עקרונות המשפט הבין-לאומי ההומניטרי, הכלולים באמנות הבין-לאומיות בדבר זכויות האדם בעתות מלחמה, נועדו להתוות כללי "עשה ואל תעשה" בעתות מלחמה, מתוך התפיסה המוסרית שגם במלחמה לא הכל מותר. כללים ועקרונות אלה באים לאזן בין האינטרסים הצבאיים של המדינות לבין זכויות היסוד והצרכים האנושיים של בני האדם האינדיווידואליים, ולהקטין עד למינימום האפשרי את הסבל הנגרם לאוכלוסייה האזרחית בעת סכסוכים מזויינים.
שני עקרונות היסוד של המשפט ההומניטרי ושל המשפט הפלילי הבין-לאומי הם: עקרון ההבחנה ועיקרון המידתיות. כללי המשפט ההומניטרי מטילים חובה מפורשת על הכוח הלוחם להבחין בין מטרות צבאיות לבין מטרות אזרחיות, ואוסרים באופן חד-משמעי על פגיעה במטרות אזרחיות, הניתנות להבחנה ממטרות צבאיות. כאשר יש ספק אם יעדים, המשמשים באופן רגיל לצרכים אזרחיים, כגון בנייני מגורים, משמשים גם למטרה צבאית, יש להניח שאינם משמשים לכך, ותקיפתם לפיכך - אסורה. אולם גם אם אכן מדובר במטרה צבאית, עדיין חייבים לקחת בחשבון את הסיכון לאזרחים ולמתקנים אזרחיים בתכנון ובביצוע תקיפה, ואין לבצע פעולות צבאיות, הגורמות לפגיעה לא מידתית בחייהם של אזרחים חפים מפשע וברכושם.
במהלך הלחימה בלבנון חזרה האגודה והתריעה בפני גורמים בכירים בממשלה ובצה"ל על הפגיעה באוכלוסיה האזרחית בלבנון. האגודה מחתה גם על התבטאויות שמהן עלתה קריאה לפגיעה באזרחים, כגון ההתבטאות שיוחסה לרמטכ"ל - להפציץ בניינים רבי קומות בביירות בתגובה לירי קטיושות על חיפה, וקריאות שרים "להשטיח" כפרים ובתים בלבנון. פורסמה גם מודעה בעיתונות, הקוראת להפסקת הרג אזרחים. אין ספק, הדגישה האגודה, כי מדינת ישראל חייבת להגן על אזרחיה מפני פגיעה בחייהם, בגופם, ברכושם ובשיגרת יומם; אך עם זאת מחובתה של ישראל לפעול תמיד, ובמיוחד בעתות קשות, תוך הקפדה יתרה על אמות המידה של המשפט הבין-לאומי ההומניטרי.
פרוייקט הסברה וחינוך
מזה כשנתיים מפעילה האגודה פרוייקט, שמטרתו להרחיב את הידע בציבור בנושא המשפט הבין-לאומי ההומניטרי וזכויות האדם בעת מלחמה. בחודש האחרון הסתיימה תוכנית הכשרה למנחים חדשים בפרוייקט. במהלך התוכנית למדו המנחים על עקרונות, מונחים ופרשנות במשפט ההומניטרי, ועל המתודות החינוכיות המשמשות להקניית ידע ומסגרות חשיבה וניתוח בנושא לקהלי יעד שונים. אירועי הלחימה בלבנון ליוו את הקבוצה לכל אורך המפגשים, נדונו ונותחו בהם, והמחישו את משמעותם ואת חשיבותם של דיני המלחמה.
ב-8.10.06, במסגרת כינוס "הקהל" המתקיים מדי שנה בחול המועד סוכות, תקיים האגודה פעילות בנושא הרס תשתיות במלחמה, תחת הכותרת "ההשחתה משחיתה". במפגש ירצה הרב בני פרל, ראש ישיבת בר אילן והישיבה לאמנויות בתל אביב וחבר הנהלת האגודה. מנחה - עו"ד תמי קצביאן.
לפרטים נוספים על פרוייקט המשפט הבין-לאומי ההומניטרי ולהזמנת פעילויות: 6521218-02