הקו החם  |  תרומה  |  תמיכה והצטרפות  |   הצטרפות/הסרה מרשימת תפוצה  |    
 




שייח ג'ראח: על מה מפגינים?

המחאה בשיח ג'ראח מעוררת מחלוקת כיוון שהיא מעלה סוגית עומק של הסכסוך הישראלי פלסטיני. היא החלה לפני יותר מחמישה חודשים לאחר פינויין של שתי משפחות פלסטיניות מבתיהן, שבהם התגוררו מאז 1948, כדי להכניס במקומן משפחות יהודיות. הפינוי של המשפחות גאווי וחנון אושר על ידי בתי המשפט הישראלים, אשר קיבלו את טענת 'ועד עדת הספרדים' כי הבתים היו שייכים להם לפני 1948. לכן, לכאורה, מדובר בסכסוך משפטי, שהוכרע בבית המשפט, ואין מקום לטענות המשפחות שהפסידו. 

אולם פני הדברים מורכבים יותר: החוק הישראלי מונע מפלסטינים שנטשו את בתיהם במלחמות 1948 ו-1967 לתבוע אותם בחזרה. לעומת זאת, הוא כן מתיר לישראלים, כמו במקרה הזה, לתבוע את השבת הנכסים. המחאה היא על אי הסימטריה המשפטית הזו. 

בני המשפחות הפלסטינים אינם מוותרים. כבר חודשים שהם מתגוררים באוהלים מול בתיהם, הבתים מהם פונו. הגינויים הרבים שהגיעו מהעולם כולו, והמחאה שאינה דועכת, מצביעים על כך שהפרשה הזו רק פתחה את תיבת הפנדורה של נושא הרכוש הישראלי והפלסטיני. הסיפור הזה, כך נראה, עדיין לא הגיע אל סופו ואפשר שיוכרע רק לאחר משא ומתן מדיני. 

אין ספק כי מדובר בסוגיה מעוררת מחלוקת, אך מה שצריך להיות ברור הוא שאת המחאה, כמו כל מחאה ציבורית, לא ניתן להשתיק בכוח. חופש ההפגנה וחופש הביטוי הם מעקרונות היסוד של הדמוקרטיה הישראלית, ואין מקום לעצור אותם בשייח ג'ראח. 

מתוך מאמרה של עו"ד טלי ניר מהאגודה לזכויות האזרח, "משטרה מעל החוק?"
פורסם בעיתון ידיעות אחרונות ב-18.1.10.
 










































































 

האגודה לזכויות האזרח בישראל 
היא ארגון עצמאי ובלתי תלוי.
מקור משאבינו הוא תרומות של קרנות ופרטים בארץ ובחו"ל, דמי חברות באגודה ופעילות התנדבותית. עצמאות האגודה ומקצועיותה מבוססים גם במדיניותנו ארוכת השנים שלא לבקש, ולא לקבל, מימון ממקורות מפלגתיים או ממשלתיים בישראל.
כל תרומה לאגודה מוכרת לצורכי מס. 

לעמוד

 © האגודה לזכויות האזרח בישראל
טלפון: 1-700-700-960
פקס: 02-6521219
ת"ד 34510 ירושלים 91000
אתר: www.acri.org.il
אימייל: mail@acri.org.il


לגליונות קודמים >>>

להצטרפות/הסרה מרשימת התפוצה >>>

 
גיליון מיוחד: מעצרים בשייח ג'ראח - 
פגיעה בדמוקרטיה ובחופש הביטוי

מזה כחמישה חודשים נערכות בשכונת שייח ג'ראח שבירושלים המזרחית פעולות מחאה של פעילי זכויות אדם, במחאה על פינוין של שתי משפחות פלסטיניות מבתיהן, כדי לאפשר את כניסתן של משפחות יהודיות לבתים. לאחרונה החלה המשטרה להצר את צעדיהם של המפגינים ולנהוג בהם בכוח מופרז, על אף שהמפגינים אינם נוהגים באלימות ואינם מפירים את הסדר. בין האמצעים שבהם נוקטת המשטרה: מניעת אישורים לקיום צעדה; פיזור ההפגנות בכוח רב; ומעצרים המוניים למשך 24 שעות. האגודה לזכויות האזרח פנתה מספר פעמים למפכ"ל המשטרה, והתריעה נגד המדיניות המדאיגה של הפרת חופש הביטוי והזכות להפגין. נציגי האגודה אף מלווים את המפגינים ונוכחים בהפגנות במטרה להגן על חופש הביטוי והמחאה.

כמדי יום שישי גם ביום שישי האחרון, 15.1.10, התקיימה הפגנה בשייח ג'ראח. המשטרה דחתה את בקשת המארגנים לקיים תהלוכה ממרכז העיר לשייח ג'ראח, ולפיכך קיימו כ-150 מפגינים משמרת מחאה בשכונה (ראו וידאו מההפגנה). למרות שמדובר בהפגנה שאינה טעונה רישיון, כעבור כרבע שעה הורה קצין משטרה למפגינים להתפזר, וכעבור זמן קצר נעצרו 17 מהמפגינים. בין העצורים היה גם חגי אלעד, מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח, לאחר שנסיונותיו לשכנע את השוטרים שאין עילה חוקית לפזר את ההפגנה לא הועילו. האגודה לזכויות האזרח הגישה ביום שישי לפנות ערב בקשה לשחרור העצורים, אך הבקשה לא נדונה. 

במוצאי שבת הובאו העצורים לבית משפט השלום והמשטרה ביקשה לשחררם בתנאים: התחייבות להתייצב לחקירה, ערבות בסך 5,000 ש"ח והרחקה משייח ג'ראח למשך 60 ימים. עוה"ד לאה צמל, תמר פלג שריק מהמוקד להגנת הפרט, מיכאל ספרד מיש דין ודן יקיר מהאגודה לזכויות האזרח ייצגו את העצורים. לפנות בוקר, לאחר דיון של כשעתיים, השופטת אילתה זיסקינד קיבלה את טענותינו, כי היה מדובר בהפגנה שאינה טעונה רישיון, שלא היתה עילה לפזרה ושהמשטרה לא ביססה את הטענה כאילו נשקפה סכנה להפרת הסדר הציבורי. העצורים שוחררו ב-3:00 לפנות בוקר, לאחר מעצר של 36 שעות.

במהלך חמש שעות הדיון התאספו מחוץ לבית המשפט השלום בירושלים כ-150 תומכים, שהחזיקו נרות וקראו סיסמאות. התומכים המתינו במקום עד לשחרורם של כל העצורים. על אף שעצרת המחאה התנהלה בסדר מופתי וחוקי, כוחות משטרה התפרצו לתוך שורות המשתתפים ועיכבו אחד מהם.


 
בשייח ג'ראח, הדמוקרטיה הושלכה לכלא


מאת: סמי מיכאל, נשיא האגודה לזכויות האזרח
פורסם ב"הארץ" ב-18.1.10


אירוע מביש ומבשר רע התרחש בירושלים ביום שישי, 15 בינואר 2010. המשטרה התפרצה למשמרת מחאה בשייח ג'ארח ועצרה שבעה עשר איש בהם חגי אלעד, מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח בישראל. בית המשפט קבע כי משתתפי המחאה נעצרו ל- 36 שעות ללא עילה חוקית. לאמיתו של דבר, במעצר היו לא רק שבעה-עשר שוחרי צדק, אלא גם ערכי הדמוקרטיה הושלכו אל מאחורי סורג ובריח.  

למאמר המלא >>>


מאמר המערכת ב"הארץ", 18.1.10: משטרה מסוכנת 

... העצורים [...] לא סיכנו איש במשמרת המחאה שלהם ולא עברו כל עבירה, ולכן מעצרם הוא לא פחות ממעצר שווא. גם טענתה של המשטרה, שההפגנה לא קיבלה רישיון, נהדפה בידי בית המשפט שקבע שמשמרת המחאה לא היתה זקוקה כלל לרישיון, ולא היה מקום לפזרה או לעצור את משתתפיה. לפיכך, אין זאת אלא שמשטרת ישראל שהחליטה להילחם בהפגנות בשכונת שייח ג'ראח ולהביא להפסקתן בכוח, דבר שאין לה שום זכות או סמכות לעשות. 

למאמר המלא >>>


ראו גם: בית המשפט: מעצר מפגיני שייח ג'ראח איננו חוקי, "הארץ", 18.1.10


 
מחזה אבסורד במגרש הרוסים בירושלים


מאת: ניר חסון, "הארץ". פורסם ב-18.1.10

ביום שישי נעצר מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח, חגי אלעד, בהפגנה בשייח ג'ראח. בראיון עמו, רק שעות לאחר שהורה ביהמ"ש לשחררו בשל מעצר לא חוקי, הוא מספר על אזיקה משפילה, תאי מעצר דחוסים ומחאה שלא תשקוט.

לכתבה >>


 
ארגוני זכויות אדם בארץ ובעולם: מודאגים

תגובת ארגוני זכויות אדם בישראל: 
האגודה לזכויות האזרח בישראל | במקום | בצלם | גישה | הוועד נגד עינויים בישראל | יש דין | המוקד להגנת הפרט | עדאלה | הקרן החדשה לישראל | רופאים לזכויות אדם - ישראל | שתי"ל | שומרי משפט - רבנים למען זכויות האדם

קהילת זכויות האדם בישראל מגנה את ההשתקה ההולכת ומקצינה של המחאה בישראל, השתקה שהופכת בוטה ואלימה במיוחד בעת האחרונה בירושלים המזרחית.

בשבועות האחרונים התרחשו עשרות מעצרי שווא בהפגנות בשכונת שייח ג'ראח, בין היתר נעצרו שם שני מנכ"לים של ארגונים ישראליים לזכויות האדם - מנכ"ל האגודה לזכויות האזרח, ומנכ"ל שומרי משפט - רבנים למען זכויות האדם.

התנהגות המשטרה מכוונת לסתימת פיותיהם של מי שמוחים מחאה לגיטימית נגד נישול פלסטינים מבתיהם, ויש לה ריח פוליטי עז.

תגובת ACLU - האגודה האמריקאית לזכויות האזרח:

“We are deeply concerned that one of Israel’s top human rights leaders has been detained for peaceably expressing his views. Freedom of expression is the cornerstone of a democratic society, and the ACLU stands in solidarity with groups around the world who work to protect this most important of rights.

“While we take no position on domestic issues within Israel, we wish to express our steadfast support for the right of Hagai El-Ad and our sister organization, ACRI, to protect and promote civil liberties and human rights in Israel.” 

מתוך תגובת הקרן החדשה לישראל::

Daniel Sokatch, NIF's Chief Executive Officer, also voiced serious concerns about the implications of these arrests. "The New Israel Fund is committed to a democratic Israel in which progressive voices are not intimidated, threatened or misrepresented," Sokatch stated. "NIF stands shoulder to shoulder with Hagai, Anat and other civil society leaders working to build a better Israel. Attempts to silence their voices only serve to remind us how critical it is that we continue – and indeed redouble – our support for their efforts."

ועוד מהקרן החדשה לישראל, מאת רחל ליאל, מנכ"לית בישראל:

"מי נתן את ההוראה לצרף את ישראל לקבוצת המדינות בהם עוצרים פעילי זכויות אדם בגין פעילותם? [...] השימוש החפוז בכלי המעצר להשתקת מחאה אזרחית ומבלי שננקטה אלימות, צריך להדאיג את כל מי שעשוי להיות מעורב במחאה אזרחית מכל קצוות הקשת הפוליטית".