האגודה לזכויות האזרח בישראל עתרה לבג"ץ נגד הקיצוץ בגמלאות הבטחת הכנסה שמשלם הביטוח הלאומי לאנשים שאין להם די למחייתם

 
 
מה זה הבטחת הכנסה ומיהם מקבלי הגימלה?

 
 
מהי הזכות לקיום בכבוד?

 
 
מהן זכויות-אדם בתחום החברתי-כלכלי?

 
 


קיצוץ גמלאות הבטחת הכנסה והזכות לחיות בכבוד

על מה הוויכוח?

במאי 3002 אישרה הכנסת את התוכנית הכלכלית של הממשלה. במסגרת התוכנית הוחלט, בין היתר, לקצץ את גמלאות הבטחת הכנסה של הביטוח הלאומי במאות שקלים.

גמלת הבטחת הכנסה, כשמה כן היא, נועדה להבטיח לכל אזרח ותושב במדינת ישראל בסיס של קיום. מקבלי קצבה זו הם אנשים שאין להם אמצעי מחיה אחרים, או שאמצעי המחיה שיש להם אינם מספקים את צורכיהם הבסיסיים. ההחלטה לקצץ את הגמלאות הללו, שגם קודם היו צנועות למדי, משמעותה שלמקבלי הגמלה לא יהיה כעת אפילו מינימום הדרוש למחיה.

הם עכשיו בשלטון. זכותם להחליט וזכותם לקצץ.

לא בדיוק. למדינה יש חובה לכבד את זכויות האדם והמדיניות הכלכלית חייבת להתחשב בזכויות היסוד, שאינן צריכות להיות מותנות בהשקפה פוליטית כזו או אחרת. אחת מזכויות האדם היא הזכות לתנאי חיים נאותים המוכרת במשפט הבינלאומי ובמדינות רבות וקשורה קשר הדוק בזכות לכבוד, המוגנת בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

האם המדינה לא מכירה בזכות הזו?

דווקא כן. בתשובת המדינה לבג"ץ נאמר שהמדינה מכירה בזכות לקיום בכבוד אך במשך חודשים של דיונים בבג"ץ התחמקה המדינה ממענה לשאלה מהן לדעתה אמות המידה לקיום בכבוד.

המדינה טוענת שהחובה שלה היא רק למנוע פגיעה בזכות ולא להקצות כסף למימושה.

זו טענה מוזרה. ברור ששמירה על זכויות עולה כסף. כך המדינה מקצה כספים לפעולות המשטרה, כדי להגן על הזכות לחיים, כך מוקצה תקציב למימון בחירות, כדי לממש את הזכויות לבחור ולהיבחר, כך מוקצה תקציב למימון מערכת בתי המשפט כדי להבטיח את הזכות להליך הוגן.

" 'הגנה על זכויות אדם עולה כסף, וחברה המכבדת זכויות אדם צריכה להיות נכונה לשאת במעמסה הכספית'  אכן, כאשר מדובר בשיקול כספי בלבד, כי אז ניתן לומר שהחברה צריכה לשלם את המחיר" (בג"ץ 49/1454 מילר נ' שר הבטחון, פ"ד מט(4) 49)

המדינה אומרת שהיא פורשת רשתות מגן נוספות ושמקבלי הבטחת הכנסה נהנים מתמיכות שונות, נוסף על הגמלה שהם מקבלים מהביטוח הלאומי.

נכון שיש רשתות מגן נוספות. הבעיה היא שבדומה לפגיעה בגמלאות הבטחת הכנסה גם המערכות הללו נפגעו. חוק ביטוח בריאות ממלכתי אינו מכסה את כל צורכי הבריאות ורובנו צריכים לשלם בעבור תרופות, ביקורים אצל רופאים מקצועיים, משקפיים ועוד; סיוע בדיור ניתן למעטים בלבד - רק 02 אחוז ממקבלי הבטחת הכנסה מקבלים גם סיוע בדיור ומתוך אלה שני שלישים הם עולים; סיוע בדיור מוגבל כיום בעד 006 ש"ח לחודש. כמו כן השתתפות במימון מעונות, בכרטיסי תחבורה ציבורית ובתשלום ארנונה, שהיו נהוגים בעבר, צומצמו מאוד או בוטלו כליל.

הדף עודכן לאחרונה 4002/20/62