|
לאן מוביל (באמת) כביש 443?
האגודה יוצאת בקמפיין לציבור נגד סגירת כביש 443 לתנועת פלסטינים ונגד האפליה והענישה הקולקטיבית שבמעשה זה.
בחסימת כביש 443, מדינת ישראל עלתה על מסלול המסוכן לשלטון החוק והדמוקרטיה – לחצו כאן לדעת למה!
רוצים לעזור? עוסק/ת בעיצוב מסרים, אנימציה, סטיקרים? אוהב/ת פעילות בשטח? מעוניינ/ת לארגן הרצאת-הסברה? נשמח לעזרתכם! לפרטים ולהתנדבות לחצו כאן ושלחו מייל!
|
|
מנהל חדש למחלקת החינוך שרף חסאן
בחודש יולי 2008 נכנס שרף חסאן לתפקידו כמנהל מחלקת החינוך של האגודה לזכויות האזרח. שרף החליף את דובית אטר, שניהלה את המחלקה בשנים האחרונות. שרף חסאן הוא איש חינוך ומנחה קבוצות מנוסה. בתשע השנים האחרונות הוא מילא את תפקיד רכז החינוך הערבי במחלקת החינוך באגודה. משנת 1995 לימד אזרחות, סוציולוגיה ומדע המדינה בבתי ספר תיכוניים, מילא תפקידים ניהוליים בבית ספר תיכון אלחוארזמי בטמרה, ועבד בהנחיית קבוצות בנושא חינוך לדמוקרטיה וסדנאות דו-קיום יהודי-ערבי בארגונים שונים. במהלך השנים גם היה פעיל בארגונים מקומיים וארציים של החברה האזרחית, ביניהם תנועת הסטודנטים, אמנסטי אינטרנשיונל - סניף ישראל, ועדת המעקב לענייני חינוך ערבי ותנועות חברתיות וסביבתיות. שרף הוא בעל תואר שני בסוציולוגיה ותעודת הוראה מאוניברסיטת חיפה. כיום הוא משלים את לימודי הדוקטורט בסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב.
שרף: "מחלקת החינוך באגודה עשתה בשנים האחרונות עבודה מרשימה הודות למאמציה של מנהלת המחלקה דובית אטר. אני רוצה להודות לדובית על תרומתה הייחודית להתפתחות המחלקה במשך כעשור. בימים אלה עסוק צוות המחלקה בחשיבה אסטרטגית לגבי החזון העתידי של תחום החינוך באגודה. אנו בודקים כיוונים חדשים לפעילות כמו עבודה בקרב נוער וצעירים, פיתוח התוכניות הקיימות ואתר האינטרנט, והכנסת תכנים של זכויות אדם לתוכניות הלימודים המפותחות במשרד החינוך. המחלקה בוחנת אפשרויות לפתח ולקדם פרויקטים משותפים עם ארגוני חברה אזרחית אחרים העוסקים בחינוך. אשמח לקבל הצעות, רעיונות והערות לגבי העבודה החינוכית שלנו למייל שלי: sharef@acri.org.il, או טלפונית למשרד - 03-5608185".
|
|
לאגודה דרוש/ה מאייר/ת
לאגודה דרוש/ה מאייר/ת-קריקטוריסט/ית בתשלום לפרויקט
בנושא זכויות אדם בישראל.
תתכן גם המשך עבודה קבועה.
נא לשלוח מספר עבודות או לינק לאתר האישי לכתובות:
sharef@acri.org.il,
odedz@acri.org.il.
אות זכויות האדם על-שם אמיל גרינצוויג ז"ל
האגודה מזמינה את הציבור להמליץ על מועמדים לקבלת אות זכויות האדם על-שם אמיל גרינצוויג ז"ל. הצעות יתקבלו עד 20.8.08.
|
|
חדש באתר
דוח פעילות שנתי יולי 07' - יולי 08'
|
|
האגודה לזכויות האזרח בישראל היא ארגון עצמאי ובלתי תלוי. משאביה הכספיים מקורם בדמי חברות ובתרומות מהארץ ומחו"ל, והיא אינה מקבלת מימון ממקורות מפלגתיים או ממשלתיים. כל תרומה לאגודה מוכרת לצורכי מס.
© האגודה לזכויות האזרח בישראל טלפון: 960-700-700-1 פקס: 6521219-02 ת"ד 34510 ירושלים 91000 אתר: www.acri.org.il אימייל: mail@acri.org.il
לגליונות קודמים >>>
|
|
|
|
חופש העיון בגנזך המדינה
בשנת 2004 הגישה האגודה לבג"ץ עתירה בשמו של העיתונאי והחוקר גרשום גורנברג, לאחר שארכיון צה"ל סירב לבקשתו לעיין בחומר ארכיוני שנדרש לו לצורך מחקר שערך.
על פי החוק מהווה ארכיון צה"ל חלק בלתי נפרד מגנזך המדינה, ואולם למעשה הוא מנוהל על ידי מערכת הביטחון, ולגַנָז המדינה אין שליטה על הנעשה בו. אגב הטיפול בעניינו של גורנברג התוודענו לדפוסי פעולה ולמנגנונים, שמשמשים את מערכת הביטחון כדי להקשות על חוקרים ועל מחקר חופשי ובלתי מוטה. גילינו גם שמבקר המדינה כבר ביקר לפנינו את הליקויים החמורים שהתגלו בהתנהלותו של הארכיון, ובכלל זה - אפליה בין חוקרים, התערבות בתוכן המחקרים, נהלי עבודה פסולים ו"סודיים", סחבת בחשיפת מסמכים ועוד.
הגבלת חופש המחקר בגנזך המדינה משבשת את חקר העבר ומונעת מאיתנו להפיק ממנו לקחים, שחיוניים לחיינו בהווה ובעתיד. היא פוגמת בשיח הציבורי הדמוקרטי, ומאפשרת ליחידים לקבוע מה טוב לאזרח לדעת – ועקב כך – מה טוב לאזרח לחשוב.
במהלך ההתדיינות בעניינו של גורנברג חלו בארכיון צה"ל מספר שינויים עקרוניים. אולם המצב עדיין רחוק מלהיות משביע רצון. במקביל להתדיינות בבג"ץ אנו משתדלים לסייע לחוקרים אחרים שפונים אלינו: רבים מהם אינם מודעים לזכויותיהם ולהתפתחויות השונות, שעשויות לסייע להם בהתמודדות עם הקשיים שמוערמים בדרכם.
לשם כך גם ריכזנו באתר האגודה את המידע שאספנו על המתרחש בארכיון. אנו מזמינים אתכם להתעדכן במידע שיש לנו ולהעביר אותו לחברות או לעמיתים שעשויים לגלות בו עניין. במקביל נשמח אם תעדכנו אותנו במידע, שיוכל לסייע לנו ולכל אדם אחר שמעוניין בכך בקידום חופש המחקר וחופש המידע בגנזך המדינה. פעולה של כל אחת ואחד מאיתנו - עצמאית, מתואמת ולעיתים אף משותפת - יכולה להשפיע.
|
|
"מה אתה אומר, נלך לצד ונירה בו גומי"?
האגודה לזכויות האזרח, בצלם, יש דין והוועד נגד עינויים פנו ב-7.8.08 לפרקליט הצבאי הראשי בדרישה להעמיד לדין את המג"ד והחייל שהיו מעורבים בירי בעציר פלסטיני כפות בנעלין בעברות ההולמות את חומרת המעשה. אמנם הרמטכ"ל הדיח את סא"ל בורברג מתפקידו,
והחייל הורד מדרגתו. יחד עם זאת, טוענים הארגונים, צעד פיקודי זה איננו בא כתחליף להליך הפלילי. על ההליכים שיינקטו נגד המג"ד ונגד החייל היורה לשקף את חומרת המעשים, ולכלול העמדה לדין פלילי. כפי שקבע בג"צ בפרשת יהודה מאיר: "פגיעה באדם כבול וחסר ישע היא מעשה מביש ואכזרי, והיא מחייבת תגובה, ההולמת את חומרת המעשה." בו ביום התקבלה תשובתו המפורטת של הפרקליט הצבאי הראשי, שבה נחשפו לראשונה פרטי האירוע, שהיה חמור יותר ממה שפורסם עד אותה עת. באותו היום אף הוגש כתב האישום לבית הדין הצבאי המיוחד. ב-11.8.08 פנינו לפרקליט הצבאי הראשי בשנית בדרישה לשנות את סעיפי האישום המופלגים לקולא, תוך התייחסות ל"סנקציה הפיקודית" שננקטה נגד המג"ד ולנזק החמור של האירוע.
|
|
"האח הגדול" מכה שנית
עוד לא נרגענו מ"חוק נתוני תקשורת", שכבר עכשיו נראה כי הוא מנוצל לרעה בידי הרשויות, והנה הצעת חוק חדשה: הממשלה אישרה הצעת חוק להקמת מאגר מידע ביומטרי, אשר יכיל טביעות אצבע וזיהוי תווי פנים של אזרחי ישראל ותושביה. לטענת משרד הפנים, מאגר המידע נחוץ לצורך הנפקת דרכונים ותעודות זהות "חכמות"; אולם באף אחת מהדמוקרטיות המערביות, גם לא באלה שהנהיגו תעודות זהות ביומטריות, לא קיים מאגר מידע מסוג זה. האגודה מזהירה, כי מדובר בצעד מסוכן, הפוגע פגיעה קשה ובלתי מידתית בזכות היסוד לפרטיות ומסכן שלא לצורך זכויות אדם חשובות נוספות.
|
|
הנהלים הפנימיים נחשפים
מדיניות הסיוע בדיור של משרד השיכון נוגעת למאות אלפים בישראל; אף על פי כן, עד כה, הנהלים והקריטריונים המלאים לקבלת הסיוע הוסתרו מהציבור. זכאי הסיוע לא תמיד ידעו על זכאותם, או שהמידע שניתן להם היה חלקי. בעקבות עתירה של האגודה בשמו של אסיר משוחרר חסר בית, החל משרד השיכון להעלות את נהליו לאתר האינטרנט של המשרד. האגודה תוסיף ותעקוב אחר פרסום הנהלים.
|
|
האם בדמוקרטיה מותר לחלום על דמוקרטיה?
מאמר של מנכ"ל האגודה, חגי אלעד. פורסם בערבית בעיתונים פסל אל-מקאל ואלענואן א-ראיסי ובאתר החדשות
ארבס48, ובעברית באתר ynet.
האם מותר לחלום בישראל על עתיד אלטרנטיבי למבנה הנוכחי של "מדינה יהודית ודמוקרטית"? האם מותר לגבש מחשבה פוליטית וציבורית לקידומה של "דמוקרטיה הסדרית", או "מדינת כל אזרחיה", או כל מודל דמוקרטי אחר? במלים אחרות, האם בדמוקרטיה מותר לחלום על דמוקרטיה?
התשובה לכאורה מובנת מאליה: בדמוקרטיה שמורים לאזרחים חופש המחשבה, הביטוי וחופש הפעולה הפוליטי, בוודאי בסוגיות מרכזיות שבלב השיח הציבורי. אבל בישראל, על פי שירות הביטחון הכללי ובגיבויו של היועץ המשפטי לממשלה, התשובה לשאלות הנ"ל היא שלילית, לפחות כאשר מדובר בערבים אזרחי המדינה.
למאמר המלא >>>
|
|
|