אלפים צעדו במצעד זכויות האדם השנתי

צילום: תום רביבצילום: תום רביב

נאבקים למען מטרות שונות, מאוחדים בקריאה – כל זכויות האדם לכל בני האדם


כ- 6,000 בני אדם צעדו הבוקר במצעד זכויות האדם שהתקיים השנה בת"א ובחיפה, נושאים דגלים ושלטים שונים – המבקשים זכויות לנשים, לפליטים, לתושבי הפריפריה, לפלסטינים, לעובדים, לחברי הקהילה הגאה ועוד. בעצרת שחתמה את המצעד אמר הסופר סמי מיכאל, נשיא האגודה לזכויות האזרח: "מוסדות הדמוקרטיה, ארגוני זכויות האדם, התנועות לצדק חברתי וחופש היצירה הרוחנית סומנו כמטרה לרדיפה ולחיסול".

מצעד זכויות האדם התקיים השנה בפעם השלישית בתל-אביב ולראשונה גם בחיפה, לציון יום זכויות האדם הבינלאומי. כ-6,000 אלפים צועדים מקבוצות שונות ולמעלה מ-100 ארגונים צעדו היום תחת קשת רחבה של דגלים ומאבקים. על הצועדים נמנו פעילים למען זכויות עובדים, זכויות נשים, זכויות המיעוט הערבי, זכויות הקהילה הגאה, זכויות הפלסטינים בשטחים, פעילים למען הזכות לדיור, לבריאות ולחינוך, פליטים, מהגרי עבודה – ועוד משתתפים ומשתתפות רבים שבאו להביע ברגליים למען זכויות אדם לכולם.

בסיום המצעד נערך בכיכר רבין מופע מוזיקלי ייחודי שהופק במיוחד למצעד במטרה לבטא זכויות אדם דרך מוזיקה. על הבמה הופיעו 20 נגנים של התזמורת האנדלוסית הים-תיכונית שליוו את לירון רמתי, קובי אוז, איה כורם, אבטה בריהון ונואל דבס בעיבודים חדשים.

על הבמה נשאו דברים: הסופר סמי מיכאל, נשיא האגודה לזכויות האזרח, הוקראו דבריה של נרימאן תמימי, אקטיביסטית תושבת הכפר נבי-סלאח, אביגיל חצור-סיוון, דוברת תנועת "עתידנו" המובילה את מאבק העובדים הסוציאליים, עבדלחמיד, פליט מדרפור ועמנואל פליט מאריתריאה, ד"ר נבילה אספניולי, פמיניסטית, פעילה לשינוי חברתי ומנהלת מרכז "אל-טפולה" בנצרת לקידום חינוך לגיל הרך בחברה הפלסטינית בישראל, ואפרת ירדאי, דוברת האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה.

לדברי חגי אלעד, מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח, "אלפי ישראלים הצביעו היום ברגליים בעד עתיד אנושי יותר: צדק חברתי, שוויון, סוף לכיבוש, דמוקרטיה מהותית וזכויות אדם. מצעד זכויות האדם השנתי לא רק דורש את העתיד הזה – הוא חלק מהגשמתו כאן. המצעד, היום, תם: המאבקים להגשמת זכויות האדם נמשכים ביתר שאת."

רשימת הארגונים שלקחו חלק במצעד מופיעה בבלוג המצעד:http://themarch.org.il 

לתמונות מהמצעד (צילום: תום רביב)

להלן: הנאום שנשא סמי מיכאלבעצרת וקטעים נבחרים מנאומו של עמנואל, הפליט האריתראי ונאומה של אפרת ירדאי.

 

נאומו של הסופר סמי מיכאל, נשיא האגודה לזכויות האזרח

 

שלום עליכם אמיצות ואמיצים, שוחרי הדמוקרטיה,

אנו מציינים השנה את יום זכויות האדם באווירה מיוחדת במינה. מצד אחד אנו עדים להתעוררות ולמאבק נחוש למען החירות ונגד השחיתות למן מרוקו, דרך תימן, סוריה ועד ישראל. המונים הסובלים מדיכוי, מגזענות ומעוני יוצאים לכיכרות ועומדים בגאון מול דיכוי חסר רחמים. מצד אחר, הולכת ומתחשרת עננה שמאיימת על זכויות אדם. כוחות הרשע מנצלים את רוח המחאה החברתית, ומאמצים את הקליפה החיצונית של הדמוקרטיה, שהיא שלטון הרוב. הם שואפים לטפח שלטון דורסני כדי לרמוס את החירות והצדק בידי דיקטטורה של רוב שמוסת נגד הזר והשונה.

אנו נעמוד בדרכם.

מוסדות הדמוקרטיה, ארגוני זכויות האדם, התנועות לצדק חברתי וחופש היצירה הרוחנית סומנו כמטרה לרדיפה ולחיסול.

אנו נעמוד בדרכם.

כוחות האופל משתמשים בתחבולות במוסדות נבחרים כדי לרמוס את מבצרי הדמוקרטיה. הם רוצים לקעקע את בג"צ ואנו נעמוד בדרכם. הם רוצים להחליש את ארגוני זכויות אדם ואנו נעמוד בדרכם. הם רוצים לפורר את הארגונים השוקדים על השכנת שלום וסיום הכיבוש המשחית.

אנו נעמוד בדרכם.

הם מפיצים אינפורמציה מעוותת, מטפחים שנאה לזר ולאחר כדי לתעל את העם לנתיב ההרסני של איבה כלפי ערבים.

אנו נעמוד בדרכם.

העוני בישראל הוא מהגבוהים במדינות המפותחות. הם זוממים להמשיך במדיניות של גזילת כוס החלב ופרוסת הלחם מילדי העניים כדי להעשיר עוד יותר את העשירים. כשליש מילדי ישראל חיים במצוקה. העוני הוא אסון לילדים וקטסטרופה למדינה.

אנו נעמוד בדרכם.

הם יוצרים אווירה מלחמתית מתלהמת כדי להשתיק את הזעקה המרה של חסרי דיור, מובטלים, עובדים סוציאליים, רופאים מתמחים ועובדים זרים, שחיים בתנאי עבדות.

אנו נעמוד בדרכם.

אנחנו לא נגד דת, אך אנחנו נגד כפייה דתית. לא נניח לכוחות החושך המשתמשים בדת כדי להשפיל נשים, לדכא הומוסקסואלים ולהציק לבני דתות אחרות ולבעלי דעות חופשיות. מטרתם ברורה- להפוך מדינה דמוקרטית למדינה הלכה.

אנו נעמוד בדרכם.

חופש הביטוי הוא נשמת אפה של דמוקרטיה אמיתית. מי שזומם לכפות אורח חשיבה צר, מי שמטיף לאמונה עיוורת באידיאולוגיה שאין בלתה ובאתוס היסטורי אחד ויחיד, אין הוא אלא מטיף לפאשיזם רוחני.

אנו נעמוד בדרכם. בחירוף נפש נעמוד בדרכם.

העננים כבדים והאווירה עכורה ועל כן בולטת לאין שיעור תרומתם האמיצה ופועלם הברוך של הארגונים לזכויות אדם והארגונים הנאבקים למען השוויון והשלום עם העמים הערבים ובפרט עם העם הפלסטיני השכן.

לאחיי, האזרחים הערבים בישראל, אומר כי מאבכם למען חברה צודקת הוא גם מאבקנו. גורלכם הוא גורלנו. הזכות לחיות בכבוד אינה מבחינה בין נשים לגברים, בין דתות ולאומים. אתם ואנחנו שואפים לחברה טובה והומאנית למען ילדינו ונכדינו. יחד, רק יחד, נשקוד על בניית עתיד צודק לכם ולנו.

יריבינו הם חלשים יותר מכפי שנראה במבט שטחי, ואנו חזקים יותר מכפי שיריבינו חושבים. במאמץ משותף של ארגונים לזכויות האדם הוכחנו כי אנחנו יכולים לבלום את כוחות האופל. הבסנו את היוזמה להקמת ועדות חקירה בכנסת. אבל המלאכה מרובה. כוחות האופל לא אומרים נואש. הם שואפים להשתיק אותנו, אלא שאנחנו לא נחשה ולא נניח להם לפגוע בזכויות אדם, בחופש ההפגנה ובזכות למחות נגד עוולות. ואם נידרש לצאת שוב לרחובות ולכיכרות, נעשה זאת, בכל הארץ נעשה זאת, בעיר ובכפר, במרכז ובפריפריה, בקרב הרוב ובשורות המיעוטים.

בהזדמנות זו אני רוצה לברך מכאן את עירי חיפה שזו השנה הראשונה שעורכת מצעד ברגע זה ממש צועדת למען זכויות אדם והלוואי שבשנה הבאה יותר ויותר יישובים יצטרפו לחגיגה דמוקרטית שכזאת.

 


קטע מנאומו של עמנואל, פליט מאריתריאה

 

"26 אלף פליטים מאריתריאה יש בישראל. שילמנו הרבה כסף וסיכנו את חיינו בגבול סיני כדי להגיע לישראל. אתם חושבים שכל זה רק בגלל שרצינו למצוא עבודה? אף אחד מאיתנו לא היה מסכן את חייו עד כדי כך רק כדי לעבוד. נמלטנו על חיינו. חולדאי, אתה חושב ש-5000 האריתראים שנמצאים בתימן, גם הלכו לשם כדי לחפש עבודה? וה-65 אלף באתיופיה, הם גם מהגרי עבודה?

כמוכם, גם אנחנו רוצים לחיות בארץ שלנו, עם המשפחה שלנו והילדים שלנו. אני כל כך מתגעגע לבן שלי, בן 10. אנחנו מבקשים מחולדאי, מממשלת ישראל, ומכל אזרחי ישראל – תנו לנו להיות בישראל עד שהמצב באריתריאה ישתנה ויהפוך להיות בטוח עבורנו. כשהמדינה שלנו תהפוך למקום שאפשר לחיות בו בחופש ובביטחון, נחזור מיד. עד אז, אנחנו מבקשים לחיות פה בכבוד ובשכנות טובה. וכמו שכתוב במגילת זכויות האדם הבינלאומית: 'כל אדם זכאי לבקש ולמצוא בארצות אחרות מקלט מרדיפות".


 

קטע מנאומה של אפרת ירדאי, דוברת האגודה הישראלית למען יהודי אתיופיה

 

זכויות אדם הן האינטרס של כל אחד ואחת מאיתנו. זה האינטרס של כולנו שנשים לא תסבולנה מאלימות, שעניים יזכו לשירותי בריאות נורמליים, שהפריפריה תפסיק להיות מוזנחת, שילדים אתיופים יפסיקו להיזרק מבתי ספר רק כי הם אתיופים כבר לעזאזל! שבתי הכלא לא יאוכלסו על ידי אוכלוסיות מסוימות. תפקידנו בארגונים וכפעילים חברתיים הוא למחות נגד אפליה – כל אפליה, מכל סוג. אני קוראת מעל במה זו לכולכם להרים ראש ולפעול למען שוויון לכולם: פועלים, עשוקים, מובטלים, עניים, מופלים.

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • Print
  • email

קטגוריות: זכויות האדם - כללי

סגור לתגובות.