|
דרושות/ים לאגודה
רכז/ת סדנאות ופעילות ציבורית - זכויות האדם בעת מלחמה עורך/ת דין למחלקת זכויות אדם בשטחים הכבושים לפרטים >>>
|
|
קידום "דיור בר-השגה" בישראל – למה, איך ולמי?
מכון חיים כצמן גזית גלוב לנדל"ן והקואליציה לקידום דיור בהישג יד בישראל מזמינים אתכם ליום עיון ראשון מסוגו בנושא: קידום "דיור בר-השגה" בישראל – למה, איך ולמי?
מטרת יום העיון היא לקדם חשיבה משותפת על בעיות הדיור בישראל ועל פתרונות מקוריים לקידום דיור בהישג יד. אנו מעוניינים לעודד דיאלוג בונה ומושכל בין אנשי אקדמיה, תכנון, משפט ונדל"ן, פעילי ארגונים חברתיים ומקבלי ההחלטות.
יום העיון יתקיים ביום ראשון, 16 במאי 2010, באולם כס המשפט, בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב בשעות 9:00 – 16:30.
לפרטים ולהרשמה >>>
|
|
השכול אינו קמפיין
גילי רעי, סמנכ"לית האגודה לזכויות האזרח, מגיבה על השימוש שעושה ארגון "אם תרצו" ביום הזיכרון ככלי לניגוח ארגוני זכויות האדם. גרסה באנגלית של המאמר פורסמה ב-Jerusalem Post ב-21.4.10
"מעולם לא הכרתי את אבי, אבל הוא מלווה אותי בכל אשר אפנה. הוא נהרג במלחמת יום כיפור, ברמת הגולן, יומיים לפני שנולדתי - אני לא זכיתי להכיר אותו והוא לא אותי. גם בלי לנתח את כל האופנים והצורות בהן השפיע עליי השכול, אין לי ספק שהיתה לכך השפעה עצומה על השקפת עולמי: החוויה האנושית הבסיסית והעזה של כאב על אובדן חיים חידדה אצלי את הכבוד לאדם באשר הוא אדם, ואת המחויבות הבלתי מתפשרת שלי לזכויות אדם ולצדק חברתי."
|
|
חינוך לזכויות אדם - אבל בלי ביקורת, בבקשה
כתב: שרף חסאן, מנהל מחלקת החינוך באגודה לזכויות האזרח. המאמר פורסם באתר nrg-מעריב ב-18.3.10
"איך מחנכים ילדים ובני נוער להכיר את זכויות האדם? איך מלמדים אותם שהערכים הנשגבים של כבוד, צדק, הומניזם ושוויון אינם רק הצהרות בומבסטיות, אלא שיש להם חשיבות ומשמעות אמיתית ועמוקה עבור כל אחת ואחד מאתנו, בכל יום ויום?
במחלקת החינוך של עיריית אריאל, מצאו לפחות את התשובה לשאלה, איך לא לעשות זאת. כלומר, זכויות אדם לילדים זה טוב ויפה, מינוס כמה סעיפים בעייתיים על המרת דת ומקלט מדיני."
|
|
"סיפורים מדמוקרטיה ישראלית" - הווידאו
ב-21.3.10 קיימה האגודה ערב של סיפורים אישיים-פוליטיים מדמוקרטיה ישראלית, מהדורת 2010. השתתפו: פרופ' נעמי חזן - ח"כ לשעבר ונשיאת הקרן החדשה לישראל, רם כהן - מנהל תיכון עירוני א' בתל-אביב, עו"ד דן יקיר - היועץ המשפטי של האגודה לזכויות האזרח, מיכאל מנקין - מנהל "שוברים שתיקה", מרי קופטי – מנהלת יאפא – בית הספר הערבי הדמוקרטי ושבי קורזן – מנכ"לית מוקד סיוע לעובדים זרים. הנחתה: ענת סרגוסטי, מנכ"לית אג'נדה וחברת הנהלת האגודה לזכויות האזרח. אתם מוזמנים לצפות בסרטון הווידאו ובו קטעים מהאירוע, באדיבות הטלוויזיה החברתית.
|
|
|
|
|
אנחנו לא שפני ניסיונות
חמישה ארגוני זכויות אדם וצדק חברתי עתרו אתמול (25.4.10) לבג"ץ בדרישה לבטל את תכנית ויסקונסין, או לחלופין את מסירת הסמכויות השלטוניות שנעשתה במסגרתה לחברות למטרות רווח. הארגונים העותרים: האגודה לזכויות האזרח, סאוט אלעאמל, סינגור קהילתי, הקשת הדמוקרטית המזרחית ושומרי משפט – רבנים למען זכויות האדם. בעת הגשת העתירה הפגינו נפגעי התכנית ברחבת בית המשפט העליון בקריאה: "אנחנו לא שפני ניסיונות."
העתירה מתמקדת בשתי סוגיות הנוגעות להפעלת התכנית: האחת היא כוונת משרד התמ"ת להרחיב את הפעלת התכנית הניסיונית, עוד בטרם החליטה הכנסת על עתיד התכנית; השנייה נוגעת לטיבה של התכנית במתכונתה הנוכחית. בעתירה נטען כי עצם מסירת הסמכויות מרחיקות הלכת לידי פקידים של חברות למטרות רווח פגעה קשות בזכויותיהם החוקתיות של משתתפי התכנית - לכבוד, לקיום בכבוד, לחירות, לפרטיות, לקניין ולשוויון. כמו כן אנו טוענים נגד מודל התגמול הכלכלי של החברות, המתמרץ אותן, תוך ניגוד עניינים, להוציא אנשים ממעגל מקבלי הקצבאות, תהיינה הנסיבות אשר תהיינה.
בעתירה התבקש בית המשפט גם להוציא צו ביניים שימנע את הרחבת התכנית, שאמורה להתבצע עוד שבוע. בית המשפט הורה לשרי התמ"ת, האוצר והרווחה להגיש את תגובתם לבקשה עד 29.4.10.
עו"ד אשרת מימון מהאגודה לזכויות האזרח, שהגישה את העתירה יחד עם עו"ד ד"ר אמיר פז-פוקס ממכון ון ליר: "הכשלים הרבים והחמורים שמלווים את תכנית ויסקונסין מאז תחילתה, פוגעים בעניי ישראל – תובעי הבטחת ההכנסה, ובבני משפחותיהם, בקיומם הפיסי, הראשוני, הגרעיני, שהופקר בידיים פרטיות."
להרחבה ולצפייה בתמונות מההפגנה >>>
"למובטלים שלנו מגיע יותר": מאמר מאת ניצן תנעמי, מקדמת מדיניות בעמותת שומרי משפט, ותמי גרוס, עובדת סוציאלית בעמותת "סנגור קהילתי". המאמר פורסם באתר ynet ב-26.4.10.
|
|
פרשת ענת קם
6.4.10: האגודה פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בבקשה להסיר את צו איסור הפרסום 2.4.10: עו"ד לילה מרגלית מהאגודה פרסמה מאמר באתר ynet: "סין, בורמה, איראן - אלה המדינות המככבות בשימוש הפסול במשפטים חשאיים להתמודדות הן עם פושעים והן עם מתנגדי המשטר. במדינה דמוקרטית, לעומת זאת, אחד הסממנים המובהקים למשטר החופשי הוא כי אנשים אינם נשפטים בסתר." 11.4.10: חגי אלעד, מנכ"ל האגודה, פרסם מאמר באתר nrg-מעריב: "בין שלל ההיבטים ההזויים שייצרה שערוריית צו איסור הפרסום, שווה לעצור רגע ולהתעכב על אחד: החרדה הקיומית לתדמית המדינה, שעוצמותיה כה עזות שהיא אף מצליחה להתגבר על תחושות בסיסיות ממנה, כגון פשוט דאגה למהות הדברים. ניחא מה שקורה, אבל אבוי לנו - זה לא נראה טוב."
|
|
האגודה עתרה, ועדת הכספים לחצה, ומשרד הפנים התקפל
בתחילת 2009 נכנסו לתוקפן תקנות חדשות, אשר קובעות כי עבור דרכון חדש תשולם אגרה בסך 250 ש"ח, ואילו עבור דרכון חדש במקום דרכון שאבד, נגנב או הושמד תשולם אגרה מופרזת בשיעור של 1000 ₪. האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ נגד התקנות, בנימוק שה"אגרה" המנופחת במקרים של אובדן או גניבה היא למעשה קנס לכל דבר, שאותו משרד הפנים לא מוסמך לגבות.
בעקבות העתירה הודיע משרד הפנים כי יפחית את האגרה ל-750 ש"ח, אך ועדת הכספים של הכנסת סירבה לאשר את הסכום, ודרשה להפחית את האגרה עוד. משרד הפנים נאלץ לשוב ולבחון את עמדתו, ולאחרונה הודיע על הפחתת האגרה במקרים של אובדן או גניבה לסך של 650 ש"ח. עתירת האגודה עודנה תלויה ועומדת בדרישה לבטל את רכיב הקנס שעדיין נכלל באגרה.
|
|
זרים בביתם
צווים צבאיים חדשים, שנכנסו לתוקף ב-13.4.10, משנים מהותית את ההגדרה של המונח "מסתנן" החל באזור הגדה המערבית, ולמעשה מחילים אותה על כל מי שנמצא בגדה ללא היתר ישראלי בידיו. מאחר שהצווים אינם מגדירים מה ייחשב על ידי המפקד הצבאי הישראלי להיתר תקף, ומאחר שהרוב המכריע של האנשים המתגוררים כיום בגדה מעולם לא נדרשו להחזיק בכל היתר על מנת לחיות בארצם ולגור בביתם, הרי שהם עשויים לכאורה לחול כמעט על כל תושבי הגדה המערבית.
הצווים מנוסחים באופן כה גורף שהם מאפשרים תיאורטית לצבא לרוקן את הגדה המערבית כמעט מכל יושביה הפלסטינים. מהיכרות עם התנהלות המפקד הצבאי כיום, עולה החשש שלפחות בשלב הראשון ייעשה שימוש בצווים נגד פלסטינים בגדה שכתובתם רשומה ברצועת עזה, ונגד זרים המצויים בהליך של איחוד משפחות. בקטגוריה זו עלולים להיכלל עשרות אלפי בני אדם. כאמור, מלשון הצו יכולה הגדרת מסתנן לחול אף על כל אדם אחר.
טרם כניסת הצווים לתוקף פנה המוקד להגנת הפרט בשם תשעה ארגוני זכויות אדם, ביניהם האגודה לזכויות האזרח, לשר הביטחון, בדרישה לביטולם של הצווים, בהיותם בלתי חוקיים ומתירים פגיעה קיצונית ושרירותית במספר עצום של אנשים.
|
|
רישיון לחיות בכבוד
"היתר לקורת גג" היא מהערכות החינוכיות החשובות שפותחו במחלקת החינוך של האגודה לזכויות האזרח בתקופה האחרונה. במרכז הערכה, שהופקה בעברית ובערבית, עומדת הזכות לדיור בישראל, בדגש על מדיניות האפליה הננקטת כלפי האזרחים הערבים בישראל.
הערכה כוללת סרטון וידאו - "רישיון לחיות בכבוד" - שהפיקה האגודה וביים יוסי יעקב. נוסף על הסרטון כוללת הערכה חומרים חינוכיים מגוונים - מבואות, פעילויות חינוכיות, מאמרים ומצגת.
עודד ציפורי, רכז חינוך עברי במחלקת החינוך באגודה: "אנו סבורים שהדיון באפליית המיעוט הערבי בישראל הוא חשוב ביותר ואף מכריע עבור עתידנו המשותף. הגם שאין הוא נעדר מורכבות ועשוי לעורר קושי, במיוחד בקרב תלמידים צעירים, מן הראוי לקדם את ההתלבטות בשאלות אלו של זכויות אדם, של רגשות לאומיים, של אפליה ועוד, ואנו תקווה כי בדרך זו נתקדם לקראת חיים בחברה צודקת ושוויונית יותר".
|
|
שתוק או שאני תובע
בשנים האחרונות גוברת התופעה של תביעות דיבה, המוגשות בתגובה להתבטאות במסגרת ויכוח ציבורי, ומטרתן להרתיע ולהפחיד - להרתיע את הנתבע/ת ואחרים מלהשתתף בוויכוח המסוים, בקונפליקטים אחרים עם התובע או בשיג ושיח ציבורי באופן כללי. בארצות הברית כבר זכתה טקטיקת הפחדה זו לכינוי SLAPP - Strategic Litigation Against Public Participation - ונקבעו חוקים שיאפשרו לזהות תביעות סרק מטרידות ולמחוק אותן על הסף.
האגודה הגישה בקשה למחוק על הסף תביעת דיבה, שהגיש חה"כ מיכאל בן ארי נגד שדולת הנשים ונגד שלוש מנשות הצוות שלה. הנתבעות מתחו ביקורת על נאום שנשא בן-ארי במליאת הכנסת, ודרשו לחקור שמא היה בדבריו משום קריאה להפרת הדינים האוסרים על אפליית נשים בעבודה. בן ארי טען שהנתבעות הפכה אותו ל"שונא נשים" ולאחר שסירבו להתנצל, הגיש נגדן תביעה על סך של 250,000 ש"ח, תוך שהוא מממן את האגרה מתקציב הקשר של חברי הכנסת עם הציבור.
בבקשה מציגים עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה ועו"ד ישי שנידור את תופעה ה-SLAPP ומציעים כלים שעומדים לרשות בתי המשפט בישראל כדי להתמודד עמה.
|
|
לא לגזענות
ב-21.3 צויין ברחבי העולם היום הבינלאומי לביטול האפליה הגזעית. שלושים וארבע שנים אחרי שהעצרת הכללית של האו"ם הכריזה על היום הזה, הגזענות איננה תופעה היסטורית, אלא מהווה חלק מהיום יום שלנו כאזרחים בישראל.
מחלקת החינוך של האגודה מציעה למורים, מדריכים ומחנכים באשר הם מערך שיעור בעברית ובערבית בנושא הגזענות. המערך נכתב על ידי רוז עאמר - רכזת במחלקת חינוך של האגודה, המלווה בשנים האחרונות התארגנות של קבוצת "נשים למען שינוי לטובה" - נשים מכפר קאסם היוצאות נגד תופעות של גזענות בחברה.
|
|
|