכלי הגלובלי. לא ייתכן כי בימים בהם בכל מדינות המערב, ואף בארה"ב, מובן תפקידה החשוב של המדינה בשוק התעסוקה, בישראל דווקא תעביר הממשלה את כל פעילות הכשרה המקצועית לגורמים חוץ ממשלתיים.

11. דמי אבטלה – ההצעה להאריך את התקופה המירבית לדמי אבטלה ראויה, אך כמוה כטיפה בים. יש להקל בתנאי זכאות רבים נוספים, כדוגמת המגבלה הקיימת על קבלת דמי אבטלה לפני גיל 40, וכן להעלות את גובהם של דמי האבטלה, שנשחק מאד בשנים האחרונות, במיוחד לצעירים, ורחוק היום מלהוות ביטוח למפוטרים.

אנו קוראים לך לפעול להוספת התיקונים האמורים בחוק ההסדרים, בכדי להבטיח זכויות העובדים במשק, וזאת באופן מיוחד נוכח המשבר הכלכלי.

בכבוד רב ובברכה,

חנה זהר, מנהלת, קו לעובד
איתי סבירסקי, עו"ד, התכנית למשפט ורווחה אוניברסיטת ת"א
טלי דג'ין, עו"ד, טבקה
דבי גילד-חיו, עו"ד, האגודה לזכויות האזרח
סיגל כץ, עו"ד, שדולת הנשים
קרן שמש, מנהלת, איתך

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: הזכות לעבוד,הפרטה,זכויות חברתיות,תוכנית ויסקונסין

סגור לתגובות.