דן יקיר
מפקד גדוד בצה"ל, סגן אלוף, אוחז בזרועו של עציר פלסטיני כפות. העציר עומד שם, מבלי ניע, עיניו מכוסות בבד. לידם עומד חייל, האוחז בנשקו. החייל יורה בעציר. זוהי התמונה שעולה מהצפייה בסרטון הווידאו שתיעד את המקרה. על פי כתב האישום שהוגש נגד הקצין והחייל, כוונת המג"ד הייתה "רק" להפחיד את העצור כך שיחשוב שעומדים לירות בו. החייל הבין אחרת.
מעשים כאלו הם התעללות בנסיבות מחמירות, עבירה שהעונש עליה הוא עד שבע שנות מאסר. ולמרות זאת, הפרקליט הצבאי הראשי בחר להגיש נגד החייל והמג"ד אישום בעוון "התנהגות בלתי הולמת", אחת העבירות הקלות ביותר בחוק השיפוט הצבאי, שאינה כרוכה אפילו ברישום פלילי.
כתב האישום המוגש לפני ההעמדה לדין מהווה פרשנות משפטית למעשים הנדונים במשפט. בשל כך, הוא צריך להתאים למידת החומרה שלהם. אחר כך נבדקות העדויות והראיות, נשקלות הנסיבות, ורק אז נקבע פסק הדין. העציר שנורה, אשרף אבו רחמה, עתר לבג"ץ יחד עם ארגוני זכויות האדם – האגודה לזכויות האזרח, בצלם, יש דין והוועד נגד עינויים, בדרישה לשנות את כתב האישום כך שיתאים למעשים המפורטים בו, ויבטא את חומרתם.
זמן מה לפני חשיפת הסרטון מנעלין, התפוצצה פרשה אחרת בצה"ל: תא"ל משה (צ'יקו) תמיר, מפקד אוגדה מוערך, נתן לבנו בן ה-14 לנהוג בטרקטורון צה"לי, ולאחר שזה ביצע תאונה, ניסה לטייח את פרטי המקרה. כתב האישום נגד תמיר כלל שורה של עבירות, כשעבירת ה"התנהגות שאינה הולמת" היא רק האחרונה שבהן. אם יורשע, קידומו בדרגה של תמיר בשנים הקרובות צפוי להיעצר. הפרקליט הצבאי הראשי החליט לנקוט בצעדים מחמירים, שיפגעו באפשרויות קידומו של המפקד המהולל, ויעבירו לחיילים ולקצינים בצבא מסר ברור: ערכי הצבא אינם מתירים מעשים כאלו, ומי שעבר על החוק, בכיר ככל שיהיה, ישלם את המחיר.
ירי בעציר כפות שעיניו מכוסות והתעללות באסיר תוך שימוש בנשק, הן כנראה עבירות חמורות הרבה פחות בעיני מערכת המשפט הצה"לית. המג"ד מנעלין הועבר לתפקיד בכיר אחר, באותה דרגה. במקביל, הודיע הרמטכ"ל כי אינו פוסל את האפשרות שבעתיד הוא ישוב לתפקידים פיקודיים. מי יודע, אולי הוא עוד יפקד על חיילים באותה גזרה, בדרגה גבוהה יותר. הנימוק לכתב האישום המקל שהוגש נגד החייל, הוא שזה טעה לחשוב שקיבל פקודה לירות ופעל על פיה, כאילו שלמושג "פקודה בלתי חוקית בעליל", שחובה לסרב לה, אין כל משמעות.
כאשר הפרקליט הצבאי הראשי מחליט שהמעשים החמורים שלכאורה נעשו הם בסך הכל "התנהגות שאינה הולמת", כאשר הרמטכ"ל מצהיר שהאירוע לא יפגע בהכרח בקידומו של הקצין בעתיד, וכאשר אלופים בצה"ל נזעקים להגן על המג"ד ולטעון בבג"ץ שהכשל הוא רק כשל פיקודי, המסר הציבורי לקצינים, לחיילים ולחברה הישראלית אינו מסר של שמירת החוק, ערכי המוסר והחיים, אלא להיפך. מסר של זילות בחיי אדם. מסר כזה רק מכשיר את הקרקע לעוד מעשי התעללות של חיילים בשטחים ועוד פגיעות מיותרות בגוף, בנפש וברכוש.
עו"ד דן יקיר הוא היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, ומייצג עם עו"ד לימור יהודה את אשרף אבו רחמה וארגוני זכויות האדם שעתרו לשינוי כתב האישום נגד המג"ד והחייל.