לכל אדם הזכות לחיים, לשלמות הגוף, לכבוד, לביטחון אישי ולקניין. המפקד הצבאי מחויב ככוח הכובש להקצות כוחות על-מנת להגן על חייהם, על גופם ועל רכושם של תושבי השטח הכבוש, ולמנוע תקיפות כנגדם ופגיעות בהם. על הצבא ועל המשטרה מוטלת החובה לחקור ולהעמיד לדין את המתנכלים.
חובות אלו מעוגנות במשפט הישראלי, בהוראות צה"ל ובפקודותיו, במשפט הבינלאומי ההומניטרי (אמנות האג וז'נבה הרביעית) ובאמנות זכויות האדם הבין-לאומיות.
למרות זאת, ולמרות שבפסיקת בג"ץ הודגשו החשיבות העצומה של אכיפת החוק בשטחים וחובותיהם של הצבא והמשטרה בעניין זה, לא ניתן על-ידם המענה הנדרש. רבות מתלונות הפלסטינים על פגיעות בגוף וברכוש אינן מטופלות כראוי. דווקא בשל כך יש חשיבות רבה בהגשת תלונות ובתיעוד האירועים. לצורך כך אפשר להיעזר בארגוני זכויות האדם.
.
.
הצבא הכובש מחויב לשמור על הסדר ועל הביטחון בשטח הכבוש. חוברתו הראשונה במעלה של הצבא היא להגן על חייהם, על גופם ועל רכושם של התושבים, ולמנוע תקיפות ופגיעות בגוף וברכוש. חובות אלו מעוגנות במשפט הבינלאומי ההומניטארי, במשפט הישראלי ובפקודות הצבא.
במסגרת חובות אלו, על הצבא:
לפתוח לאלתר בחקירה כאשר מתקבל מידע בדבר מעשה התנכלות;
ליזום סיורים מטעם כוחות הצבא והמשטרה, שתכליתם לגלות מעשים כאלה;
לפעול באופן עצמאי על מנת לאתר את מפירי החוק;
לבחון לגופן את התלונות ולמצות את החקירה בהקדם האפשרי;
לפעול למיצוי הדין עם מפירי החוק;
לנקוט באמצעים הנדרשים על מנת שהפרות החוק לא יישנו.
.
.
.
ניתן להזעיק לעזרה את כוחות הצבא והמשטרה, שמחויבים להגן על הנפגעים, להשיב את הסדר על כנו ולחקור את האירועים. אפשר להתקשר למשטרה באמצעות מוקד חירום 100 מטלפון נייד, או לפנות לתחנת המשטרה האזורית. לכוחות הצבא באזור יש להתקשר באמצעות המת"ק האזורי.
במקום האירוע על השוטרים לאתר את החשודים ובמקרה הצורך לעכבם או לעוצרם. כמו כן המשטרה מוסמכת לתפוס חפצים שעשויים לשמש כראיות.
לעיתים תוקפים, אשר נחקרים על ידי המשטרה, נוטים להגיש תלונות נגד המתלוננים נגדם. על כן, חשוב לתעד את האירוע באופן המלא והמדויק ביותר שניתן. הצלחת החקירה תלויה בזיהוי העבריין ובקיומן של ראיות ועדויות. חשוב לשמור העתק של התיעוד וכן למסור למשטרה את התיעוד והפרטים המלאים הבאים:
זיהוי החשוד: שם החשוד, תיאור פיזי, סימן זיהוי אחר כלשהו, לרבות רכב בו נסע, האם תוכל/י לזהותו אם יוצג בפניך;
זמן האירוע (תאריך ושעה);
מיקום מדויק של האירוע;
נסיבות האירוע כולו, לרבות תיאור מפורט של הפגיעות והנזקים שנגרמו (רצוי גם לצלם). יש לשים לב האם היו מעורבים באירוע אנשים נושאי נשק, ולזהותם ככל שניתן;
אופן הפעולה של כוחות צבא ומשטרה שנכחו במקום (האם התערבו או לא התערבו להגנתו של המותקף, וכיצד פעלו כנגד התוקף);
האם היו עדים נוספים לאירוע, לרבות חיילים ושוטרים;
קיומן של ראיות נוספות המצויות בידי אנשים אחרים, או במקומות אחרים;
צילומים של האירוע, של החשודים, ו/או של הנזקים שנגרמו בעקבותיו.
.
אם כוחות צבא או משטרה נוכחים במקום האירוע אך אינם פועלים למניעת העבֵרה ו/או לעיכוב התוקפים יש לדווח על כך בדחיפות למת"ק האזורי.
יש לתעד את האירועים באמצעות צילום או בכתב לצורך הגשת תלונה – יש לנסות ולאתר פרטים מזהים של החיילים ו/או השוטרים.
תלונה נגד חיילים בגין אי-התערבות ו/או התערבות פסולה יש להגיש במוקד ההומניטרי של המת"ק ו/או במצ"ח. אם מדובר באירוע חמור, שבו היו מעורבים כמה חיילים, רצוי לשלוח העתקים לפרקליט הצבאי הראשי, ליועץ המשפטי לאיו"ש ולמפקד כוחות צה"ל בגדה המערבית. תמיד ניתן לפנות אל ארגוני זכויות אדם אשר מסייעים בפנייה לגורמים אלו.
תלונה נגד שוטרים בגין אי-התערבות ו/או התערבות פסולה: אם המשטרה לא נענתה לקריאה או שכוחות משטרה לא הגיעו, או שהגיעו לאחר זמן רב, זכותך להגיש תלונה על כך למפקד מחוז ש"י של המשטרה.
.
על-מנת לקדם קיומה של חקירה משטרתית ופתיחה בהליכים פליליים נגד האחראים להתנכלות או לתקיפה, יש להגיש תלונה במשטרה עם סיום האירוע.
הצלחת החקירה תלויה בזיהוי העבריין, ובכך שבידי המשטרה יהיו ראיות ועדויות חד-משמעיות באשר לביצוע העבֵרה. לכן חשוב לזכור, לשמור ולמסור למשטרה את כל התיעוד והפרטים שבידכם.
כאשר התלונה מתייחסת לפלישה למקרקעין פרטיים (אדמה או בית) – רצוי שהתלונה תוגש על ידי בעל הקרקע, ויצורפו אליה מסמכים המעידים על זכויותיו בקרקע.
.
על פי חוק זכויות נפגעי עבֵרה, את/ה זכאי לכך שמי שמטפל בתלונתך ובהליכים בקשר לפגיעה בך ינהג בך תוך התחשבות, שמירה על כבודך, הגנה על פרטיותך ובתוך זמן סביר. את/ה זכאי/ת לכך שיסבירו לך מהם השלבים בהליך הפלילי, ואיך מטפלים בתלונה.
על פי חוק זכויות נפגעי עבֵרה, אם נפגעת מעבֵרת אלימות את/ה זכאי/ת לכך שבזמן גביית עדותך יהיה איתך אדם נוסף שילווה אותך. אפשר להיעזר לשם כך בארגוני זכויות אדם.
זכותך שעדותך תיגבה ותירשם בשפה הערבית.
לפני חתימה על העדות במשטרה – בקש/י לקרוא את התלונה כפי שנרשמה, או שיקראו אותה בפניך.
בקש/י אישור על הגשת התלונה.
יש לשמור אצלך העתק של כל התיעוד שנמסר למשטרה ושל עיקרי עדותך.
.
על פי חוק זכויות נפגעי עבֵרה, את/ה זכאי/ת לקבל מידע על השלב שבו נמצא ההליך הפלילי בקשר לעברה שממנה נפגעת. החוקר שמטפל בתלונה מחויב להסביר לך כיצד תוכל לקבל מידע זה ולתת לך סיסמא שבאמצעותה תוכל להתעדכן על מצב תלונתך. מס' הטלפון להתעדכנות: 02-5017030 בימים א'-ה' בין השעות 08:00-16:00.
לצורך סיוע במעקב אחר התלונה אפשר להיעזר בארגוני זכויות אדם או בעו"ד פרטי.
עם סיום החקירה או עם סיום הטיפול בתלונה על המשטרה להודיעך על ההחלטה שהתקבלה בתלונתך – האם להעמיד לדין את האחראים לאירוע.
אם לא קיבלת בתוך זמן סביר הודעה על שעלה בגורל תלונתך – אפשר לפנות (רצוי בכתב) לתחנת המשטרה האחראית.
אם קיבלת הודעה על סגירת התיק, זכותך להגיש ערר על ההחלטה.