הקו החם  |  תרומה  |  תמיכה והצטרפות  |   הצטרפות/הסרה מרשימת תפוצה  | דצמבר 2008   

 
השורה התחתונה של האחריות התאגידית
כתב: חגי אלעד, מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח. המאמר פורסם באתר nrg ב-29.11.08

הכנס השנתי של מעלה, שעמד בסימן עשור לארגון ובצל המשבר הכלכלי, התרחש בעיתוי יוצא דופן, שמאפשר לכולנו לבחון את הכנות שמאחורי הבטחת האחריות התאגידית: האם החזון יתכווץ ביחד עם רווחי התאגידים, או שהאתגרים החברתיים העצומים שעומדים בפנינו דווקא ידרבנו תאגידים לממש את האחריות שהבטיחו לאמץ?

מדד מעלה מפרט פרמטרים למדידת האחריות התאגידית. בשם השקיפות, האחריותיות ושאר המילים האופנתיות, הנה הצעה לבדיקה ממוקדת של מדד חדש - "מדד הכנות התאגידית": השורה התחתונה. מדד זה יבדוק כמה כסף תורמים התאגידים הגדולים לקהילה.

למאמר המלא >>>

 
על מחדלים תכנוניים ובנייה ללא היתר

האגודה הגישה לבית המשפט העליון בקשה להצטרף כידידת בית המשפט בבקשת רשות ערעור, שהוגשה על-ידי עיריית תל-אביב-יפו בעניין הריסת בית מגורים בשכונת פרדס דכה ביפו. העירייה מבקשת לערער על פסק דין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב; בפסק דין זה נקבע, כי העירייה לא יכולה לבצע צו הריסה מינהלי שהוצא נגד הבית בגין בניה ללא היתר כל עוד היא לא מאפשרת, במחדליה ובהתנהלותה התכנונית הבלתי צודקת, בניה חוקית בשכונה במשך יותר מעשור. בית המשפט המחוזי קבע, כי המחדל התכנוני של העירייה, אשר מתבטא בהקפאת המצב התכנוני של השכונה במשך שנים רבות, פוגע בזכויות חוקתיות של תושבי השכונה ובין היתר בזכות לקניין ולקורת גג. בבקשת ההצטרפות תומכת האגודה בפסק הדין ומתייחסת בהרחבה לנושא הבנייה ללא היתר מחוסר ברירה ולאפליית האזרחים הערבים בישראל בתחום התכנון. בית המשפט העליון החליט לא לצרף את האגודה לדיון, אבל קבע שייתייחס לטיעוניה בדיון בערעור.  

 
במאבק על חופש המידע

בחודשים האחרונים הגישה האגודה עתירות חופש מידע נגד משטרת ישראל ונגד שירות בתי הסוהר.

בעתירה הראשונה ביקשנו מבית המשפט להורות למשטרה למסור לה את הנהלים המסדירים את הטיפול בשוהים בלתי חוקיים בישראל ובעבירות על חוק הכניסה לישראל, ואת הנהלים המסדירים חיפושים בכלי רכב במעברים שבין ישראל לגדה. העתירה הוגשה לאחר סירובה של המשטרה לבקשת חופש מידע שהגישה האגודה. המידע נחוץ לציבור בכלל ולתושבי ירושלים המזרחית בפרט, כדי שידעו כיצד להתמודד עם הבידוקים הביטחוניים במקומות השונים, עם העיכובים והמעצרים ועם החרמת הסחורות, ועם פעולות אכיפה נוספות המגבילות את זכויותיהם הבסיסיות.

בעתירה השנייה ביקשנו מבית המשפט להורות לשירות בתי הסוהר לפרסם את נהליו הפנימיים (להבדיל מפקודות הנציבות, המתפרסמות כבר היום, בעקבות עתירת האגודה משנת 1995) באתר האינטרנט שלו, להניח את הנהלים לעיון העצורים והאסירים בבתי המעצר ובתי הסוהר, ולאפשר לאגודה לעיין בנהלים ולהעתיק אותם.


 
הסדר הכבילה: יהיה לזה סוף?

בחודש מרס 2006, בעקבות מאבק ממושך של ארגוני זכויות אדם, קבע בג"ץ כי ההסדר הכובל מהגר עבודה בישראל למעסיק מסוים פוגע בזכויותיהם הבסיסיות של מהגרי העבודה, ועל כן דינו להתבטל. בג"ץ הורה למדינה לגבש הסדר העסקה חדש בתוך חצי שנה. מאז חלפו מעל שנתיים וחצי, והכבילה טרם פסה מהעולם. המדינה גיבשה אמנם נהלים חלופיים בתחומי הסיעוד והחקלאות, אך לא טרחה לפעול ליישומם. בחודש נובמבר 2008, בעקבות בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט שהגישו הארגונים העותרים, קבע בג"ץ שהמדינה ביזתה את פסק הדין. בית המשפט הורה למדינה לדווח בתוך 30 יום כיצד ומתי יפורסמו הנהלים החדשים שאמורים להחליף את הסדר הכבילה, ולחדול לאלתר מפעולות אכיפה נגד מהגרי עבודה רק משום שעזבו את מעסיקיהם.

 
תרגום או גמגום?

המתורגמנות בבתי המשפט היא שירות הנוגע ללב ליבן של זכויות האדם: זכות הגישה לערכאות והזכות להליך הוגן. מאז שהופרט מערך המתורגמנות בשנת 2003  מציגים מחקרים אקדמיים תמונה עגומה בדבר אופן התנהלות מנגנון זה והליקויים שקיימים בו. האגודה פנתה להנהלת בתי המשפט בדרישה להידוק הפיקוח על מנגנון המתורגמנות והעברת הכשרות מקצועיות למתורגמנים, וכן בדרישה להכליל במכרז עתידי, הצפוי לצאת באפריל 2009, סעיפים שיבטיחו את מקצועיות המתורגמנים, את הכשרתם, ופיקוח על פעילותם הן מצד החברה הזוכה והן מצד הנהלת בתי המשפט.


 
מוסיקה למען זכויות האדם

בסוף נובמבר קיימה האגודה לזכויות האזרח קונצרט קאמרי לציון 60 שנה להכרזת האו"ם בדבר זכויות האדם, שכל הכנסותיו קודש לקידום זכויות האדם בישראל. שתי חברות אגודת הידידים, שירה ברויאר ואתי קני, סייעו בארגון הקונצרט, שבו הופיעה בהתנדבות השלישייה הישראלית: מנחם ברויאר, כינור ; רוגלית ישי, פסנתר; והלל צרי, צ'לו. באירוע נכחו חברי הנהלת האגודה, מתנדבים ותורמים, ואת החלק המוסיקלי הפליא להנחות היועץ המשפטי של האגודה וחובב נלהב של מוסיקה קלאסית, דן יקיר.
אנו מבקשים להודות מקרב לב לכל מי שתרמ/ה, סייע/ה ולקח/ה חלק בערב המוצלח.

 

האגודה לזכויות האזרח בישראל 
היא ארגון עצמאי, בלתי מפלגתי ובלתי תלוי.
מקור משאבינו הוא תרומות של קרנות ופרטים בארץ ובחו"ל, דמי חברות באגודה ופעילות התנדבותית. עצמאות האגודה ומקצועיותה מבוססים גם במדיניותנו ארוכת השנים שלא לבקש, ולא לקבל, מימון ממקורות מפלגתיים או ממשלתיים בישראל.
כל תרומה לאגודה מוכרת לצורכי מס. 

לעמוד

 © האגודה לזכויות האזרח בישראל
טלפון: 960-700-700-1
פקס: 6521219-02
ת"ד 34510 ירושלים 91000
אתר: www.acri.org.il
אימייל: mail@acri.org.il


לגליונות קודמים >>>

 

אנו שמחים להגיש לכם גיליון חגיגי ומיוחד של ידיעון האגודה לזכויות האזרח, לציון יום זכויות האדם הבינלאומי החל ב-10 בדצמבר, ושישים שנה להכרזת האו"ם לכל באי עולם בדבר זכויות האדם

השנה בחרה האגודה לקיים את האירועים המרכזיים של שבוע זכויות האדם ברמלה - עיר מעורבת ומורכבת, שבה פעילות חברתית וקהילתית רבה (עוד על רמלה קראו כאן). אנו מקווים ששיתוף הפעולה המתחיל באירועים אלה יתפתח לקשר הדוק ומתמשך עם הקהילות המקומיות בעיר. להלן פירוט האירועים, אנו מקווים שתמצאו בהם עניין.

עוד בגיליון:
▪ סרטוני וידאו בעברית, ערבית ואנגלית, שהופקו לציון יום זכויות האדם הבין-לאומי
הדוח השנתי של האגודה, "זכויות האדם בישראל – תמונת מצב 2008", הפעם בסימן 60 שנה להכרזת האו"ם, בעברית, ערבית ואנגלית
▪ כרזה ומדריך למורה, אף הם בסימן ההכרזה, המאפשרים עבודה חינוכית מתמשכת בשאלות הקשורות לזכויות אדם ולמימושן בארץ ובעולם. בעברית ובערבית.


 
אירועי שבוע זכויות האדם 2008:
רמלה - עיר של זכויות 

הכניסה לכל האירועים חופשית, הציבור מוזמן.

7.12.08 - היפ הופ למען זכויות האדם
בשעה 19:00 באשכול הפיס, רח' הזית 6 רמלה
הכנס השנתי של האגודה לזכויות האזרח.
דברי פתיחה: הסופר סמי מיכאל, נשיא האגודה לזכויות האזרח
הענקת אות זכויות האדם ע"ש אמיל גרינצוויג לשנת 2008

DAM * סאז * סגול 59 * כהן@מושון * קוואמי * קוטג' * קאשי * מירה עוואד 


7.12.08 - דוכני זכויות אדם - לשירותכם: דוכנים לפניות הציבור יעמדו בין השעות 17:00-13:00 בקניון רמלה, רח' הרצל 91, מתחם קרית הממשלה, ובשוק רמלה, רח' ז'בוטינסקי.
צוות פניות הציבור של האגודה לזכויות האזרח, בשיתוף ש.י.ל. רמלה והנוער העובד והלומד, ישמחו לקבל פניותיכם ולבחון כיצד ניתן לסייע במימוש זכויות האדם שלכם.

7.12.08 - הרצאה בנושא זכויות אדם של אנשים עם מוגבלויות. בשעה 18:00 במועדון אקי"ם, רח' דב הוז 3, רמלה.

8.12.08 - הרצאה בספרדית, בנושא זכויות עובדים. בשעה 18:00 בספרייה העירונית ברמלה
נציג האגודה לזכויות האזרח בהרצאה לקהילה הדרום אמריקאית בעיר. 

8.12.08 - "ע(ו)ל הסובלנות: מסורות דתיות ואתגרי הפלורליזם"
דיון בהשתתפות ד"ר שלמה פישר וחגי אלעד, מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח, במסגרת הסדרה "מחר צודק יותר"
בשעה 19:00 בקפה "תמול שלשום", יואל משה סלומון, נחלת שבעה, ירושלים.

14.12.08 - מפגש ארגונים קהילתיים ברמלה בנושא "זכויות האדם כחלק ממטרות הארגון". משרדי שתי"ל, רח' הרצל 128 רמלה. פתוח לפעילי הארגונים החברתיים והקהילתיים ברמלה בהרשמה מראש. לפרטים נוספים ולהרשמה, ניתן להתקשר למענה קולי בטל' 073-7013242 או בדוא"ל ehud@acri.org.il.

16.12.08 - פורום עורכי דין בנושא זכויות תכנון ובנייה, בשיתוף עמותת א-דאר. בשעה 19:00 במתנ"ס ג'ואריש, רח' התמר 1 רמלה.

18.12.08 - תערוכת "ילדים מציירים זכויות אדם"
בשעה 18:30 במתנ"ס ג'ואריש, רח' התמר 1 רמלה
התערוכה השנתית של הציורים הנבחרים מבתי-ספר דוברי ערבית ברחבי הארץ. בהשתתפות ילדי בי"ס ג'ואריש ובי"ס אל-אמל. בתום התערוכה יוכרזו התלמידים הזוכים בתחרות.

21.12.08 - יום עיון: אתגרים בחינוך לזכויות אדם בחברה הערבית בנגב
בשעה 16:30 בבית ספר אבן חלדון בערערה שבנגב

פרטים על אירועים נוספים ועדכונים אפשר למצוא באתר האגודה, כאן.


 

רואים זכויות: סרטוני וידאו חדשים


לרגל שבוע זכויות האדם 2008 ו-60 שנה להכרזת האו"ם הפיקה האגודה מספר סרטונים, המציגים את מגוון הזכויות ואת ההכרזה.

src=http://www.acri.org.il/UserFiles/Image/yoni.jpg

סרטון אנימציה שיצר יוני גודמן ("ולס עם בשיר"). בעברית ובערבית

src=http://www.acri.org.il/UserFiles/Image/Eyes.jpg

"פקחו את העיניים": תשדיר שיצרו מלאני טקפמן ומירה קרצר, במסגרת קורס של Barefoot Workshops במימון הקונסוליה האמריקאית. בעברית ובאנגלית.  

src=http://www.acri.org.il/UserFiles/Image/child.jpg

"להאיר את זכויות האדם": שני תשדירים שיצרו מלאני טקפמן ומירה קרצר, במסגרת קורס של Barefoot Workshops במימון הקונסוליה האמריקאית. 
תשדיר 1 : עברית, אנגלית
תשדיר 2: עברית, אנגלית


 
זכויות האדם בישראל - תמונת מצב 2008



מדי שנה מפרסמת האגודה דוח הסוקר את מצב זכויות האדם בישראל ובשטחים הכבושים. השנה, במלאת שישים שנה להכרזה בדבר זכויות האדם, בדקנו את מצב זכויות האדם בישראל לאור סעיפיה. הדוח מצביע על מגמות מדאיגות ביותר, ובמרכזן: פגיעה בזכויות הבסיסיות ביותר – לבריאות, לקיום בכבוד, לחינוך, לדיור; אי-השוויון הגובר; ביטויי גזענות; איומים חדשים על חופש הביטוי ועל הזכות לפרטיות וכרסום בדמוקרטיה. זאת לצד המשמעויות הקשות של התמשכות הכיבוש על זכויות האדם של הפלסטינים ועל זהותה הדמוקרטית של ישראל. 

לדוח המלא: 
בעברית >>>
באנגלית >>>
תקציר ברוסית >>>


 
כרזה ומדריך למורה



האגודה שמחה להציג כרזה מיוחדת של מחלקת החינוך לציון יום זכויות האדם הבין-לאומי ו-60 שנה להכרזת האו"ם בדבר זכויות האדם. כרזה זו כוללת 15 קריקטורות המתארות סיטואציות שונות מהארץ ומהעולם, המעוררות דיון בשאלות של זכויות אדם. העובדה שהכרזה עוסקת במגוון רחב של זכויות אדם מאפשרת עבודה חינוכית מתמשכת בשאלות הקשורות לזכויות אדם ולמימושן בארץ ובעולם.
לצד הכרזה, שהופקה בעברית ובערבית, הוכן במחלקת החינוך של האגודה מדריך למורה, גם הוא בשתי השפות. המדריך מציע דרכים שונות לעבודה חינוכית באמצעות הכרזה.
הכרזה והמדריך למורה נשלחים לכל בתי הספר בארץ (כ-5,000 עותקים), לתנועות נוער, למתנ"סים, למכללות לחינוך ולמוסדות חינוכיים אחרים.
אפשר להזמין את הכרזה ואת המדריך ממשרדי האגודה בת"א. אפשר גם למצוא אותם בקישורים הבאים:

כרזה בעברית
כרזה בערבית
מדריך למורה בעברית
מדריך למורה בערבית