הקו החם  |  תרומה  |  הצטרפות לאגודה  |   הצטרפות/הסרה מרשימת תפוצה  | גיליון מס' 7, נובמבר 2005   
 
סדרת מפגשים בחיפה בנושא זכויות האדם תחת אש
האגודה לזכויות האזרח וסינמטק חיפה מזמינים את הציבור לסדרה בת שמונה מפגשים, שבהם ייבחנו, באמצעות סרט והרצאה, היבטים שונים של השמירה על זכויות האדם בעת סכסוך מזוין. המפגש הראשון יתקיים ביום שלישי 8.11.05 בשעה 19:00 >>>
 
הנהלה חדשה לאגודה
ב-29.9.05 התקיימה האסיפה הכללית השנתית של האגודה. חברי האגודה בחרו ב-13 חברי הנהלה, והם: ד"ר האלה אספניולי, ד"ר איל גרוס, מר ניצן הורביץ, פרופ' בנימין נויברגר, מר עמיר סגל, גב' ענת סרגוסטי, גב' לינדה פוטרמן, עו"ד עמרי קאופמן, גב' שרה קרמר, עו"ד יהודית קרפ, גב' ורה רידר, גב' אורנה שם טוב ועו"ד דורון תמיר. לוועדת הביקורת נבחרו מר ארטורו אייפר, עו"ד שרון טל ומר עודד עירון.
 
כרזה לציון יום זכויות האדם הבין-לאומי
מדי שנה, לקראת יום זכויות האדם הבין-לאומי החל ב-10.12, מפיקה מחלקת החינוך באגודה כרזה, המופצת לבתי הספר ברחבי הארץ. השנה עוסקת הכרזה, בעיצובה של עדה ורדי, בזכות לחיי משפחה.

 
חדש באתר
נמשך פרוייקט הפקתם של זכותונים, המיועדים לתושבי השטחים הכבושים, וכוללים מידע בסיסי על הזכויות העומדות לתושבים, ועל האפשרויות לטיפול ולקבלת עזרה כאשר זכויות אלו נפגעות. שני זכותונים חדשים עוסקים בזכות הגישה לאדמות חקלאיות (בערבית, בעברית ובאנגלית) ובהגבלות של חופש התנועה באמצעות סיווג כ"מנועים ביטחונית" (בערבית, בעברית ובאנגלית).

 
דרושות/ים מתנדבות/ים
למחקר על בתי דין לעבודה.
המתנדבות/ים יתבקשו לערוך תצפיות בבתי הדין (באר שבע, חיפה, נצרת, ירושלים, תל אביב), במהלך החודשים נובמבר-דצמבר. אין צורך בידע מוקדם
שעות גמישות
לפרטים: mailto:mail@acri.org.il

 
האגודה לזכויות האזרח בישראל
היא ארגון עצמאי ובלתי תלוי.
משאביה הכספיים מקורם בדמי חברות ובתרומות מהארץ ומחו"ל, והיא אינה מקבלת מימון ממקורות מפלגתיים או ממשלתיים.
כל תרומה לאגודה מוכרת לצורכי מס.

© האגודה לזכויות האזרח בישראל
טלפון: 960-700-700-1
פקס: 6521219-02
ת"ד 34510 ירושלים 91000
אתר: www.acri.org.il
אימייל: mail@acri.org.il


לגיליונות קודמים >>>


 
פסק דין: לא עוד מגן אנושי

ב-6.10.05 ניתן פסק הדין בעתירה שהגיש ארגון עדאלה בשם שבעה ארגוני זכויות אדם, ביניהם האגודה לזכויות האזרח, נגד השימוש באזרחים פלסטינים כ"מגן אנושי" במהלך פעילות צה"ל בשטחים. בעתירה, שהוגשה במאי 2002, טענו הארגונים כי השימוש באוכלוסיה האזרחית לצרכים צבאיים ("בקשה" מאזרחים ללכת לפני הכוח הצבאי או לבצע מטלות צבאיות, כגון נקישה בדלת בית של מי שהצבא מבקש לעצור או כניסה לבתים החשודים כממולכדים) מפר נורמות יסוד של המשפט הבינלאומי והחוקתי. בפסק הדין קיבל בג"ץ את עמדת הארגונים העותרים, וקבע כי אף הנוהל ה"מרוכך" שהציג צה"ל במהלך הדיונים, נוהל "אזהרה מוקדמת" (הסתייעות בתושב מקומי כדי להזהיר דיירי בית שבו מסתתר מבוקש ולבקש ממנו להסגיר את עצמו) אינו חוקי. בעקבות פסק הדין הורה הרמטכ"ל לצה"ל לחדול מיד מהשימוש באזרחים כ"מגן אנושי", והוחל בגיבושם של נהלי מעצר חלופיים.
פסק הדין >>>
העתירה ומסמכים נוספים >>>


 
מאמרים 


החיסול הממוקד של מערכת הרווחה

בכירי האוצר מגבשים חבילת סיוע לצמצום העוני. השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא, כיצד למרות הניסיונות לצמצם את מימדי העוני עולה בהתמדה מספר העניים בישראל.
התשובה טמונה במדיניות שבה נוקט משרד האוצר, העושה שימוש ציני בכל הכלים העומדים לרשותו - לרבות חוק ההסדרים - כדי לקדם את משנתו הכלכלית-חברתית. 

מאת עו"ד שרון אברהם-ויס. המאמר פורסם באתר TheMarker ב-28.9.05. 

למאמר המלא >>>


 
ילדים חסרי הגנה

קטינים זרים השוהים בישראל עם משפחותיהם זכו עד כה לחסינות מפני מעצר, אבל לא כך קטינים שהתייתמו או ננטשו על ידי הוריהם. את הקטינים האלה עוצרים בהתאם למדיניות משרד הפנים. הם מוחזקים במתקן הכליאה "צוחר", שאינו מותאם לצורכיהם של קטינים הכלואים לתקופות ממושכות - אין שם טיפול סוציאלי ופסיכולוגי ואין מסגרת חינוכית. הם מוחזקים סגורים בחדריהם משך כל שעות היום, למעט שני טיולים ביום בחצר האספלט, 45 דקות כל אחד. כשהם מגורשים, הצעד ננקט ללא תיאום עם מדינות המוצא ובלי שהמדינה תוודא לידי מי הם מגיעים עם נחיתתם במדינות המוצא. 

מאת עו"ד יונתן ברמן, מוקד סיוע לעובדים זרים. המאמר פורסם בעיתון "הארץ" ב-27.10.05. האגודה ומוקד סיוע לעובדים זרים מייצגים מספר קטינות, ילדות למהגרי עבודה, שננטשו בישראל ועומדות בפני גירוש.

למאמר המלא >>>


 
לבדוק את התנהלות מחש בחקירת אירועי ‏אוקטובר

עיון מעמיק בדו"ח המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) בעניין אירועי אוקטובר 2000 מעלה, כי בחקירה נפלו מחדלים ופגמים קשים. בפנייתה של האגודה ליועץ המשפטי לממשלה מובאות דוגמאות לכשלים, שנפלו בתהליך החקירה ובאופן בחינת הראיות. האגודה מדגישה, כי אין די בבדיקה מחודשת של מסקנות הדו"ח, אלא יש לקיים בדיקה יסודית של התנהלות מח"ש בפרשה זו ושל התפיסות הערכיות המנחות אותה בעבודתה. >>>


 
הזכות לשוויון: רבנים יוצאי אתיופיה שווים פחות

בעקבות פניית האגודה לראש הממשלה בעניין אפליה של רבנים יוצאי אתיופיה בשכר ובתנאי העסקה לעומת רבנים אחרים, ופרסומים אודותיה בעיתונים מעריב והארץ, יזמה יו"ר ועדת הקליטה של הכנסת ח"כ קולט אביטל ישיבה בנושא עם פתיחת מושב החורף של הכנסת. בישיבה הודו משרד האוצר והרשות לענייני דת במשרד ראש הממשלה, כי אכן קיימת אפליה, והתחייבו לבחון את הטענות במטרה להשוות את שכר הרבנים יוצאי אתיופיה לשכר הרבנים האחרים בהתאם להסכמים הקיבוציים.


 
הזכות לחינוך: השכונה שלא קיימת

תושבי שכונת דהמש ברמלה נקלעו למצב אבסורדי: עיריות לוד ורמלה מתעלמות מקיום השכונה, אינן מכירות בה, ומתנערות מחובתן לספק לתלמידיה שירותי הסעה. בעקבות עתירת האגודה וארגון כראמה לזכויות האדם הוציא בית המשפט לעניינים מינהליים בת"א צו ארעי, המחייב את עיריית רמלה להוסיף ולהסיע את תלמידי השכונה לבתי ספרם >>>


 
הזכות לפרטיות

המוסד לביטוח לאומי מפריט את שירות המענה הטלפוני שלו. במסגרת ההפרטה תינתן לגוף פרטי גישה למאגר המידע של המוסד, המכיל מידע רגיש ומקיף על אזרחי ישראל >>>

ערעור: גורמים בשירות בתי הסוהר מוסרים לאמצעי התקשורת דיווחים סלקטיביים ומגמתיים על טלי פחימה, העצורה עד תום ההליכים נגדה, תוך שימוש בסגנון ארסי ו"צהוב". הפרסומים פוגעים בצנעת חייה ומשפילים אותה. בית המשפט מתבקש להורות לשב"ס להימנע משימוש בסמכויות הנרחבות המוקנות לו, לשם ביזוי אסירים >>>