הקו החם  |  תרומה  |  תמיכה והצטרפות  |   הצטרפות/הסרה מרשימת תפוצה  | אוקטובר 2009   
 
הנהלה חדשה לאגודה

ב-6.9.09 התקיימה האסיפה הכללית של חברי האגודה לזכויות האזרח, ובמסגרתה – בחירות להנהלה ולוועדת הביקורת. להלן תוצאות הבחירות.
חברי הנהלה: ד"ר תאבת אבו ראס, ד"ר מיכאל בירנהק, ד"ר ניסים מזרחי, ד"ר עאדל מנאע, עו"ד דורי ספיבק, ענת סרגוסטי, עו"ד יפעת עובדיה, עו"ד דורי פינטו, הרב בני פרל, ד"ר אדריאנה קמפ, ד"ר גילה שטופלר, אורנה שם טוב, עו"ד גלעד שר.
חברי ועדת הביקורת: ג'רמי בנימין, אהרון הירש, ישי שניידור.
בהצלחה!

 
"רע מנעוריו"




המרכז לאמנות דיגיטלית בחולון, בשיתוף האגודה לזכויות האזרח, מזמינים את הציבור לתערוכה "רע מנעוריו".
התערוכה מנסה לעלות לדיון שאלות העוסקות בציות, ציות לסמכות, קונפורמיזם, אחריות ואחריות חברתית, אי ציות, ונון קונפורמיזם, בכלל ובעיקר בחברה הישראלית. התערוכה משלבת חומרים שונים, עבודות אמנות וסרטים תיעודיים . פתיחה: מוצאי-שבת 31 לאוקטובר, בשעה 20:00. התערוכה תוצג עד 16.1.10.  
לפרטים נוספים >>>

 
פנים חדשות באגודה




עו"ד ראויה אבו-רביעה הצטרפה למחלקה המשפטית של האגודה וליחידת השוויון למיעוט הערבי. ראויה היא
מלגאית הקרן החדשה לישראל, בעלת תואר שני במשפטים מהאוניברסיטה האמריקאית בוושינגטון הבירה בהתמחות זכויות אדם ומגדר. בוושינגטון עבדה כמתמחה בארגון Human Rights Watch .
מזה 8 שנים פעילה ראויה לקידום זכויות הנשים הפלסטיניות בישראל, ובפרט בנגב. בין השאר ניהלה את מרכז הזכויות של עמותת ידיד ברהט.
בנוסף לתואר במשפטים היא בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בן גוריון בנגב. 

 
פרויקט חינוכי עם עמותת אלון יצא לדרך

זו השנה השנייה שמחלקת החינוך של האגודה מקיימת סדנאות זכויות אדם לבני ובנות שנת שירות של עמותת אלון. עמותת אלון פועלת למען צדק חברתי בקרב שכבות מוחלשות, בעיקר על ידי חיזוק ילדים ונוער מבחינה לימודית וחברתית. החודש התקיימו המפגשים הראשונים בסדנא  בחמש הקומונות המשתתפות בתכנית  - באר-שבע, לוד, בת-ים, חדרה וחצור. המפגשים הראשונים איפשרו לבני הנוער להתחבר לראשונה לנושא זכויות האדם באופן אישי, ולהתחיל להתמודד עם סוגיות מורכבות של פגיעה בזכויות בחברה.

התכנית מסייעת לבני הנוער של עמותת אלון להפוך מודעים יותר לחשיבות של זכויות אדם בישראל, ומאפשרת להם לדון בסוגיות אקטואליות של הפרת זכויות, ולקשר בין התופעות החברתיות בהן הם נתקלים בעבודתם לבין תופעות רחבות יותר של אי-שוויון ואפליה. פעילות חינוכית זו היא גם בעלת ערך רב בעיצוב תפיסותיהם והשקפת עולמם של בני נוער אלה, כבעלי השפעה על פני החברה הישראלית בעתיד.


 
דרושים/ות מתנדבות/ים לצוות פניות הציבור בירושלים

אנו זקוקים למתנדבים נוספים לתגבור צוות פניות הציבור בסניף ירושלים. העבודה כוללת קבלת פניות מהציבור, מיונן ובירור מהותן, מתן מידע על זכויות אדם, על חוקים ונהלים ועל גופים המתמחים בטיפול בנושאים שונים, וכן טיפול וליווי של מקרים שקשורים להפרת זכויות אדם באמצעות תכתובת עם הרשויות. מסגרת הפעילות היא כשלוש שעות פעם בשבוע לשנת התנדבות אחת לפחות. ההתנדבות מתקיימת בסביבה משפטית ואנושית תומכת. במהלך ההתנדבות תינתן הכשרה ויורחב הידע על זכויות האדם ועל הטיפול בהפרתן.
אנו זקוקים למתנדבים/ות בעלי/ות מחויבות לזכויות אדם והכרתן הראשונית, סבלנות וסובלנות, אחריות, יחסי אנוש טובים וכושר הבעה בעל פה ובכתב. נדרשת הכרה ויכולת תפעול בסיסית של מחשב המחובר לרשת. במיוחד דרושים/ות דוברי/ות ערבית או רוסית.
המעוניינים/ות אנא פנו לרכז פניות הציבור בירושלים, רמי אדוט, 02-6521218, rami@acri.org.il.

 

האגודה לזכויות האזרח בישראל 
היא ארגון עצמאי ובלתי תלוי.
מקור משאבינו הוא תרומות של קרנות ופרטים בארץ ובחו"ל, דמי חברות באגודה ופעילות התנדבותית. עצמאות האגודה ומקצועיותה מבוססים גם במדיניותנו ארוכת השנים שלא לבקש, ולא לקבל, מימון ממקורות מפלגתיים או ממשלתיים בישראל.
כל תרומה לאגודה מוכרת לצורכי מס. 

לעמוד

 © האגודה לזכויות האזרח בישראל
טלפון: 1-700-700-960
פקס: 02-6521219
ת"ד 34510 ירושלים 91000
אתר: www.acri.org.il
אימייל: mail@acri.org.il


לגליונות קודמים >>>

 
נאבקים באפליה: קצת חדשות טובות



 תמיכה ממשלתית בתיקון ל"חוק הסלקציה"
בדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה החליטה הממשלה לתמוך בהצעה לתיקון "חוק הסלקציה" (חוק איסור הפליה במוצרים, בשירותים ובכניסה למקומות בידור ולמקומות ציבוריים (תיקון – קביעת תנאים שלא ממין העניין), התשס"ט-2009). התיקון לחוק הוכן בסיוע האגודה לזכויות האזרח והונח על ידי חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) ושלמה מולה (קדימה). התיקון נועד למנוע את ה'טריק' הידוע של מועדונים, שמכניסים מבלים מסוג מסוים או מצבע מסוים, ואילו לאחרים מניחים לחכות עד בוש. כך, התיקון המוצע לחוק קובע כי מקום שאינו מכניס את מבקריו על פי סדר הגעתם באופן בלתי מוצדק, ייחשב כמקום המקיים אפליה אסורה. 



תקדים השוק הסיטונאי

בעקבות עתירת האגודה ובלחץ בית המשפט הסכימה עיריית תל אביב להוסיף לתנאי מכרז הקרקעות במתחם השוק הסיטונאי סעיף, המחייב את הזוכה לשווק את הדירות לכל המעוניין. המשמעות התקדימית: יזמים לא יורשו להתמודד במכרז על הקרקע המבוקשת אם מדיניות השיווק שלהם היא מפלה או סלקטיווית, בין אם מדובר בקבוצות רכישה דוגמת הקבוצה "להייטקיסטים בלבד", ובין אם מדובר בשיווק באמצעות קבלן.


 
בג"ץ קיבל את העתירה הראשונה נגד כביש "לישראלים בלבד"



החודש פרסם בג"ץ פסק דין בעתירה הראשונה שהונחה לפתחו בנושא משטר ההפרדה על בסיס מוצא לאומי-אזרחי בכבישי הגדה. העתירה הוגשה על ידי האגודה לזכויות האזרח בשמם של עשרים ושניים כפרים פלסטיניים ממערב הר חברון, בעקבות הפיכת הכביש המרכזי באזור (כביש בית עווא-דורא) לכביש המותר לתנועת ישראלים בלבד. בג"ץ קבע, כי חסימת הכביש לתנועת עשרות אלפי תושבים פלסטינים לטובת תושבי המאחזים באזור, המונים פחות ממאתיים איש, אינה מידתית. 

עבור העותרים, עשרות אלפי תושבי האזור הפלסטינים, מדובר בהצלה של ממש: שמונה השנים שבהן נאסר עליהם לנסוע בכביש פגעו קשות באורחות חייהם, בחופש התנועה שלהם ובכבודם (ראו: סרטון "בצלם" המתעד את בני משפחת ג'דאללה, שהיו נתונים במעין "מעצר בית" מאז חסימת הכביש).  עם זאת, בהקשר הרחב יותר פסק הדין בעייתי בשל מה שאין בו: בית המשפט בחר להתבסס על שאלת המידתיות, ולהתחמק מהכרעה בסוגיה העקרונית, של חוקיות משטר ההפרדה והאפליה הממוסדת בגדה.


 
תחרות כרזות לציון 60 שנה לאמנות ג'נבה - הצביעו והשפיעו!


לפני כשלושה חודשים הכריזה האגודה לזכויות האזרח על תחרות כרזות נושאת פרסים בנושא זכויות האדם בעתות מלחמה, לציון 60 שנה לחתימתן של ארבע אמנות ג'נבה. 

לאחר שקיבלנו למעלה מ-70 כרזות, אנו פותחים את השלב השני בתחרות. בשלב זה מוזמנים אתם/ן - הגולשים/ות באתר האגודה - לבחור את הכרזות שאתם/ן אוהבים/ות במיוחד מתוך העשרים שעלו לגמר. החל מתאריך 1 בנובמבר, במשך שבועיים, ניתן יהיה להיכנס לאתר האגודה ולהצביע.

בחירת שלוש הכרזות המנצחות תיקבע על-פי שקלול שווה של הצבעות הגולשים עם חוות-הדעת של ועדת השיפוט, ופרסים כספיים ינתנו למעצבי שלוש הכרזות המנצחות. 

לפרטים נוספים על התחרות ולהצבעה >>>


 
אזרחים אינם אויבים: תשע שנים לאירועי אוקטובר 2000

בתחילת החודש ציינו האזרחים הערבים בישראל תשע שנים לאירועי אוקטובר 2000, בשביתה כללית ובפעולות מחאה. אירועים אלה נחשבים לאחד הצמתים המרכזיים והמעצבים בחברה בישראל בהקשר של יחסי יהודים-ערבים. אך יחסי יהודים וערבים בישראל, ובמיוחד מקרים מכוננים כמו אירועי אוקטובר 2000, כמעט ולא מדוברים במסגרות חינוכיות. מחלקת החינוך של האגודה הציעה השנה למורים ולמורות, וכן למדריכים ולמדריכות בתנועות נוער, מערך שיעור שמאפשר לבני נוער להכיר את הרקע לאירועי אוקטובר 2000 ואת ההשלכות שלהם, מתוך קונטקסט מורכב של זכויות אדם. המערך מציע מגוון מתודות, ביניהן שימוש בנרטיבים שמיוצגים על ידי ילד ערבי וילד יהודי, הממחישים את המתחים הקיימים סביב דיון באירועים הללו, ומתחים הנוגעים לסוגיות הרחבות יותר של שוויון, אפליה וגזענות בישראל. 

לציון תשע שנים לאירועי אוקטובר פרסמה האגודה גם נייר עמדה, המתריע כי צמרת ההנהגה בישראל מובילה ומעודדת גזענות כלפי אזרחים ערבים. בנייר העמדה סוקרת האגודה רשימה מדאיגה של יוזמות חקיקה, יוזמות ממשלתיות והתבטאויות מפי בכירים מהשנה החולפת – כולן נוגעות להצגתו של המיעוט הערבי כאויב מסוכן, לפגיעה בזכויותיו ולדחיקתו אל מחוץ לגבולות השיח הפוליטי הלגיטימי.


 
מאמרים


קחו ממנו את משרד הפנים
כתב: עו"ד עודד פלר, האגודה לזכויות האזרח. המאמר פורסם באתר nrg ב-14.10.09

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, טעה פעמיים בראשית השבוע. הוא טעה כשבחר לא להחליט, וטעה כשהחליט לא לבחור. הוא בחר שלא להחליט בעניין מעמדם של ילדי מהגרי העבודה. לילדים ולהוריהם ניתנה אורכה של שקט מדומה עד לראשית החופש הגדול הבא. עוד חודשים ארוכים של מתח וחרדה. הוא החליט שלא לבחור, כששר הפנים, אלי ישי הציב בפניו ברירה קוסמת מאין כמותה. "אם אתה רוצה לתת להם מעמד", הציע לו ישי, "קח ממני את משרד הפנים". ראש הממשלה לא לקח.
למאמר המלא >>>


סיפור ידוע מראש
כתבה: עו"ד נסרין עליאן, האגודה לזכויות האזרח. המאמר התפרסם ב"זמן ירושלים", מקומון מעריב, ב-2.10.09

ירושלים היא עיר עם פוטנציאל נפיצות גבוה, את זה כולם יודעים. ובתוך ירושלים, האזור הכי טעון הוא אזור הר הבית, העיר העתיקה והשכונות שסביב לה, וגם זו כבר כמעט מוסכמה. לכן השאלה שכולנו חייבים לשאול את עצמנו היא מה תפקידו ומהי אחריותו של הממסד בנטרול הגורמים למתיחות הזו, או לחלופין, אחריותו להיווצרות התסכול, העוינות והאווירה האלימה. ראש העירייה, ניר ברקת, בוודאי אינו מעוניין במהומות. אבל בדיוק בגלל זה עליו לשאול את עצמו האם עשה כל מה שניתן כדי למנוע אותן. 
למאמר המלא >>>


סליחה, אתם מפריעים לכביש
כתבה: עו"ד טלי ניר, האגודה לזכויות האזרח. המאמר פורסם בעיתון ידיעות אחרונות ב-22.10.09

ועדה מתכנסת ומחליטה לסלול כביש שעובר, אופס, ממש על הבית שלכם. את הבית יהרסו, וכך גם את כל הבתים האחרים בסביבה, ואתם תצטרכו להתפנות. על פיצויים אין מה לדבר. מה שעוללה ממשלת סין לעניי בייג'ינג, צפוי לקרות ממש בקרוב גם לישראלים. 
למאמר המלא >>>