תוואי גדר ההפרדה: ניתוק שכונת א-ראם מירושלים

בג"ץ 6080/04 מסלמאני נגד ראש הממשלה

עו"ד: פאטמה אלעג'ו

 

האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ נגד בניית גדר ההפרדה בשכונת א-ראם, שבה מתגוררים כ-58,000 תושבים. תוואי הגדר הפריד בין השכונה לבין ירושלים, למרות שמרבית תושבי השכונה נושאים תעודות זהות ישראליות ותלויים בירושלים בענייני בריאות, חינוך, רווחה ותעסוקה. בעתירה נטען כי ניתוק שכונת א-ראם מירושלים יפגע אנושות בזכויות התושבים לחופש תנועה, לקבלת שירותי חינוך, בריאות ורווחה ולהתפרנס בכבוד.

בדצמבר 2006 דחה בית המשפט את העתירה. בשלב זה כבר הושלמה החומה, המקיפה את השכונה מצדה המערבי והדרומי. בנייתה של החומה הציבה בפועל גבול שרירותי בתוך שטח עירוני רציף, הפרידה אותה מירושלים המזרחית ומחלק מהיישובים הסמוכים לה, ופגעה בכל היבטי החיים של התושבים. בית המשפט קבע כי האיזון בין השיקולים השונים בקביעת התוואי היה מידתי, בהנחה שלתושבי א-ראם תהיה נגישות סבירה לירושלים באמצעות המעברים בגדר, ובפרט מחסום קלנדיה.

האגודה הביעה תמיהה ואכזבה מקביעת בג"ץ, שלפיה כליאתם של רבבות בני אדם בא-ראם באמצעות חומת בטון בגובה 9 מטרים, כמעט מכל העברים, הינה פגיעה "מידתית" בזכויות האדם. לגבי הפתרון של מעבר במחסומים, טענה האגודה, הנסיון המצטבר מוכיח, כי אין בהם למנוע את ניתוק התושבים מירושלים. לטענת האגודה, החומה בא-ראם לא הוקמה בתוואי ביטחוני, כפי שטוענת המדינה, אלא בתוואי מדיני, שנועד לקבע את סיפוחה של ירושלים המזרחית, ולכלול בתחומי הגדר, יחד עם השכונות הפלסטיניות שסופחו, גם את השכונות היהודיות שנבנו בירושלים המזרחית ואת ההתנחלויות שסביב לה.

העתירה

תצהיר תשובה מטעם המשיבים

החלטה,, 22.6.2005

פסק הדין, 13.12.2006

 

הודעות לעיתונות:

האגודה תמהה ומאוכזבת מפסיקת בג"ץ בעניין החומה בא-ראם, דצמבר 2006

בג"ץ הוציא צו ביניים האוסר על עבודות לבניית גדר ההפרדה בדחיית אל-בריד, יוני 2005

צו על תנאי בשתיים מעתירות האגודה נגד תוואי גדר ההפרדה, אוגוסט 2004

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

תגיות:

קטגוריות: זכויות האדם בשטחים הכבושים,זכויות תושבי ירושלים המזרחית,חופש התנועה,חופש התנועה - גדר ההפרדה,חופש התנועה והגדר

סגור לתגובות.