הקו החם  |  תרומה  |  תמיכה והצטרפות  |   הצטרפות/הסרה מרשימת תפוצה  | מרץ 2008   
 


חדש באתר

לאחרונה עלה לאתר האגודה שער המשפט ההומניטרי הבין-לאומי. נוסף על חומרי ההסברה וההדרכה הרבים שמציע השער, הגולשים מוזמנים גם לקבל מענה לשאלות הנוגעות למשפט ההומניטרי: ידע תיאורטי; מקורות היסטוריים; ערכים ועקרונות מנחים; הפרות כללי המשפט ההומניטרי בישראל, בשטחים הכבושים ובמלחמת לבנון השנייה; ופרשנות אקטואלית.

"תוכנית המשפט ההומניטרי הבין-לאומי"
של האגודה לזכויות האזרח מבקשת להעלות למודעות הציבורית את המשמעויות הקשות של פגיעה באוכלוסייה אזרחית במהלך סכסוכים מזוינים, ואת החובות המוטלות על הצבא למניעת פגיעות כאלה. במסגרת התוכנית מציעה האגודה סדנאות חינוכיות ומקיימת מגוון אירועים ברחבי הארץ: ימי עיון, כנסים, הרצאות, סרטים ופעילות אמנותית.



 
"כשהתותחים רועמים הסרטים מדברים"

הציבור מוזמן להקרנת הסרט "נקם אחת משתי עיני", בהשתתפות הבמאי אבי מוגרבי, שתיערך בקולנוע נגטיב שבאוניברסיטת בן גוריון ב-1.4.08 בשעה 18:30. ההקרנה במסגרת סדרת ערבי קולנוע בנושא זכויות האדם בעתות מלחמה, בשיתוף אגודת הסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון.



 
דרושות/ים מתנדבות/ים דוברי/ות ערבית או רוסית, לצוות פניות הציבור בירושלים ובתל אביב 

המענה לפניות הציבור באגודה מתבסס על עבודת התנדבות, ואנו זקוקים למתנדבים נוספים לתגבור צוות פניות הציבור בסניפי ירושלים ותל אביב. העבודה כוללת קבלת פניות מהציבור הרחב, מיונן ובירור מהותן, מתן מידע על זכויות אדם, על חוקים ונהלים ועל גופים המתמחים בטיפול בנושאים שונים, וכן טיפול וליווי של מקרים שקשורים להפרת זכויות אדם באמצעות תכתובת עם הרשויות. מסגרת הפעילות היא כשלוש שעות פעם בשבוע לשנת התנדבות אחת לפחות.

אנו זקוקים לאנשים ולנשים דוברי/ות ערבית או רוסית (בירושלים - ערבית בלבד), בעלי מחויבות לזכויות אדם והכרתן הראשונית, סבלנות וסובלנות, אחריות, יחסי אנוש טובים וכושר הבעה בעל פה ובכתב. נדרשת הכרה ויכולת תפעול בסיסית של מחשב המחובר לרשת.

ההתנדבות מתקיימת בסביבה משפטית ואנושית תומכת. במהלך ההתנדבות תינתן הכשרה ויורחב הידע על זכויות האדם ועל הטיפול בהפרתן.

המעוניינים/ות אנא פנו: 
בתל אביב - למנהלת פניות הציבור, הדר נמיר, 5608185-03, hadar@acri.org.il
בירושלים - לרכז פניות הציבור, רמי אדוט, 6521218-02, rami@acri.org.il.

תודה!







 

האגודה לזכויות האזרח בישראל
היא ארגון עצמאי ובלתי תלוי.
משאביה הכספיים מקורם בדמי חברות ובתרומות מהארץ ומחו"ל, והיא אינה מקבלת מימון ממקורות מפלגתיים או ממשלתיים.
כל תרומה לאגודה מוכרת לצורכי מס. 

לעמוד

 © האגודה לזכויות האזרח בישראל
טלפון: 960-700-700-1
פקס: 6521219-02
ת"ד 34510 ירושלים 91000
אתר: www.acri.org.il
אימייל: mail@acri.org.il


לגליונות קודמים >>>

 


היום, ה-30 במרץ, מצוין בישראל "יום האדמה", 
המבטא את הקיפוח ואת האפליה כלפי אזרחי ישראל הערבים בתחום התכנון, הבניה והקרקעות, ובעיקר - הפקעת הקרקעות.
לציון היום הפיקה האגודה סרטון וידאו 
שצולם במג'ד אל-כרום, כמקרה מייצג 
של מצוקת הקרקעות והתכנון ביישובים הערביים. 
כן מפיצים האגודה ו"במקום" בקרב תושבי הכפרים הבלתי מוכרים בנגב דף מידע, המציע דרכי התמודדות משפטיות 
עם צווי הריסת בתים
(ראו הקישורים בהמשך).


 

בנה ביתך? לא אם אתה ערבי




32 שנים עבד סמיח סלאמי ממג'ד אל כרום עבודה פיזית קשה כפועל במחצבות, עד שחסך מספיק כסף כדי לבנות בית לשלושה מבניו. את הבית ביקש לבנות על אדמתו הפרטית בשכונה הדרומית של הכפר. הוא הגיש בקשה לרשויות התכנון, שילם כנדרש את האגרה והחל לבנות. כשהבנייה הסתיימה, שישה חודשים אחר כך, הודיעו לו שלא ניתן לו היתר. דחפורים עלו על הקרקע והרסו את הבית. סמיח נאלץ לשלם את עלות ההריסה וקנסות בגובה של 60 אלף שקלים.

הסיפור של סמיח אינו יוצא דופן בחברה הערבית בישראל. מאז קום המדינה גדלה האוכלוסייה הערבית פי שבעה, אולם כמחצית מהשטחים שהיו בבעלות ערבית הופקעו על-ידי המדינה. בעוד שהערבים בישראל מהווים כ-20% מאוכלוסיית המדינה, מגיע שטח השיפוט של כלל הרשויות הערביות ל-2.5% בלבד משטח ישראל. 

תחום הקרקע והתכנון הוא אחד התחומים שבו סובלים הערבים בישראל מן הקיפוח ומהאפליה הקשים ביותר, והתוצאות בשטח קשות. אף שזהו הגורם לתסכול הגדול ביותר בקרב ערביי ישראל, ולמרות שהנתונים גלויים וידועים, רבים מאיתנו אינם מודעים לכך.

התסכול מתחום זה מצוין בכל שנה ביום האדמה, שחל היום.

למאמר המלא, מאת עו"ד טלי ניר >>>  המאמר התפרסם בעיתון ידיעות אחרונות ב-30.3.08.

סרטון וידאו: יום האדמה 2008: מג'ד אל כרום כמקרה מייצג: בערביתבעברית.

דף מידע: הריסות בתים בכפרים הבלתי מוכרים – דרכי התמודדות >>>


 

חוק בלי שיניים




חוק ביטוח בריאות ממלכתי מחייב מתן סל טיפולי שיניים ובדיקות לתלמידים, "בכפוף לנהלי משרד הבריאות". על-פי מדיניות משרד הבריאות, מזה שנים רבות ניתן שירות בריאות השן לתלמיד כשירות אופציונלי, הנמצא באחריות הרשות המקומית שהחליטה להפעילו. מספר הרשויות המקומיות המספקות את השירות נמצא בתהליך מתמיד של ירידה, ובשנת 2006 רק 32% מהרשויות המקומיות בישראל סיפקו שירות חיוני זה. התוצאה היא מצב שאין לו אח ורע במערכת הבריאות הציבורית בישראל: אפליה אסורה בין ילדים בקבלת טיפול רפואי על רקע מקום מגורים. תלמיד אחד מקבל מימון ציבורי-ממשלתי לשירות, והאחר לא, על אף שהזכות לקבלת השירות, כאמור, קבועה במפורש בחוק. היעדר הטיפול הבסיסי והמניעה משפיע על אותם ילדים עד לזקנה, שכן הוא מוביל לסיבוכים מזיקים, כואבים ויקרים. האגודה לזכויות האזרח ורופאים לזכויות אדם עתרו לבג"ץ, באמצעות התוכנית לזכויות אדם בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב, בדרישה ששירות בריאות השן יסופק לכל התלמידים בישראל ללא אפליה.


 
אפרטהייד בהכשר בג"ץ


ב-5.3.08 קיים בג"ץ דיון בעתירה שהגישה האגודה בחודש מרץ 2007, בדרישה לבטל את האיסור שהוטל על פלסטינים לנסוע בכביש 443. בית המשפט קבע בהחלטת ביניים, כי על המדינה לעדכן את בית המשפט בתוך שישה חודשים על מצב התקדמות העבודות בכבישי "מרקם החיים", שאמורים לשמש אלטרנטיבה עבור התושבים הפלסטינים באזור. החלטה זו נותנת למעשה אור ירוק לצבא לסלול כבישים נפרדים לפלסטינים, ומשמעותה – מתן הכשר חסר תקדים של בג"ץ למדיניות של הפרדה ואפליה בתנועה, מדיניות שכבר זכתה לכינוי אפרטהייד - ללא צורך בטחוני ותוך הפרה בוטה של דיני הכיבוש. 

להרחבה >>>

עוד  על העתירה >>>


 
דוכני הסברה


עמותת שב"י ("שחרור בעלי חיים") מפעילה דוכני הסברה במספר ערים, בהם מחלקים הפעילים חומרי הסברה בנושא זכויות בעלי חיים וטבעונות. בקשותיה להציב דוכנים בראשון לציון ובפתח תקווה נתקלו בסירוב, על רקע התכנים של חומרי ההסברה. האגודה לזכויות האזרח עתרה לבית המשפט לעניינים מנהליים בת"א בשם עמותת שב"י, בדרישה לחייב את עיריית ראשון לציון ועיריית פתח תקווה להקצות מקומות מתאימים להצבת הדוכנים מכוח חובתה של כל רשות ציבורית לאפשר את מימוש חופש הביטוי, שהוא זכות יסוד.