|
מנכ"ל חדש לאגודה לזכויות האזרח - חגי אלעד
שלום,
שמי חגי אלעד ובראשון ביולי נכנסתי לתפקידי כמנכ"ל האגודה. אני מבקש לכתוב לכם כאן, על מנת להודות לכם על תמיכתכם באגודה, להציג את עצמי בפניכם, ולוּ בקצרה, ולהזמין את מעורבותכם באגודה - כחברים, כתורמים וכמתנדבים בה.
האגודה לזכויות האזרח בישראל היא נכס נדיר שטופח על-ידי מאות פעילים לאורך עשרות שנים. ניהול האגודה הוא אחריות נכבדה, ואני מודע היטב הן לכובד האחריות והן לגודל ההזדמנות. אעשה כמיטב יכולתי, יחד עם חברי האגודה, הנהלתה והצוות המקצועי, כדי להצליח להמשיך ולמצות את הפוטנציאל האדיר הגלום בפעילותה של האגודה להשפיע על החברה בישראל ועל מידת החופש, הכבוד והשוויון לו זוכים כל בני האדם החיים כאן.
אני מבקש להודות למנכ"ל היוצאת של האגודה, רחל בנזימן, לא רק על הניהול המסור של האגודה בחמש השנים האחרונות, ולא רק על תהליך העברת התפקיד המקצועי והחברי, אלא גם על עשייתה רבת השנים למען זכויות האדם בישראל. אני אסיר תודה לרחל וגאה לקבל מידיה ארגון גדול, יציב, מקצועי ומצליח, שעתידו עוד לפניו.
אני יליד חיפה, אסטרו-פיסיקאי בהשכלתי. לאחר לימודים באוניברסיטה העברית ובקיימברידג' שבארה"ב החלטתי לשנות כיוון ולעשות למימוש הערכים בהם אני מאמין לא על גלקסיה רחוקה אלא כאן, בכדור הארץ: לא מחקר תיאורטי - אלא תיקון עולם קונקרטי. במשך שש שנים, מאז שנת 2000, הייתי מנכ"לו הראשון של הבית הפתוח בירושלים לגאווה ולסובלנות, המרכז הקהילתי להומואים, לסביות, בי וטרנס בירושלים. בשנים אלו רכשתי ניסיון ניהולי ומנהיגותי, הובלתי - יחד עם צוות הבית הפתוח, מתנדביו והנהלתו - מאבקים ציבוריים ומשפטיים, השקתי פרויקטים חדשים, הרחבתי את משאבי הארגון ואת צוותו המקצועי, ופיתחתי קשרי עבודה עם קרנות, רשויות, וארגוני זכויות אדם בארץ ובעולם.
להמשך >>>
|
|
הזמנה לאסיפה הכללית
חברי האגודה וחברותיה מוזמנים/ות לאסיפה הכללית של האגודה לזכויות האזרח בישראל לשנת 2008, שתתכנס ביום ה' 31 ביולי בשעה 18:00 במשרדי האגודה בירושלים, רח' כנפי נשרים 3 קומה שלישית.
לפרטים נוספים >>>
|
|
דרושים/ות לאגודה: עורכי/ות דין מתנדבים/ות
שלום רב,
שמי הדר נמיר ואני אחראית על פניות הציבור באגודה לזכויות האזרח. מדי שנה מקבלת האגודה אלפי פניות מאנשים שזכויות האדם שלהם הופרו. פונים/ות רבים/ות נזקקים לייצוג משפטי כדי לממש את זכויותיהם, אך כיוון שהאגודה אינה פועלת במתכונת של "סיוע משפטי" ובשל מגבלות של משאבים וכוח אדם היא אינה יכולה לייצג את מרביתם.
אנו פונים אליך - עו"ד בעל/ת נסיון של שנתיים ומעלה המעוניין/ת לקדם את זכויות האדם והמוכן/ה לקבל מדי פעם מקרה פרטני לטיפול ולייצוג בהתנדבות.
להמשך >>>
|
|
ידיעון האגודה בערבית
אנו שמחים להודיע כי החלה הפצתו של ידיעון האגודה האלקטרוני בערבית. אתם מוזמנים לעיין בגיליון הראשון ולהצטרף לרשימת התפוצה >>>
|
|
הידידות נמשכת
מפגש שני של אגודת ידידי האגודה
לפני כחודש וחצי התקיים המפגש השני של אגודת הידידים של האגודה לזכויות האזרח - "ידידים לזכויות אדם". האירוע התקיים בביתם של הידידים אתי ומיקי קני ברמת השרון והשתתפו בו כשישים איש. אגודת הידידים מונה היום שבעים אישה ואיש ואנו פועלים במרץ להרחיב את שורותינו.
בערב, שהנחתה חברת ההנהלה ענת סרגוסטי, השתתפו יו"ר הנהלת האגודה דורי ספיבק, המנכ"ל החדש של האגודה, חגי אלעד, המנכ"לית היוצאת רחל בנזימן, חברי הנהלה נוספים ואנשי צוות. בערב עודכנו הידידים על פעילותה השוטפת של האגודה, על מצב שוק הדיור בארץ והשלכותיו על זכויות האדם, ועל הצעות חוק שהאגודה מנסה לקדם.
|
|
האגודה לזכויות האזרח בישראל היא ארגון עצמאי ובלתי תלוי. משאביה הכספיים מקורם בדמי חברות ובתרומות מהארץ ומחו"ל, והיא אינה מקבלת מימון ממקורות מפלגתיים או ממשלתיים. כל תרומה לאגודה מוכרת לצורכי מס.
© האגודה לזכויות האזרח בישראל טלפון: 960-700-700-1 פקס: 6521219-02 ת"ד 34510 ירושלים 91000 אתר: www.acri.org.il אימייל: mail@acri.org.il
לגליונות קודמים >>>
|
|
|
|
הנדל"ניסטית: דוח האגודה לזכויות האזרח חושף את הפרות הזכות לדיור על ידי מדינת ישראל
הגנה על הזכות לדיור נאות ובר השגה נחוצה היום יותר מתמיד. לנגד עינינו, מדיניוּת הדיור של ישראל משתנה לבלי הַכֵּר, כשהמגמה הרווחת היא התנערות והפרטה: צמצום הסיוע לרוכשי דירה והפרטת שוק המשכנתאות, קיצוץ בסיוע בשכר דירה לאוכלוסיות מוחלשות וחיסול הדיור הציבורי. כתוצאה מכך נפגעת הזכות לדיור של יותר ויותר אנשים, הנותרים מחוסרי דיור. מרכז הכובד – באפשרותו של אדם לרכוש או לשכור דירה – עובר לשוק הפרטי, אך המדינה אינה דואגת למלא את תפקידה כמפקחת (רגולטור) על שוק זה ואינה מתקינה חוקים ומנגנונים שיגנו על זכויות הרוכשים והדיירים ויאפשרו לכל אדם, גם אם אין הפרוטה מצויה בכיסו, לממש את זכותו הבסיסית לדיור.
האגודה לזכויות האזרח מפרסמת היום (13.7.08) דוח ראשון מסוגו, ובו סקירה מקיפה של הפרת הזכות לדיור על ידי מדינת ישראל. הדוח שם במרכז את אחריות המדינה לזכות לקורת גג ובוחן לאור זה את מדיניות הממשלה בנושאי הדיור: משכנתאות, מגורים בשכירות, דיור ציבורי, סיוע בשכר דירה לזכאים, פגיעה בדיירים באזורי נדל"ן מבוקשים, הריסות בתים וטיפול בחסרי בית ובדרי רחוב. לצד הממצאים המדאיגים, בדוח גם שורה של המלצות למדיניות, שיש באימוצן כדי להבטיח את מימוש הזכות לדיור של אזרחי מדינת ישראל ושל תושביה.
עו"ד גיל גן-מור מהאגודה לזכויות האזרח, מחבר הדוח: הדוח נכתב כדי להדגיש ולקדם את יישום הזכות לדיור כזכות אדם, ולהצביע כיצד מדיניות דיור ראויה תבטיח דיור נאות ובר השגה לכל אדם. הדוח מבקש להדגיש, כי דיור אינו רק 'נדל"ן', הנרכש בשוק הפרטי על ידי מי שיש לו האמצעים לכך, אלא זכות בסיסית של כל אדם, עני כעשיר, ממש כמו חינוך או בריאות. התהליכים המתוארים בדוח מצביעים על הפרטה והתנערות הממשלה מאחריות, ומוכיחים כי הממשלה עוברת מתפיסה של אחריות חברתית לתפיסה נדל"ניסטית, הרואה בדיור מצרך ולא זכות בסיסית. לכן דווקא היום נדרשת הגנה מוגברת על הזכות לדיור."
בין ממצאי הדוח: היעדר הגנות ללווים בשוק המשכנתאות שהופרט הוביל לעלייה דרמטית במספר המשפחות המפונות מבתיהן בשל אי יכולתן לעמוד בהחזר המשכנתא, העומד היום לפחות על כאלף משפחות בשנה • קיצוץ ניכר בסבסוד משכנתאות וביטול המענקים בשנת 2002 גרם לצמצום של עשרות אחוזים במספר המשפחות שיכולות לרכוש דירה באמצעות הסיוע מהמדינה • הדיור הציבורי הולך ומתחסל והגיע לשפל חסר תקדים של 1,628 דירות פנויות, כאשר מעל 50,000 זכאים ממתינים לדירה • הקפאת חוק הדיור הציבורי וצמצום מאגר הדירות בדיור הציבורי מאלץ משפחות מעוטות אמצעים רבות, שבעבר היו זכאות לדירה בדיור הציבורי, לממש את זכותן לקורת גג באמצעות שכירת דירה בשוק הפרטי • שוק השכירות בישראל הפך לאלטרנטיבה העיקרית לדיור עבור חלקים רבים בציבור. אולם, בשונה ממדינות מתוקנות בעולם ובהן קנדה וארה"ב, שוק זה הינו פרוע ונטול כל פיקוח של המדינה. המדינה, שהפריטה דה פקטו את הזכות לדיור, לא בנתה במקביל מנגנוני הגנה ופיקוח נגד עליות מחירים חדות ותדירות ונגד פגיעה בזכויות השוכרים • הסיוע הכספי שניתן כיום למשפחות מעוטות אמצעים קוצץ ב-50% ותנאי הזכאות הוחמרו ונקבעו באופן שרירותי ומפלה. כתוצאה מכך נדחקות משפחות שלמות מהמרכז לפריפריה ומנותקות ממקורות התעסוקה שלהן ומסביבתן החברתית • תהליכים אלה הובילו לעלייה נכרת במספר חסרי הבית ודרי הרחוב בישראל. אולם למרות זאת מדיניות הסיוע לחסרי הבית בישראל מפגרת אחרי מדינות מפותחות אחרות בעולם.
האגודה לזכויות האזרח בישראל קוראת לממשלה ולכנסת למלא את תפקידן ואת חובתן להבטיח דיור נאות ובר השגה לתושבי המדינה, ולקבוע לראשונה מדיניות דיור שקופה וברורה המעוגנת בחוק. האגודה קוראת למדינה לערוך רפורמה בשוק המשכנתאות, כדי למנוע את העלייה החדה במספר המשפחות המפונות מבתיהן, ולהסדיר בחקיקה את שוק השכירות, כדי שיהיו בו איזונים נכונים בין הזכות לדיור של שוכרי הדירות וזכות הקניין של המשכירים, על מנת ששכירות תהיה אלטרנטיבה ראויה למי שאינו יכול לעמוד בעלויות רכישת דירה. האגודה קוראת לפתח מודלים לדיור בהישג יד למכירה או להשכרה בתמורה לאחוזי בנייה. כמו כן, מתריעה האגודה מפני ההשלכות הדרמטיות של המשך חיסול הדיור הציבורי ומַעבר לסיוע כספי לשכירת דירה בשוק הפרטי, דבר שנעשה בניגוד לחוק הדיור הציבורי וללא דיון ציבורי, וקוראת לרפורמה במדיניות הסיוע. האגודה קוראת לעצור את הפגיעה הגוברת בדיירים באזורי נדל"ן מבוקשים ולקבוע מדיניות חדשה לסייע לחסרי בית במצוקה מיידית. עוד קוראת האגודה למחוקק לאמץ את הרוח החדשה שנושבת מבתי המשפט להגביל את הריסות הבתים בישובים הערביים שאין בהם תוכניות מתאר המאפשרות בניה או שתוכניות המתאר בהם מפלות.
לקריאת הדוח המלא >>> תקציר הדוח >>>
| במקביל לפרסום הדוח הפיקה האגודה סרטון אנימציה, שיצר האנימטור יוני גודמן, הממחיש את הפגיעה בזכות לדיור.
לצפיה בסרטון >>> |
|
|
מאמרים
ללא חופש הביטוי ברשת, גולדבלט לא היה נחשף כתב: עו"ד אבנר פינצ'וק, האגודה לזכויות האזרח. המאמר פורסם באתר ynet ב-6.7.08
פרשת חנן גולדבלט לימדה אותנו שיעור מאלף ביכולתו של האינטרנט - על כל פגמיו - לתת במה גם לקולות מוחלשים ומושתקים בחברה. לאור מסע ההפחדה וההסתה שמתנהל בימים אלה נגד השיח החופשי והאנונימי באינטרנט, יש לקוות כי גם את הפן הזה יזכרו חברי הכנסת בבואם לדון בניסיונות לדכא את השיח האינטרנטי החופשי.
למאמר המלא >>>
|
|
הברירה אינה בין מובטל לעובד נקיון כתבה: עו"ד מיכל פינצ'וק, האגודה לזכויות האזרח. המאמר פורסם ב"הארץ-The-Marker" ב-10.7.08
מה עדיף, מובטל או עובד ניקיון? שואלת מירב ארלוזרוב ("הכבוד העצמי של המובטלים נטרף בידי הפוליטיקאים", 3.7.08), ומניחה כי התשובה ברורה - עובד ניקיון עדיף על מובטל, שהרי כל עבודה מכבדת את בעליה. ומשום שעובד ניקיון עדיף על מובטל, כולנו צריכים לתמוך בהרחבת תוכנית ויסקונסין, המיושמת כעת במסגרת ניסיונית בארבעה אזורים בלבד, כך שתיושם ברחבי ישראל.
אך האם אלה הן באמת שתי האפשרויות הבלעדיות העומדות על הפרק? האם הבחירה חייבת להיות בין אבטלה לעבודת ניקיון? או שמא עם קצת מאמץ מצד הגורמים הרלוונטיים, הפרטיים וחשוב מכך - הממלכתיים, ניתן יהיה להגיע לתוצאות טובות יותר ולהציע למשתתפי התוכנית הצעות עבודה נוספות, שיאפשרו להם להיחלץ ממעגל העוני ולמשק להפיק מהם את מלוא ההון האנושי הגלום בהם?
למאמר המלא >>>
|
|
נייר עמדה: זכויות האוכלוסייה הערבית בנגב
בתחילת חודש יולי הגישה האגודה את עמדתה לוועדה הממשלתית להצעת מדיניות להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, בראשות השופט בדימוס אליעזר גולדברג. בנייר העמדה מנתחת עו"ד באנה שגרי-בדארנה את היווצרות מצוקת הכפרים הבלתי מוכרים בנגב ואת הפרת זכויות האדם של האוכלוסייה הערבית-הבדואית בכפרים אלה. האגודה מציעה בנייר העמדה מדיניות להסדרת ההתיישבות הבדואית שתהא מבוססת על כיבוד זכויות האדם של האוכלוסייה ועל מילוי התחייבויות המדינה לפי המשפט הבינלאומי, באופן שיפתח פתח לעתיד שוויוני ומשותף של כל אזרחי המדינה. המדיניות המוצעת מבקשת לתקן עוול היסטורי ארוך שנים, תוך הסתמכות על עקרונות השוויון, הצדק החלוקתי והצדק המעברי, והכרה בזכויות הקניין המסורתיות של מיעוט מולדת זה.
לנייר העמדה >>>
|
|
|