בפרק י"ב להצעת חוק ההסדרים, כפי שהוגשה על ידי הממשלה לפני תום כהונת הכנסת ה-17, נדונה באריכות פרישתה הארצית של תכנית "אורות לתעסוקה" ("ויסקונסין"), וכן תיקונים מהותיים נוספים. על אף שטרם הונחה הצעת חוק מסודרת על ידי ממשלה חדשה, נראה כי במשרד האוצר מוסיפים ושוקדים על החלתו של הפרק הנדון גם בהצעה חדשה שתוגש. יתר על כן, בימים אלו מתקיים משא ומתן להרכבת הקואליציה, וכפי הנראה נושא זה נדון אף הוא במסגרתו.
עמותת סינגור קהילתי והאגודה לזכויות האזרח, העוסקות במעקב אחר תכנית "אורות לתעסוקה" ("ויסקונסין"), פנו לחברי הכנסת בקריאה להבטיח את אי הכללת פרק זה בחוק ההסדרים המתגבש. הארגונים קראו לחברי הכנסת להבטיח כי כל שינוי מבוקש בתכנית "אורות לתעסוקה" ("ויסקונסין"), אם בכלל, יידון באופן ענייני ומעמיק בוועדה המתאימה בכנסת, שלא במסגרת חוק ההסדרים.
להלן המכתב במלואו.
19 במרץ 2009
לכבוד
ח"כ נכבד/ה
שלום רב,
הנדון: הצעת חוק ההסדרים לשנת הכספים 2009 –
תכנית "אורות לתעסוקה" ("תכנית ויסקונסין")
בפרק י"ב להצעת חוק ההסדרים, כפי שהוגשה על ידי הממשלה הקודמת, נדונה באריכות פרישתה הארצית של תכנית "אורות לתעסוקה". אף אם טרם הונחה הצעת חוק מסודרת על ידי ממשלה חדשה, ככל הידוע לנו מוסיפים במשרד האוצר ושוקדים על החלתו של הפרק הנדון גם בהצעה חדשה שתוגש. יתר על כן, בימים אלו מתקיים מו"מ להרכבת הקואליציה, כאשר למיטב הבנתנו, נושא זה נדון אף הוא במסגרתו.
לפיכך – אנו קוראים לך לפעול בדחיפות האפשרית להבטיח אי הכללת פרק זה בחוק ההסדרים המתגבש, וכן להבטיח כי כל שינוי מבוקש בתכנית "אורות לתעסוקה" ("ויסקונסין") יידון באופן ענייני ומעמיק בוועדה המתאימה בכנסת, שלא במסגרת חוק ההסדרים.
להלן פירוט הסיבות לכך שאין לכלול או לאשר את התיקונים לתכנית "אורות לתעסוקה" במסגרת חוק ההסדרים:
1. עד היום פעלה התכנית כניסוי על פי הוראת שעה. הפרק יהפוך באופן מיידי את הוראת השעה לחוק קבוע, שאינו מוגבל בזמן, אינו עוד ניסוי, אינו נתון למחקר ולביקורת, ואינו מוגבל לאזורים.
2. אין כל "זיקה ישירה והכרחית" בין הצעת התקציב לשנת 2009 לבין הפרק – החלת הפרק בהצעת חוק ההסדרים מנוגדת לכללים שנקבעו בפסיקה ובהנחיות היועצת המשפטית לכנסת. הפגיעה בזכויות יסוד והשינוי הקיצוני במדיניות חברתית הגלומים בפרק זה, אינם מתיישבים עם ההליך המזורז המאפיין את חוק ההסדרים.
3. התכנית מהווה רפורמה מבנית עמוקה ורחבה בכל הנוגע לטיפולה של המדינה בשוק העבודה – הפרק הנדון בהצעת חוק ההסדרים מרחיב את ההפרטה העמוקה שנעשתה במסגרת הניסוי, והוא אף עשוי לייתר את שירות התעסוקה, אשר הוקם מכוח חוק שירות התעסוקה, התשי"ט-1959.
4. טעות לעולם חוזרת? – הפרק בא בהמשך לתהליך של כמעט 4 שנים, במהלכן נדרשו גם הכנסת וגם הממשלה לוועדות רבות, שבחנו את כשליה הרבים של התכנית מאז החלה לפעול, בין היתר בגלל ההליך המזורז שבמסגרתו התקבלה. מבקר המדינה נדרש לבחינת כשליה, ועדה בינמשרדית (ועדת דינור) הוקמה בעקבות הצעת חוק שנחתמה על ידי 83 חכי"ם לשינויים מהותיים בתכנית, וכן הוגשה עתירה נגד הארכתה (בג"צ 125/07). הכשלים הרבים הובילו לא רק לשלילה בלתי מוצדקת של קצבאות קיום, אלא גם לבזבוז חוזר של כספי ציבור. עתה, כאילו לא נלמד דבר, והממשלה מבקשת להפוך את התכנית המטולאת לחוק שיחול ארצית, שוב ללא דיון מעמיק אצל המחוקק.
5. הפרק מותיר סמכויות רחבות של שיקול דעת ועוצמה שלטוניים בידי תאגידים פרטיים – עומקה של ההפרטה בתכנית בישראל חריג אף בקנה מידה עולמי, ובמסגרתה הועברו סמכויות של שיקול דעת ועוצמה שלטונית לידי ידיים פרטיות. על אף זאת, לא נעשה במסגרת הפרק כל תיקון בעניין וההפרטה אף תוחל עתה ארצית.
6. הפרק שב ומותיר חלקים קריטיים בתכנית נעלמים מעיני המחוקק – כך למשל, על אף שידוע שהמודל הכלכלי שנקבע בתחילת התכנית, לפיו תוגמלו המרכזים על פי שלילת הגמלאות, היה לא חוקי ונסתר מעיניי המחוקק, גם עתה לא נקבעים כל עקרונות תגמול במסגרת החוק, תחת עינו של המחוקק.
7. הפרק מנוצל להכנסתם בדלת האחורית של תיקונים מרחיקי לכת בחוק הבטחת הכנסה – כך למשל מוצע להחמיר החמרה נוספת בתנאי הזכאות לגמלת הקיום, ולקבוע כי בנוסף לתיקון כואב מאד שנעשה לפני 4 שנים, על פיו הוטל על הורים יחידים להתחיל להתייצב כבר מיום שילדם בן שנתיים ולא בן 7, יהא עליהם עתה להתחיל ולהתייצב בהיותו בן 4 חודשים בלבד.
8. הפרק מוסיף ופוגע בזכותם של המשתתפים בתכנית לנגישות לערכאות – על אף שמדובר באוכלוסיה מוחלשת ביותר, מבקש הפרק לפגוע קשות ביכולתה לערער על החלטות שנוגעות לזכותה הבסיסית לקיום בכבוד. כך למשל נקבע כי לגבי החלטות דרמטיות מסוימות שנקבעו על ידי הגורמים השונים, יוכלו המשתתפים מכל הארץ, לערער רק בפני בית הדין האזורי לעבודה בירושלים.
9. לא היו בפני הממשלה נתונים שעל בסיסם יכלה כבר עתה לקבוע את הצלחת התכנית ופרישתה – התכנית שמבקשת הממשלה לפרוש באמצעות הפרק הנדון לא פעלה ככזו בשום שלב משלבי הניסוי, ולכן גם לא נבדקה אף פעם. משך 3 השנים וחצי בהן פועלת התכנית, היא הייתה בתחילה במתכונת תכנית מהל"ב, שנכשלה, ולאחר מכן כתכנית "אורות לתעסוקה", שעד לאחרונה לא כללה את מקבלי הבטחת הכנסה מעל גיל 45, שהושבו לטיפולו של שירות התעסוקה, ואת המשתייכים למסלולים מיוחדים בהתאם להמלצת ועדת דינור (עולים, אקדמאיים, דורשי עבודה ותיקים, ובעלי מוגבלויות רפואיות). גם דוחות המעקב שהופקו במסגרת מחקר ההערכה שליווה את התכנית (וכך אף האחרון בהם מפברואר 2008), דנים במשתתפים רק עד נובמבר 2006, כלומר אף בטרם נכנסה לפועל התכנית במתכונתה הנוכחית.
10. מחלוקות מקצועיות עמוקות קיימות הן לעניין "הצלחתה" של התכנית, והן לעניין אופן יישומה – בניגוד לנטען פעמים רבות, הוועדה הציבורית אשר דנה בהיבטיה השונים של התכנית (ועדת יערי), לא המליצה במסגרת הדוח שהפיקה על פרישה ארצית. בחלקו הראשון, דווקא קובע הדוח כי ניסיון העבר של שנים רבות במדינות מהן אומצה התכנית בישראל, גילה כי אין היא תורמת לשינוי מהותי בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה או לצמצום ממדי העוני, וכי היא אולי אף מחמירה את מצב תלותם של נתמכי הקצבאות.
11. כל בסיס ההשוואה בין שירות התעסוקה לבין מרכזי התעסוקה הינו שגוי ומוטה – ההשוואה שנעשתה במסגרת מחקר ההערכה הנ"ל בין שירות התעסוקה לבין מרכזי התעסוקה, נערכה על בסיס פער עצום במימון השירות (ביחס למספר דורשי העבודה המטופלים), במספר המטופלים על ידי כל פקיד, במימון שירותים תומכי עבודה במסגרת התכנית בלבד, ואף לא כללה בתוכה את המשתתפים הרבים ממזרח ירושלים, שבוודאי היה בהחלת הנתונים עליהם כדי להטות את תוצאותיה.
יחס תקציב מרכזי התעסוקה תקציב שירות התעסוקה (יחסית למספר דורשי העבודה המטופלים): 31 : 1
יחס מספר ההשמות (מבלי לבחון את איכותן): 1.8 : 1
אנו שבים וקוראים לך לפעול לאי הכללת פרק זה בחוק ההסדרים המתגבש; וכן להבטיח כי כל שינוי מבוקש בתכנית "אורות לתעסוקה" ("ויסקונסין") יידון, אם בכלל, באופן ענייני ומעמיק בוועדה המתאימה בכנסת, וזאת שלא במסגרת חוק ההסדרים.
נשמח להבהיר הדברים או להעביר מידע נוסף, ככל שיתבקש.
בכבוד רב,
דבי גילד-חיו, עו"ד
מקדמת מדיניות וחקיקה
אשרת מימון, עו"ד
מוקד זכויות מובטלים